gaming sinds 1997

FIFA Street 2

Ja, deze review had er een maand geleden al moeten zijn. Hoe komt dit? Wel, soms wil het gewoon niet lukken in mijn leven. Ik bevind me in een zo’n typisch kinderspel van vroeger, genaamd “tikkertje”. Ik zit nog altijd af te tellen terwijl mijn motivatie en schrijfvermogen zich al lang hebben verstopt. Of ik ze ooit ga vinden weet ik niet, maar het tellen mag wel eens stoppen, zodat ik toch al kan beginnen zoeken. Ok, ik begin hier wel erg filosofische onzin uit te kramen. Daar hebben jullie geen boodschap aan, natuurlijk. Ik ben hier aangenomen om jullie te komen vertellen of FIFA Street 2 de moeite waard is of niet. Wel in één zin: huur dit spel eens, maar geef er geen 60€ aan, tenzij je van herhaling houdt.

Die bestaan uiteraard ook; mensen die sommige spellen zo geweldig vinden dat ze zich totaal niet storen aan het feit dat iedere spelmodus een stuk of tachtig keer terug komt. Zo rek je als ontwikkelaar natuurlijk de speelduur met grote schreden, maar het spelplezier is hier wel weer de dupe van. Ik zal maar even concreet vertellen waar ik het over heb. Het grootste speltype in FIFA Street 2 is het straattoernooi. Je volgt alle voor de handliggende stappen die je kent uit andere EA Sports Big-titels: maak je personage, verdeel je eerste punten onder je vaardigheden en begin er flink op los te shotten. Niets nieuws onder de zon, maar dat hoeft ook niet, want mochten deze elementen er niet meer in zitten, dan ging je ze toch missen.

Je krijgt behoorlijk wat verschillende wedstrijden voorgeschoteld, telkens met andere regels om te winnen. Het probleem is echter dat je niet elke wedstrijd kan winnen door simpelweg meer goals te scoren. Soms moet je namelijk om het eerst een aantal trick points halen. Daardoor ben je eigenlijk voortdurend de showman aan het uithangen, zonder eens echt offensief uit te pakken en op doel te schieten. Zo krijgt het spelletje dat wij hier in België kennen als voetbal wel een heel raar bijsmaakje. Het hoofddoel van voetbal is toch goals maken en juist dat vervalt nu. Tuurlijk, die moves zien er lekker uit, maar erg moeilijk uit te voeren zijn ze niet. Met je rechterstick en een aantal turboknoppen ingedrukt, schud je zo de meest indrukwekkende bewegingen uit je controller. Het gaat hier natuurlijk om een arcade voetbalspel waar de nadruk ligt op het spektakel, maar door de enorme hoeveelheid aan wedstrijden gaat al dat spektakel wel vlug vervelen.

Je doorloopt namelijk een hele carrière met je zelfgemaakte speler. Je begint als een echt groentje en je teamgenoten worden voor jou uitgekozen. Als je statistieken eenmaal de kaap van 40 overschrijden, mag je je eigen teamgenoten uitkiezen. Weet wel dat je er op dat moment een heleboel wedstrijden op hebt zitten en FIFA Street’s moves nog weinig geheimen voor jou hebben. Dan zit je nog maar in de tweede fase van de vier dus er is nog een lange weg af te leggen. Tel daar nog eens de talloze extra’s bij, zoals exclusieve shirts, spelers en pleintjes en je zal je niet snel vervelen in FIFA Street 2. Tenzij je natuurlijk Mario Moris heet, dan ben je het na een dik uur al kotsbeu. Qua speelduur zit het namelijk wel snor, maar EA Sports Big valt gewoon te vaak in herhaling waardoor je het na een uur wel gezien hebt. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit, knoop dat goed in je oren mijnheer Big.

Ik was het met andere woorden snel beu, dat hele straatvoetbal, maar dat neemt niet weg dat de controls lekker in de hand liggen. Binnen de kortste keren tover je de coolste hooghouders uit je vingers en maak je goals waar Ronaldinosaurus nog een puntje aan kan zuigen. Het enige nadeel in de controls dat ik ondervond was tijdens de verdediging. Je tegenstanders zijn namelijk ook niet dom en proberen je op tijd en stond ook uit te schakelen met een snuggere passeerbeweging. Helaas gebeurt het dan vaak dat jouw speler tegen de vlakte gaat en behoorlijk wat tijd nodig heeft om terug recht te komen, met als gevolg dat de aanvaller al enkele meters verder is. Door de vrij toegankelijke moeilijkheidsgraad gaat dit echter nooit doorwegen, maar het geeft je zo nu en dan wel een gevoel van machteloosheid.

Zoals je wellicht weet werkt FIFA Street 2 ook met een gamebreaker, de zogenaamde Panas. Als je trickbalkje vol is, verschijnt er op de middenstip een icoon. Als je hier met je speler over loopt, start je gamebreaker. Afhankelijk van hoeveel tegenspelers je passeert, krijg je een score en wordt er bij de tegenpartij een goal of meer afgetrokken. Hierdoor kan je het spel in één moment volledig omkeren en alsnog winnen. Echt nodig heb je ze echter niet, die gamebreakers, maar sommige wedstrijden kan je slechts winnen als je tenminste twee Panas scoort. Je wordt met andere woorden gedwongen de gamebreaker te gebruiken, in plaats van dat hij echt van pas komt.

Mijn ogen hebben natuurlijk geen reden tot klagen bij het zien van dit tweede deel. Alles ziet er verzorgd uit, zonder echt te verbluffen. Het spel heeft gewoon mooie graphics, niets meer, niets minder. Het geluid volgt hetzelfde pad, maar doet er een typisch EA-schepje bovenop, namelijk: een oerdegelijke soundtrack. Allerlei genres vinden weer hun weg naar dit EA-spel en de bekende titeltrack zorgde er voor dat ik deze review niet volledig vergat. Telkens als ik het liedje op de radio hoorde, werd ik eraan herinnerd hoe laks ik de laatste tijd te werk ga bij Fragland; niets om trots op te zijn natuurlijk maar ze wrijven het er op deze manier wel erg dik in.

Tja, wat kan ik nog vertellen over FIFA Street 2. Het is het beste straatvoetbalspel op de markt, maar ook zowat het enige, dus die stelling heeft al weinig om het lijf. Je bent er uren mee zoet, maar vergeet niet dat je na amper één uur een lichtjes zure smaak zal proeven. Hierdoor is het devies, zoals zo vaker: huren! Laten we hopen dat het de laatste keer is dat ik dit advies moet meegeven, want je zou bijna denken dat ik een contract heb afgesloten met een videotheekketen. Je ziet: er is telkens een keerzijde aan de medaille; aan jou om te bepalen welke zijde voor jou primeert.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: FIFA Street 2
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply