gaming sinds 1997

Fight Night Champion

Games van EA Sports worden normaliter jaarlijks van updates voorzien. De enige franchise waar dit niet van toepassing bleek in het verleden, is Fight Night. Het is immers al twee jaar geleden dat het laatste deel, Fight Night Round 4, verscheen. Heeft de lange tussenperiode te maken met de vele extra tijd die de ontwikkelaars kregen om extra aanpassingen door te voeren of heeft het te maken met het feit dat de bokssport minder populair is?

EA Sports noemt zonder schaamrood op de wangen Fight Night Champion een grote stap voorwaarts. Dat dankzij de sterke gameplay en physics uit Fight Night Round 4 te recycleren en te verbeteren, maar ook mede door de introductie van de nieuwe Champion modus.

De Champion modus kan je best omschrijven als een singleplayer avontuur met invloeden uit welbekende Hollywood films zoals Raging Bull, Rocky of The Set-Up. Je stapt in de huid van Andre Bishop, een jonge prijsvechter die evenveel talent bezit in zijn bokshandschoenen als Messi met een bal en DoubleD in zijn broek (maar dan omgekeerd).

Je staat er natuurlijk niet alleen voor: ook je trainer helpt je met de nodige know-how en zou maar al te graag zijn rivaliserende coach ten onder zien gaan. Het geheel vormt een aangenaam verhaal dat wel bol staat van de nodige clichés zoals corruptie en de welbekende figuurlijke afgrond waar een bokser altijd lijkt in terecht te komen. Toch gaat het script nooit vervelen en schotelt men alle tussenfilmpjes mooi voor aan de hand van motion-capture en real-life ESPN verslagen over jouw carrière. Het enige nadeel aan de hele modus is dat je er in een kleine 5 uur reeds door bent, maar wie zijn wij om te klagen. Dit blijft immers een extraatje.

De Champion Modus is echter wel de grootste vernieuwing in vergelijking met het vorige deel. Er is nog de licht gewijzigde Legacy modus, maar veel verschil is er niet. Je creëert nog steeds een bokser, speelt wat wedstrijden en kweekt spierballen bij via – nog steeds saaie – trainingspelletjes. Het grootste verschil is echter dat je nu online kan met je carrière. Je kan bovendien een club uit de grond stampen met een eigen logo en regels en andere spelers kunnen in de club komen trainen of wedstrijden afwerken. Je kan het vergelijken met een clan voor boksers die het willen opnemen tegen andere teams of clubs.

Gameplaygewijs blijft Fight Night een prachtige bokssim. Er zijn wat kleine wijzigingen doorgevoerd waardoor de game instapklaar blijft voor beginners en diep genoeg voor veteranen. De meer uitgebreide bewegingen met de analoge sticks zijn vervangen door snelle ‘flicks’ in bepaalde richting, zo is rechtsboven een rechtse hoek, rechts is een jab, en zo verder. De veel te krachtige haymakers werden dan weer ingewisseld door een knop waarmee je de slagen wat meer power bezorgt. Button mashen blijkt gelukkig nog wat moeilijker geworden aangezien je speler sneller uitgeput raakt dan voorheen. Hierdoor laat je bijna automatische verdediging vaak steken vallen en moet je een pak ‘djoefen op uw muile’ incasseren.

Audiovisueel is Fight Night Champion om duimen en vingers bij af te likken (mocht je geen handschoenen aanhebben natuurlijk). De game werd van nog meer detail voorzien dan voorheen, en het bloed en zweet is een pak duidelijker. Verwondingen aan je bakkes zijn nog realistischer dan voorheen; je zou er als het ware zelf pijn van krijgen aan je kaakbeenderen of stiekem eens voelen of je geen open wenkbrauw hebt.

De achtergrond is nog steeds wat minder kwalitatief, maar in het heetst van de strijd let je er weinig op en het gaat hier tenslotte om de pugilisten. De geluidseffecten dragen nog wat meer bij aan de ervaring en het gejuich van het publiek maakt je euforisch tijdens een goede ronde. De muziek is passend voor het bokswereldje met de nodige hip-hop beats en wat zwoele soul.

Fight Night Champion is nog steeds de kampioen onder de bokssimulators! Niet moeilijk als je de enige bent, maar de gameplay voelt nog beter aan als voorheen en grafisch is het nog steeds wonderbaarlijk mooi. De singleplayer kan volgens ons wel nog beter. Het samenvoegen van de Legacy en Champion modi zou een perfecte oplossing kunnen bieden, maar dan is nog wat meer sleutelwerk van EA Sports vereist. Toch een dikke aanrader voor iedereen die van spektakel en sportspellen houdt!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Fight Night Champion
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply