gaming sinds 1997

Fight Night Round 3

Iedereen weet ondertussen al dat de Fight Night serie een enorm succes is op de consoles: het is namelijk ongetwijfeld het ultieme boksspel. Met Fight Night 3 op de Xbox 360, PS2 en straks ook nog op de PS3 geeft EA gelukkig een PSP-versie uitgebracht om de handheldgamer niet te laten zitten. De grote vraag is en blijft: “Is deze even goed als op de huidige en next-gen consoles?” Laten we ons dan snel verdiepen in deze ultieme game om daar het antwoord op te vinden.

Om te beginnen moet je weten dat vele gamers een handheld-versie als minderwaardig beschouwen. Dat is echter onnodig, want een handheld-port van een bepaalde game kan even goed zijn als het origineel. Deze Fight Night Round 3 is in grote mate zo’n game. Hij biedt alle aspecten van zijn consolebroertjes met dezelfde verbazingwekkende gameplay. Het enige verschil ligt misschien wel bij de graphics. Niettemin blijft de gameplay toch de hoofdmoot van een goede game.

Zoals in elk sportspel draait het hier niet om de verhaallijn, maar om je carrière. Je begint als amateur en moet jezelf opbouwen tot professional en later tot kampioen. Daar is niets speciaals aan, hoewel je dan kunt bewijzen hoe goed je de technieken onder de knie hebt.

Alles begint met het creëren van je eigen vechter. Dit doe je in het zeer uitgebreide create-a-fighter menu. Het is ongelofelijk wat je allemaal kunt veranderen en aanpassen. Na het aanmaken van je amateurbokser is het tijd voor het echte werk. De eerste fights zijn uiterst gemakkelijk, maar naarmate je vordert worden ze moeilijker en moeilijker. Zeker wanneer je bokser zich in het professionele leventje wil mengen zal je aardig wat tactiek mogen gebruiken. Om je dan nog verder te promoveren tot uiteindelijk kampioen zal je heel getimet te werk moeten gaan. Alle technieken en diepgaande tactieken zijn dan bijna vereist om nog een wedstrijd te winnen. Laat je echter hierdoor niet afschrikken want Fight Night 3 bouwt gelukkig steen per steen, in die mate dat je tijd genoeg hebt om te oefenen en jezelf te verbeteren.

Ook de besturing van het vechtsysteem is redelijk goed uitgewerkt, maar hier en daar zijn er toch nog wat verbeteringen mogelijk. Het is alvast redelijk goed werk als je weet dat de PSP niet alle mogelijkheden van zijn PS2-broertje biedt en dat men daardoor een heel nieuwe besturing moest uitvinden. Dit was namelijk een hele uitdaging want het was grotendeels de besturing die Fight Night tot een grote hit maakte op de PS2. De besturing is dus niet slecht, maar het vraagt wat oefening voor je ermee weg bent. Eenmaal ermee weg biedt het uren plezier en hopen gewonnen wedstrijden.

Ook hier is het mogelijk om haymakers te plaatsen. Dat is een techniek waarmee jij je vijand in een rake klap op de grond kan krijgen. Wat wel gezegd moet worden is het feit dat de haymakers het spel op de PSP wat tegenwerken, want ze zorgen ervoor dat de fights niet meer gebalanceerd zijn en dat het meestal de speler is die het meeste haymakers kan plaatsen die het gevecht wint. Hierdoor krijgen de meeste spelers de drang om alleen maar haymakers te geven en zo gooien ze de andere bokstechnieken overboord, wat ervoor zorgt dat het plezier en de variatie van fights drastisch verminderd. Dus technieken uitvinden is het doel en de verleiding van haymakers wat in toom houden.

Op het vlak van graphics is FN3 een zeer goed spel. Natuurlijk zijn het niet zo’n overweldigende en fotorealistische graphics als op de Xbox 360, maar het blijft een goede game die zeker niet als minderwaardig mag beschouwd worden. Ook hier is het slowmotion KO-beeld aanwezig. Het zorgt voor voldoening wanneer jij je vijand keer op keer in slowmotion op de grond ziet gaan, maar het verliest wel een beetje van zijn kracht door het gebrek aan veel details. De details zijn er, maar niet genoeg om je uit je luie zetel te blazen.

Fight Night Round 3 is een game die je uren speelplezier zal bieden. Zeker de carrière zal je uren bezig houden. De carrièremodus alleen al verdient een pluim. Op het vlak van graphics perst het niet alles uit je PSP, maar slecht is het zeker ook niet. Alleen de besturing vergt wat oefening, maar eens op weg zou je geen problemen meer mogen ondervinden. Fight Night Round 3 is dus een game die zijn reputatie waardig is en het zal de meeste spelers wel kunnen bekoren.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Fight Night Round 3
geplaatst in: Electronic Arts, PSP, Reviews
tags: ,


Leave a Reply