gaming sinds 1997

FireBlade

De laatste jaren moeten consolebezitters het zonder al te veel flight sims stellen. In de meeste gevallen gaat het dan nog om arcade actiegames, zoals het erg goede Dropship enkele maanden terug. Een gelijkaardige game is FireBlade van Midway. Hier kruip je echter niet in de cockpit van een of ander futuristisch vliegtuig, maar in een hefschroefvliegtuig. Niet zomaar eentje: deze heeft enkele technische snufjes om u tegen te zeggen. Of hij er genoeg in huis heeft om van FireBlade een knaller te maken, daarvoor moest ik eerst eens een uitgebreide demo testen…

Het spel begint in de nabije toekomst. Een terorristische groepering gekend als de UES (United Easthern States) heeft je basis met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig ben jij nog over om die stoute tereurbeweging eens een poepje te laten ruiken. Dit doe je in 4 verschillende campaigns die samen uit 18 missies bestaan. Van de gebergtes in Zwitserland over de regenwouden van Zuid-Amerika tot het koude Antarctica. De locaties zijn erg sfeervol en afwisselend. Net zoals de opdrachten die je in de missies krijgt trouwens. De ene keer moet je enkele locaties platbombarderen, de andere keer een convooi beschermen. Hiervoor krijg je een heleboel wapens ter beschikking die je aan je helikopter kan monteren. Een simpele minigun, allerhande rockets, missiles, een rail gun, sniper canon, noem maar op. De ene uiteraard al met een destructiever effect dan de andere. Tijdens een missie kun je ook bonusen oppikken in de vorm van health, ammo of nieuwe wapens.

Je zal al wel gemerkt hebben dat FireBlade een en al arcade is. Geen uitgebreid verhaal of ingame filmpjes, geen ingewikkelde gameplay, gewoon recht toe recht aan knallen. Doorheen de game krijg je 2 verschillende helikopters : de Talon en de Vendetta. De een is klein en snel terwijl de andere traag, maar sterk is. Allebei hebben ze echter dezelfde nifty special abilities. Als je de stealth mode activeert, wordt je helikopter onzichtbaar en ziet de vijand je niet. Alleen andere vliegende tuigen kunnen je zien. Nadeel van deze stealth mode is wel dat je je meeste wapens niet meer kunt afvuren en dat je een stuk trager vliegt. Daarnaast heb je nog een Thermal Imaging mode die je kunt aanwenden om andere stealth toestellen op te merken. Je helikopter is zelfs uitgerust met een Turbo waarmee je enkele seconden als een straaljager vooruit schiet. Erg handig om de aftocht te blazen als de grond onder je helikopter te warm wordt.

De controls dan. Deze zijn echter niet om over naar huis te schrijven. Met de linker analoge stick ga je voor- en achteruit en draai je naar links en naar rechts. De rechter analoge stick op zijn beurt laat je dan weer naar links of rechts voortbewegen en regelt de hoogte. Aanvankelijk is dit erg onhandig en hang je de helft van de tijd stil in de lucht omdat je nadenkt welke stick je nu juist nodig hebt. Na een tijdje went dit wel, maar het blijft toch ongemakkelijk, vooral in benarde situaties. Met de vier gekleurde toetsen controleer je de special abilities van je toestel en de schouderknoppen bedienen de verschillende wapens waaronder een sniper zoom die handig is om vanop afstand een tank met het bezoek van een raketje te vereren.

De beelden konden in mijn ogen ook wel wat beter. Buiten je helikopter is de rest van het landschap niet zo mooi afgewerkt. De locaties mogen dan wel uitgestrekt zijn, ze zijn zo leeg als de portefeuille van een doorsnee Sabena-topman. Alleen een boom of struik hier en daar fleuren het decor wat op. Ook de voertuigen en gebouwen van de vijand zijn eerder hoekig. Dit alles heeft dan wel als voordeel dat de framerate steeds hoog blijft en je dus nooit haperingen hebt wanneer je voor een hele troep soldaten staat. Wat ik ook erg vreemd vind, is de verhouding in grootte tussen de verschillende voorwerpen. Je helikopter bijvoorbeeld is bijna zo hoog als een boom of is even lang als een uitkijktoren. Maar dit onoplettendheidje van de makers is vlug door de vingers gezien. Alle explosies en speciale effecten uit FireBlade zijn dan weer prachtig. Je ziet de brokstukken eraf vliegen en wat verder neerkomen. Een soldaat die in brand staat, zie je nog eventjes rondlopen vooraleer hij zich ter aarde werpt en je ziet de vele kogels door de lucht vliegen en inslaan.

Over het geluid is er niet veel te zeggen. De actiegeluiden zijn erg goed en de stem die tijdens de missie bevelen geeft, is ook degelijk. De muziek blijkt echter redelijk repetitief en er is niet veel aandacht aan besteed. Maar dit is allemaal bijzaak bij een arcadegame als deze.

Een nadeel aan de game is wel de moeilijkheidsgraad. Deze ligt op sommige momenten onvoorstelbaar hoog. De missie met de boten is hiervan een mooi voorbeeld. Het is er de bedoeling om 30 boten neer te schieten in 2 minuten. Op zich al geen gemakkelijke opdracht, maar om de klus dan nog eens in 120 seconden te klaren, dat zie ik zelfs Felice in 1000 nog niet klaarspelen. Je zult dan ook herhaaldelijk het bericht Game Over op je TV te zien krijgen als je helikopter ontploft of als de tijd op is. Gelukkig is er bij het merendeel van de opdrachten ongelimiteerde tijd, zodat je de missie relatief rustig kunt voltooien. Maar dit neemt niet weg dat sommige missies moeilijk af te werken zijn. De actie verloopt soms erg chaotisch en door de nogal onduidelijke radar verlies je vlug je weg. Als het convooi dat je moet beschermen op dat moment dan nog eens een vijandelijke patrouille tegenkomt, kun je het al vlug vergeten.

Maar met zo’n graphics, besturing en moeilijkheidsgraad, hoe kom je dan toch aan een goede game ? Het antwoord hierop is simpel : fun ! De game is erg leuk om te spelen, mede door de coole helikopters en de speciale mogelijkheden ervan. Schieten, schieten en nog eens schieten, de eenvoudigste formule voor een game, maar hier is deze wel goed uitgewerkt.

FireBlade is voor de liefhebbers van arcade en vliegspellen zeker een goede aankoop. Er zit genoeg afwisseling en fun in om je van de eerste tot de 18e missie te boeien. Hoewel de moeilijkheidsgraad erg hoog ligt, zijn de missies niet onmogelijk. Als je de speciale mogelijkheden van je toestel op de juiste momenten aanwendt, kun je je wel doorheen de game slaan. Jammer van de minpunten, want FireBlade had misschien wel een topgame kunnen worden!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: FireBlade
geplaatst in: PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply