gaming sinds 1997

Fire Emblem: Radiant Dawn

Fire Emblem heeft al een lange weg afgelegd sinds de reeks voor het eerst het licht zag op de Gameboy Advance. Daarna schitterde ze op de GameCube, om vervolgens verder te groeien met Fire Emblem: Radiant Dawn op de Wii. Het strategische turn-based-genre kent geen brede waaier aan games; de topper Final Fantasy Tactic is hartstikke moeilijk voor de concurrentie om te evenaren, maar Fire Emblem komt zeer dicht in de buurt.

Het verhaal speelt zich drie jaar na de gebeurtenissen uit Path of Radiance af. Het verslagen land, Daein, wordt bestuurd door het machtige, maar vooral corrupte Begnion Empire. Gelukkig is er de Dawn Brigade, onder leiding van Micaiah, die zijn uiterste best doet om het Begnion-leger uit te drijven. Het verhaal bevat 38 missies en is onderverdeeld in vier hoofdstukken. De storyline is altijd al een sterk punt geweest van Fire Emblem en ook ditmaal wordt die lijn doorgetrokken. In tegenstelling tot de nieuwe generatie games, waar het verhaal verteld wordt middels uitstekende voice-acting, wordt het bij Fire Emblem spijtig genoeg verteld via saaie tekstballonnen.

De gevechten spelen zich af op een veld dat is ingedeeld in vakken, waarbij je ieder personage uit je team afzonderlijk bestuurt. De missies en omgevingen bieden voldoende variatie, waardoor ze zelden gaan vervelen, al is het soms wel heel omslachtig om een groep van twaalf personages te besturen. Elke zet die je doet is er ook een voor je tegenstander. Je kunt verschillende acties uitvoeren, zoals aanvallen, items gebruiken of andere genezen. Fire Emblem moet je zeer tactisch spelen, want mocht je een keer een verkeerde zet maken, dan is de kans groot dat je personage in een beurt sneuvelt. Indien dat gebeurt dan ben je hem/haar voor de rest van het spel kwijt! Als er een hoofdpersonage sterft dan zul je de missie moeten herstarten.

De Fire Emblem-reeks bevat ook veel RPG-elementen. Zo kun je kiezen uit een groot gamma wapens en schilden voor elke klasse, die je vervolgens weer kunt upgraden tot betere items. Tijdens de gevechten is het mogelijk om tegen NPC’s te praten, die je zullen voorzien van nieuwe wapens of items. Tijdens het vechten verdienen je personages experience points, maar na iedere missie beschik je over een aantal extra punten die je kunt verdelen over je hele team. Het spel bevat 72 speelbare personages(!!!) waardoor er heel wat mogelijkheden zijn om je team samen te stellen.

Een leuke extra is het nieuwe ‘buddy’-systeem, waarbij je twee personages elkaar kunt laten versterken. Wanneer ze tijdens het gevecht dicht genoeg bij elkaar staan, krijgen ze een support-bonus. In de meeste gevallen gaat het om een verhoging van aanval of verdediging.

Radiant Dawn kent drie moeilijkheidsgraden. Als je nog niet vertrouwd bent met de serie kan je best beginnen op easy, waar een uitgebreide tutorial je doorheen het spel begeleidt. Bij de meeste games is normal vlot te spelen, maar niet bij deze. Moeilijkheidsgraad normal is nagelbijtend moeilijk! Missies herstarten is eerder de regel dan de uitzondering. Als laatste is er ook de hard mode, maar die is enkel weggelegd voor de fanatiekelingen en de doorbijters. Fire Emblem is op en top tactisch: zo dien je rekening te houden met al de mogelijkheden van je tegenstander.

Op visueel vlak ziet Radiant Dawn er bijna identiek uit als zijn voorganger op de GameCube. Grafisch kon de game veel beter, maar de goede gameplay compenseert dat gemis. De muziek geeft de speler het extraatje om zich volledig thuis te voelen in de magische wereld.

Fire Emblem: Radiant Dawn is een geslaagde opvolger van zijn voorganger. Het verhaal is weer subliem, de gameplay staat als een huis en met zijn 38 missies en 72 personages biedt de game heel wat uren speelplezier. Een meer dan volwaardige tactische turn-based game, die aan te raden is voor alle Wii-eigenaars.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Fire Emblem: Radiant Dawn
geplaatst in: Nintendo, Reviews, Wii
tags: ,


Leave a Reply