gaming sinds 1997

Fight Night 2004

Het moet niet altijd Tekken of Soul Calibur zijn. Een gezonde portie boksen, ook wel de sport der koningen genoemd (of was dat golf?), kan er altijd in.

We zijn de laatste tijd een beetje verwend geraakt door vechtspellenwaar je met wapens je tegenstander te lijf ging (zoals Soul Calibur 2). Je moest dan wel een beetje tactisch inzicht hebben, maar een nieuwkomer kon makkelijk winnen met enkele irritante moves. Tekken 4 wist me ook al niet helemaal te bekoren, aangezien het teveel teerde op zijn voorgangers. Dan koos ik liever voor het intelligente “denk voordat je vecht” Virtua Fighter 4. Wel, met dit spel valt Fight Night 2004 nog het best te vergelijken.

Wederom draait het niet om spectaculaire moves en allesvernietigende combo’s. Het is een tactisch steekspel waar je best even afwacht om dan je tegenstander klem te zetten. Je kan hoogstens drie slagen uitvoeren eer je weer wat ruimte laat voor de tegenstander. Die kan namelijk net zo makkelijk terugslaan en dat willen we uiteraard niet. Toegegeven, het lijkt een beetje saaier dan hakken met een bijl, maar het geeft je wel veel meer voldoening. Stel je nu eens voor dat je allebei toegetakeld in de ring staat. De eerstvolgende slag is voor beide spelers fataal en net omdat jij de zetten van je tegenstander goed hebt ingeschat kun je een krachtige maar trage slag in het gezicht vermijden, waarna je keihard terugslaat. De tegenstander ligt uitgeteld in de ring en de seconden tikken weg. Na tien seconden ben jij de winnaar, voor eventjes toch, want er wachten nog meer harde jongens.

Voordat je matches gaat winnen zul je echter veel moeten oefenen en daar dient de Carreer mode voor. Hier kun je zelf een eigen bokser samenstellen, en dat kan vrij uitgebreid. Zowel het gewicht en de lengte (deze factoren spelen echt wel mee in het uiteindelijke verloop van het spel) als de kleur van de ogen van je bokser zijn allemaal aanpasbaar. Door middel van korte trainingen met een sparringpartner of de gekende boksbal zul je beter worden op vlak van uithouding, kracht en snelheid. Je begint te vechten in kleine kelders, maar naarmate je beter wordt, zul je zelfs grote bokswedstrijden in Las Vegas tot een goed einde kunnen brengen. Wel spijtig dat de persoon die de gevechten aankondigt ongewijzigd blijft.

Aan sfeer is er in dit spel overigens geen gebrek, maar dat konden we echter wel verwachten van een EA spel. De beelden zijn bombastisch en de aankondigingen van de boksers lopen gewoon over van de verwachtingen en sfeerschepping. EA krijgt het toch maar telkens voor elkaar om van hun spellen een feest voor bijna alle zintuigen te maken. De muziek is goed gekozen, maar je moet er wel van houden. Hier hebben we te maken met hip hop en R&B. Persoonlijk gooi ik dergelijke artiesten liever in een leeuwenkuil, maar aangezien dat vrij extreem zou zijn, zal ik maar zeggen dat ik er niet van houd. De muziek sluit echter wel aan bij de sfeer van het spel.

Ook op het vlak van besturing wijkt Fight Night 2004 af van andere fighters. Je bestuurt je bosker door middel van de rechter analoge stick. Elke richting staat voor een andere slag, en hiermee kun je voldoende variatie uitvinden. Een halve draai naar rechts resulteert steevast in een fikse uppercut tegen de kin van je tegenstander. Combineer deze slagen om combo’s te ontdekken, maar pas op dat je tegenstander niet terugslaat. Hij blijft namelijk altijd anticiperen en afwachten. Deze methode lijkt een beetje ingewikkeld, maar na een paar wedstrijden zou je het niet anders meer willen.

Ik had het eerst niet verwacht, maar Fight Night 2004 is er eentje om te koesteren. EA bewijst dat ze ook op het gebied van vechtspellen hun mannetje staan. Daarenboven is alles overgoten met hun gekende stijl. De sfeer wordt bepaald door de graphics en de muziek, die ook deze keer goed bij elkaar passen. Grafisch mag het spel er wezen, met mooie animaties bij gekwetste vechters. Conclusie: ga dit spel even spelen en er gaat vast een nieuwe wereld voor je open. Een wereld waar vechten verder gaat dan louter agressie. Niet dat er geen agressie aanwezig hoor, maar het is eerder een potje schaken met bokshandschoenen en een te grote short.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Fight Night 2004
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply