gaming sinds 1997

Fight Night Round 4

Voor de meeste mensen, net als voor mij, is boksen niet meer of niet minder dan twee zwetende mannen die op elkaar slaan tot er eentje neergaat. De sport is echter veel meer dan dat en de mannen van EA proberen je met Fight Night Round 4 de kneepjes van het vak bij te brengen. Vergeet het buttonbashen, want hier is een goede verdediging de beste aanval. Let’s get ready to Rrrummblee!

Vanaf het eerste moment merk je dat Fight Night Round 4 een zeer gepolijste en afgewerkte game is. Alleen de intro al, waar twee zwetende mannen het tegen elkaar opnemen, zet je aan om de gay-grens wat af te tasten. Ok, zover gaat het nu ook weer niet, maar het ziet er dus allemaal zeer gelikt uit. Na een kleine tutorial waar de controls in worden uitgelegd, kan je beginnen aan het zware werk.

De belangrijkste mode is de Legacy Mode. Hierin volg je met een bestaande of zelf gecreëerde bokser de lange en moeizame weg met glorie en G.O.A.T.(Greatest Of all Time) als resultaat. Elke keer dien je een wedstrijd te boeken in een agenda waar vaste gevechtsdagen instaan. Plan je een gevecht lang genoeg van tevoren, dan krijg je tussendoor de mogelijkheid om te trainen. De trainingen bestaan uit enkele minigames waarin je een paar oefeningen moet uitvoeren: sparren met je tegenstander, bokszakken wegduwen of de stootzak met snelle bewegingen ontwijken. Hoe beter je de training uitvoert, des te groter je vooruitgang. Als de minigames niets voor jou zijn dan kan je ze altijd simuleren, maar dan wel tegen de helft van de maximaal te behalen uitbreidingspunten.

In de ring voelt alles zeer realistisch en zeer organisch aan. Je bestuurt met beide joysticks waarbij de rechterstick voor de verschillende punches dient en de linkerstick voor het bewegen van je bokser. Je kan je tegenstander verrassen en hem tijdelijk doen duizelen, je handschoen kan van zijn voorhoofd afschampen en zo goed als geen schade toebrengen, je arm kan vasthaken in de zijne omdat hij net dezelfde beweging uitvoerde, je kan volledig missen en daardoor kwetsbaar zijn voor een tegenaanval, enzovoort. Als je tegenstander er in slaagt zijn blok of ontwijkende beweging goed te timen zal de tijd even vertragen om hem een krachtige tegenaanval te gunnen.

Naast de gewone punches heb je nog enkele andere soorten slagen. De Haymakers zijn sterker dan gewone slagen, maar zijn trager uit te voeren. De slag kan je tegenstander een goede klap geven of je blootstellen aan een mogelijk ontwijk- en countermanoeuvre. Daarnaast kun je nog een ‘illegal blow’ – een flinke kopstoop – uitdelen die de scheidsrechter niet zal waarderen of een persoonlijke ‘signature move’ uitvoeren, die van bokser tot bokser verschilt.

Tussen de rondes heb je even de tijd om je schade, gezondheid of conditie te herstellen door punten in te zetten. Het aantal punten dat je daarvoor krijgt, hangt af van je prestaties in de vorige ronde. Je verdient ze namelijk door een hoog percentage treffers te plaatsen, goed te ontwijken, je tegenstander tegen het canvas te slaan en zelfs door als neergegane bokser snel terug op je benen te staan. Dit systeem zet aan tot doordacht vechten en ontmoedigt hersenloos buttonrammen.

Grafisch ziet de game er subliem uit, waarbij de physics de kers op de taart vormen. Gezichten die zich vervormen bij een rake slag, bloed en spuug dat realistisch door de lucht vliegt, bokshandschoenen die zich op realistische wijze vervormen, de broeken van vechters die heen en weer wapperen, de manier waarop tegenstanders bij een knock-out vallen, spieren die zich samentrekken en ontspannen bij elke stoot en zelfs zweetdruppels die het zwaartekrachtstraject volgen. Helaas hebben ze minder moeite gedaan bij het ontwerpen van de toeschouwers, want die zien er wat inspiratieloos en leeg uit.

Fight Night Round 4 heeft zich op een positieve manier weten te evolueren ten opzichte van zijn voorganger. De controls voelen zeer intuïtief aan, de game lijkt minder gescript te zijn, de AI is er flink op vooruit gegaan en de gameplay is dik in orde. Ik twijfel wel of de game meer mensen zal bekoren dan UFC 2009 Undisputed heeft gedaan, maar dat komt door de kleine markt aan boksfans natuurlijk. Zoek je echter een pure boksgame waar realisme en diepgang centraal staan, dan is FNR 4 zeker en vast je game.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Fight Night Round 4
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply