gaming sinds 1997

FIFA Street 3

Sporten komen in alle maten en gewichten en ook in de virtuele wereld is het aanbod meer dan voldoende. Toch heb je steeds van die typetjes die wat origineler willen zijn en de show stelen door vette truken uit te halen. Voetbalfanaten die daar wel van houden zullen al veel geteerd hebben op Fifa Street en diens sequel. Sinds kort ligt de derde editie van de reeks in de winkelrekken en het motto is nog steeds “huppel, huppel, schiet en scoor!”.

Het heeft toch wel even geduurd voor we Fifa Street voor de next-gen consoles in onze handen kregen. Verrassend was dan ook het nieuws dat het spel grafisch er geheel anders zou uitzien. EA heeft geopteerd om de game deze keer in een cartoonstijl weer te geven. Dat resulteert in smalle, lange, maar vooral lenige versies van bekende professionele spelers. Het stoort echter helemaal niet, want het brengt een heel andere sfeer met zich mee en dat zorgt voor vernieuwing. De omgevingen zijn immers wel op een realistische manier weergegeven en mogen zeker en vast gezien worden.

Fifa Street 3 mikt niet zo zeer op een ‘ego’ zoals we dat zagen bij NBA Street Homecourt. Hier hoef je niet met een vast team te spelen en je hebt dan ook geen leider. Naargelang je vordert in je carrière kan je meer teams vrijspelen en elke keer je aan een event begint, mag je van team wisselen. Dat lijkt misschien jammer, en eigenlijk is het dat ook. Je hebt namelijk niet zozeer een doel om voor te spelen buiten het vrijspelen van betere ploegen en bekendere spelers. Het nadeel is dan ook dat het spel vrij snel repetitief wordt, hoewel er wel een hoge funfactor aanwezig is.

De tricks die je kunt uitvoeren zijn namelijk vrij uitgebreid, maar aan de andere kant zijn ze ook weer eentonig. Dat laatste geldt toch als je snel wilt spelen, want de knappe technische stuff moet je stilstaand uitvoeren. Als je vlot speelt (wat toch wel nodig is om te willen scoren), zal je meestal de bal enkel heen en weer over je hoofd schieten om dan keihard een schop te geven richting doel. Je kan de bal zo hard raken met je voet dat je zelfs van op het midden van het plein kan scoren. Ook kan je, als je een beetje de waaghals wil spelen, uitlopen met je doelman en met hem een goal maken.

De zogenaamde ‘gamebreakers’ zijn vanzelfsprekend ook weer van toepassing. Ze hebben echter niet zoveel invloed op je manier van spelen, maar je kan wel nog eens dubbel zo veel kracht achter de bal zetten. De omgeving wordt ook plots een pak grauwer van kleur en achter de bal komt een mooie lichtgevende lijn. Verder heeft een gamebreaker ook invloed op de muziek en de voorwerpen die zich rond het plein bevinden. Zo zullen bijvoorbeeld de containers op een schip daveren en zullen deuren openwaaien bij zware basklanken. Dat zorgt natuurlijk voor heel wat spektakel. Ook reageren die elementen bij het uitvoeren van een ‘wallrun’. Je kan dus tegen een muur op lopen om een tegenspeler te omzeilen.

Eens je alles kan uitvoeren, elke CPU-tegenstander verslaan, en geen plezier meer hebt in het spektakel kan je nog altijd eens een vriend uitnodigen of een potje online spelen. Over het internet kan je zowel met internationale als fictieve ploegen iemand in het stof laten happen.

Fifa Street 3 verschilt dus eigenlijk toch niet zoveel van zijn voorgangers, maar het ziet er wel een stuk knapper uit. Maar zoals we ondertussen gewend zijn van de meeste Street-games wordt ook deze snel repetitief. EA heeft veel aandacht besteed aan het geluid en de muziek en die zijn dan ook zeer appetijtelijk. Alles opgeteld kunnen we deze game dus toch aanraden om te kopen, zeker voor diegenen die nog geen spel uit de reeks hebben gespeeld. Anderen zullen misschien niet zo happy zijn met deze opvolger en zouden misschien beter even de kat uit de boom kijken tot de volgende game eraan komt.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: FIFA Street 3
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply