gaming sinds 1997

Fire Emblem: Shadow Dragon

Fire Emblem: Shadow Dragon is je wellicht onbekend. De game kreeg nog niet veel aandacht, komt voor eens vroeger aan in Europa dan in de U.S. en moet het bovendien doen met een wel erg ontoegankelijke box art. Binnenin het doosje vond ik echter een erg genietbaar strategiespel terug, dat ondermeer deed denken aan Advance Wars, ook al zo’n topper op de DS.

Wat googlen leverde al snel op dat ontwikkelaar Intelligent Systems eerder al WarioWare en Paper Mario op hun CV mocht bijschrijven, iets wat ons alvast hoop gaf op een leuke ervaring. Dit game blijkt ook de achtste aflevering in de reeks Fire Emblem te zijn, wat doet veronderstellen dat de gameplay mooi gepolijst zou moeten zijn. De eerste indruk is dan ook erg positief. Je krijgt turn-based combat zoals we die kennen, met de nodige in vakjes opgedeelde gebieden, maar ook heel wat RPG-elementen zoals klassen en het opdoen van ervaring waardoor je units verbeterd kunnen worden. Het meest opvallend in het genre is echter het verhaal, dat heel wat meer inhoudt dan wat stukjes afgehaspelde tekst tussen opdrachten in.

Het hoofdverhaal krijgt geen prijs voor originaliteit (red een meisje, red het koninkrijk, versla een draak), maar zit uitstekend in elkaar en het is vooral de uitwerking van de personages dat alles zo leuk maakt. De reden dat de makers hier heel wat tijd in gestopt hebben, is duidelijk. Ze willen immers dat je geeft om je personages die je doorheen de game uitbouwt: eens ze het loodje leggen op het slagveld ben je ze namelijk voor altijd kwijt! Dit zorgt niet alleen voor de nodige inleving, maar ook voor heel wat spannende momenten en een klein kreetje van blijdschap als één van je favoriete mannetjes nét niet de pijp aan Maarten geeft. Bovendien zal je constant een evenwicht moeten zoeken tussen het gebruiken van je sterkste personages en het levelen van je groentjes.

Jammer is wel dat alhoewel de graphics oldskool genoeg zijn om de puristen onder jullie te bekoren, ze niet leuk of charmant genoeg zijn om het label van ‘cute’ te krijgen opgeplakt. Eerder functioneel dus, en minder eyecandy dan ik hoopte. Wel is de besturing van je troepen uitstekend uitgewerkt, en zal je nooit overbodig zitten friemelen met je stylus om je party te laten doen wat je wil, deels omwille van het uitstekende gebruik van het dubbele schermpje. En gelukkig maar, want er zullen heel wat uren batterijduur worden opgesoupeerd aan dit game dat 25 levels groot is, en bovendien ook nog gezegend werd met een geslaagde en goed uitgewerkte multiplayer. De enige uitdaging daar is erin slagen iemand anders op te sporen via het WiFi netwerk.

Deze remake van een 18 jaar oud NES spel, want dit is het, is een erg geslaagd idee en geeft ons opnieuw een strategietitel om de tanden in te zetten. Ben je op zoek naar een alternatief voor Advance Wars, of hou je van RPG-elementen met de nodige tactische gevechten, dan moet je dit game zeker een kans geven. Bevalt het je, dan ben je zeker van heel wat uren kwalitatieve, diepgaande gameplay.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Fire Emblem: Shadow Dragon
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply