gaming sinds 1997

FIFA World Cup Germany 2006

Wel, het zat er aan te komen. Nog voor de finale van de wereldbeker voetbal gespeeld is, ligt er een EA-game in de rekken, waarin je zelf met je favoriete team Weltmeister kan worden. Het laatste EA FIFA-spel dat ik gespeeld heb was FIFA World Cup ’98 op de pc. Hoewel ik toch ook al FIFA RTWC ’98 had liggen kon ik toen niet aan de verleiding weerstaan. Maar ja, World Cup ’98 had de ‘echte’ Franse stadions en toch weer net iets betere graphics, of dat maakte je jezelf tenminste wijs.

Eén ding is echter al snel duidelijk: voetbalgames dienen op een console (in dit geval op een PS2) gespeeld te worden vanuit de luie zetel op een gigantische breedbeeldtelevisie en liefst in gezelschap van een aantal vrienden. Een paar als tegenstander en een paar als publiek. Ook met FIFA World Cup Germany 2006 is dit niet anders. Hoewel het spel met zijn opzwepende muziek en commentaar, zijn eyecandy en allerlei toeters en bellen probeert om zelf de World Cup-sfeer de huiskamers binnen te brengen, maak je die vooral zelf. Dus als je geld te veel hebt en je wilt geen Foster Parentskindje adopteren; koop gerust dit spel, leg een drank- en snackvoorraad aan, nodig wat vrienden uit en beleef je eigen WK-finale nu al. Slimmeriken wachten gewoon nog enkele dagen op the real thing…

Wat zit er nu allemaal in het pakket? Naast een heleboel landen -ook diegene die het net niet gehaald hebben- en de traditionele spelmodes, kan je opnieuw tonnen unlockables kopen waaronder vergane gloriën, klassieke outfitjes, voetballen en spelopties. Inzicht en fairplay is de boodschap hier, want de hoeveelheid bonuspunten die je krijgt wordt bepaald door de manier waarop je speelt. Fouten, al dan niet rode of gele, zorgen ervoor dat je een deel van je punten kwijtraakt waardoor je misschien net niet Karate Cantona kunt kopen.

Dat is allemaal heel leuk natuurlijk, maar een voetbalspel staat of valt met de gameplay en net als bij vorige FIFA-titels blijf je na een partijtje fussball een beetje achter met een dubbel gevoel. Met de sfeer zit het goed en ook grafisch stelt het game allesbehalve teleur maar soms zit je toch wel te vloeken op je medespelers omdat ze een bepaalde -overduidelijke- spelsituatie niet zien of omdat de spelers nogal wispelturig reageren op je controls.

FIFA World Cup Germany 2006 is geslaagd en geeft je heel wat mogelijkheden om het spel naar jouw hand te zetten maar soms laat de AI toch wel serieuze steken vallen. Wat ik mis, is meer controle over het gedrag van je teammates op het veld. Er is dan wel een kadertje voorzien met een aanvalsstrategie en een verdedigingstactiek, maar echt veel effect op het individuele gedrag van je spelers heb je niet.

Nuja, als je je er bij neerlegt dat FIFA een veredelde arcadegame is met een paar kleine, maar chronische minpunten, die af en toe voor een klein gevoel van ontgoocheling kunnen zorgen, heb je wel een vrij goede soccer game in handen.

De verpakking is leuk, de aanwezigheid van sterspelers zorgt voor een kleine strategische dimensie en zowel het commentaar als de muziek mogen er zijn. De trukendoos die je met de rechterjoystick kan opendoen is lekker, maar ik had persoonlijk meer keuzevrijheid willen hebben in de schoten op doel. Eventueel een systeem als in FIFA Street?

FIFA World Cup Germany 2006 zit uiteindelijk erg goed in elkaar, maar valt voor de puristen wat te licht uit. Het biedt veel actie, veel variatie en een minimum aan diepgang. Het is vooral dat laatste dat blijkbaar tot het Einde der Tijden een minpunt zal zijn voor de gehele FIFA-reeks, maar daartegenover staat dat iedereen, zelfs mijn klein zusje, direct met de controller overweg kan. Als EA met deze titel op toegankelijk plezier mikt, heeft het zeker gescoord, maar de gamer die meer vrijheid wil, moet alweer naar een andere serie voetbalgames uitkijken.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: FIFA World Cup Germany 2006
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply