gaming sinds 1997

FIFA Street (2012)

De vorige FIFA Street was geen onverdeeld success, maar deze nieuwe aflevering van de reeks staat al weken bovenaan de verkoopslijsten. De basisopzet is niet veranderd; in plaats van de op door miljoenen bekeken velden van de Champion’s League speel je nog altijd met kleine teams tegen elkaar op geïmproviseerde pleintjes waarbij techniek, duels en creativiteit belangrijker zijn dan conditie, strategie en vet betaalde bankzitters. Wij bekijken even wat er dan wel is veranderd en wat dan bijvoorbeeld onmiddellijk opvalt is dat EA ervoor gekozen heeft om ook in dit sportspel een meer realistische aanpak te hanteren.

Dat betekent eerst en vooral dat de visuals er erg knap uitzien, en minder lijken op een hyperactieve tekenfilm, maar vooral dat de gameplay niet alleen maar meer bestaat uit quasi-onmogelijke tricks. Natuurlijk zijn die laatste samen met schijnbewegingen nog altijd een essentieel onderdeel van het spel – en de reden waarom je dit leuker kan vinden dan de “vanilla” FIFA – maar je moet ook erg snel passen en nadenken. Vreest niet, gij mens die houdt van het belachelijk maken van je tegenstander: meer dan genoeg opportuniteiten dus om diegene die durft naast jou te komen zitten met een paar indrukwekkende bewegingen stof te laten eten.

Wat daar dan net weer goed aan is, is dat je dat niet toevallig zal doen. De controls zijn strak en duidelijk (en helemaal vernieuwd dankzij de zogenaamde ‘street ball control’), maar je zal wel stevig moeten oefenen wil je bewust op het juiste moment de juiste passeerbeweging of overstapje maken. Veteranen, zelfs diegene die FIFA compleet beheersen, krijgen daardoor een stevige uitdaging terwijl nieuwkomers zullen blijven proberen omwille van de aantrekkingskracht om ook zo’n indrukwekkende trick te kunnen neerzetten of om de bal subtiel tegen het net te kunnen prikken en daarmee je tegenstander een neus te zetten.

Verbeterd is ook het feit dat het niet enkel meer draait om het aanvallen. Verdedigen is zinvol en heeft meer diepgang gekregen dan voorheen – of toch van wat ik me herinner van FIFA Street 3. Opletten dus en rekening houden ook met de zijkanten van je veld (vaak kan je de boarding gebruiken) en natuurlijk ook de afmetingen van het pleintje en het aantal opponenten die erop rondlopen.

Ballen kan je natuurlijk in aparte wedstrijdjes waarvan je de spelregels zelf kan aanpassen zoals gebruikelijk. Jammer genoeg ben je beperkt tot vier spelers per console (ik mis de tijd van vier tegen vier op de PS2!), maar je kan natuurlijk ook online gaan en je doorheen de divisies spelen. Hierbij is er ook een link met FIFA 12 waardoor je spullen vrijspeelt in die laatste wanneer je goed presteert in FIFA Street.

Deze keer is er ook een uitgebreide carrièremodus met alle mogelijkheden die daarbij horen en die je verwacht. Je kan je eigen team samenstellen (je kan elke speler helemaal personaliseren), kiezen wat en hoe je gaat spelen en ook een deeltje sociaal leven komt erbij kijken dankzij allerlei berichtjes en het feit dat je samen de wereld rondreist en constant nieuwe locaties en uitdagingen ontdekt. Denk maar aan “Panna Rules” dat je punten geeft voor bruggetjes of een modus waarin bij elk doelpunt een speler van de andere ploeg op de bank moet gaan zitten. Wat je ook doet, je spelers verdienen constant ervaringspunten waarmee je weer nieuwe truukjes vrijspeelt en ook hun skills kan verbeteren. Afwisseling troef en ideaal voor wie liever tegen de cpu speelt dan tegen zijn vervelende vrienden.

FIFA Street heeft dus heel wat te bieden naast de strakke presentatie. Gameplay die een stuk sneller en spectaculairder – maar minder tactisch – dan de gewone FIFA, een knappe carrièremodus en leuke online features. Wie graag voetbalt zal hiermee een goeie koop doen, of je nu alleen speelt of met vrienden.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: FIFA Street (2012)
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply