gaming sinds 1997

FlatOut 2

Iedereen kent de vorige editie van dit spel nog wel, een van de eerste toppers van developer Bugbear. Het was de bedoeling om races te rijden en daarbij zoveel mogelijk schade aan te richten aan zowel de omgeving als je tegenstanders. Daarnaast kon je ook nog mini-games spelen zoals “high jump”. In deze nieuwe versie is dat niet anders!

Er zijn verschillende modi om dit spel te spelen. Zo is er als eerste de stuntmode. Hier kan je allerlei bestaande sporten spelen, allemaal in een FlatOut-jasje gegoten. Je hebt de keuze uit onder meer voetbal en basketbal. Natuurlijk moet je ook geen uitgebreide versies van die zaken verwachten, FlatOut is blijft een racegame. In elke stunt moet je een zo hoog mogelijke snelheid behalen en een correcte hoek kiezen waaronder je je bestuurder gaat katapulteren. Als je deze dingen goed hebt, dan behaal je de hoogste scores. Zo eenvoudig is het, toch als je het geschreven ziet staan. In werkelijkheid zal het toch wel enkele uurtjes oefening vergen vooraleer je echt topscores gaat halen.

Zoals ik eerder al zei kan je naast stunten ook “gewoon” racen. Aan deze modus is helemaal niets veranderd. Het hoofddoel blijft natuurlijk nog steeds op de eerste plaats eindigen en om dat te doen heb je nitro nodig. Nu kan je jezelf natuurlijk afvragen: “Maar hoe krijg ik die nitro dan?” Heel simpel, op exact dezelfde manier als Burnout: door de omgeving en je tegenstanders te rammen dus. Er zijn verschillende omgevingen waarin je kan racen, gaande van off-road met derbywagens tot steden waarin je met getunede bolides kunt raggen.

Dan is er nog een laatste spelvorm, de derby. Iedere zichzelf respecterende gamer boven de 20 zal zich nog wel de goede oude tijd op de PSX herinneren, meer bepaald de periode van de Destruction Derby-reeks. In derby is het de bedoeling dat je je tegenstander volledig aan diggelen rijdt. Door te rammen verdien je punten, hoe harder je ramt, hoe meer punten (logisch toch). Het uiteindelijke doel blijft natuurlijk om als laatste over te blijven.

Al deze modi zijn ook samen gegoten in een career mode. Zoals je wel kan verwachten is het daarin de bedoeling om zo veel mogelijk te winnen, geld te verdienen en je auto’s te upgraden of gewoon een nieuwe te kopen. Zoals je dus merkt, heb je om dit spel te spelen niet meteen je hersenen nodig; het komt erop neer om te rijden en te rammen. That’s it!

Er zijn bovenop al de bovenstaande zaken ook nog eens 2 multiplayermogelijkheden. De eerste is de party mode waar je, zoals eerder vermeld, gewoon met je vrienden wat kan stunten in wedstrijdvorm. Dan heb je ook nog de splitscreen, waar je gewoon tegen elkaar ramt en racet.

Op het vlak van besturing zit het bij FlatOut 2 zeker goed. De controls zijn enorm eenvoudig en je hebt ze dus snel onder de knie (ook niet moeilijk om voor elkaar te krijgen in een racegame natuurlijk). Eigenlijk zijn er maar 2 knoppen die je moet weten staan, dat zijn het gaspedaal en de boostknop.

De graphics in deze game zijn op de auto’s na eigenlijk niet zo spectaculair. Het enige echt mooie zijn de glanseffecten en de kleine details die je kan terug vinden. De omgevingen daarentegen zijn dan weer bijna het tegengestelde. Zo kan je, als je dicht bij een voorwerp uit de omgeving staat, even op je gemak de pixels gaan natellen. De achthoekige wielen op de trucks die je in de weg staan zijn ook redelijk opvallend, vooral als je even tegen zo’n ding aan rijdt en volledig tot stilstand komt.

Het verdict: over het algemeen is deze game een aanrader! Op enkele kleine kwaaltjes na kan je er van op aan dat je een topper in huis haalt. De verslavingsfactor is nu eenmaal zo groot omwille van de eenvoud en het brainless driving. FlatOut 2 is alleszins een must voor de fans van het genre.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: FlatOut 2
geplaatst in: PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply