gaming sinds 1997

FlatOut: Ultimate Carnage

FlatOut: Ultimate Carnage is niks meer of minder dan een HD-versie van een spel dat we een tijdje geleden al konden spelen op de Xbox, PS2 en de pc. Voor de fans van de reeks met een Xbox 360 onder hun HD-tv is dit dus een gemakkelijk aan te bevelen game. Voor wie de serie nog niet uitprobeerde of niet zeker is dat ze nog eens geld willen bovenhalen voor een update zal deze review hopelijk een beetje helpen.

Zoals gezegd krijg je hier FlatOut 2 gepresenteerd, in een mooi, nieuw, glimmend, strak metalen jasje. Qua presentatie is dit vanzelfsprekend de knapste aflevering en zowel omgevingen, menu’s als wagens worden op meer dan degelijke wijze op je scherm getoverd, zonder framedrops die de pret vergallen. Binnenin dat lekkers vind je de erg amusante en arcady races terug, vol met chaos, vernieling en dolle physics-pret. Wie houdt van Burnout zal zich snel thuisvoelen in de verschillende omgevingen, die variëren van het Amerikaanse platteland tot een bruisende stad.

De bedoeling is natuurlijk dat je in de eerste plaats races wint en dat doe je vooral door de rest van de baan te duwen met onzachte hand of ze netjes te parkeren tegen rommel die op de weg ligt (spul dat je overigens zelf kan rondstrooien door allerlei objecten te vernielen) of een welgeplaatst boompje. De twaalf tegenstanders zorgen voor een stevige uitdaging, zodat je quasi constant met hen in de clinch ligt. Het gaat hier veel meer om knokken tegen de andere wagens danom de ideale lijn vinden of netjes de bocht uit accelereren.

Even belangrijk als je stuurmanskunsten is de boost van je wagen. Deze laad je niet enkel op door andere auto’s te rammen, maar vooral door de ontelbare objecten, zoals schuren, muren, paaltjes en zelfs vliegtuigjes (veel vernietigbare stuff heb je nog in geen enkel ander game ontmoet) kapot te rijden. Het is dus een ideaal systeem om je te dwingen het meest opvallende aspect van dit spel uit te buiten. FlatOut wordt ook des te leuker gemaakt door het feit dat wrakken en ander afval gewoon de hele race blijven liggen. Het gaat dus om crashen voor de fun, maar daar komen ook enkele minpunten naar voren. Zo blijf je net iets te vaak en te lang geblokkeerd in bepaalde punten, zodat je te veel achterstand oploopt en ook al is het sturen een stuk beter geworden, er kan toch nog wat aan geschaafd worden.

In tegenstelling tot in meer afgelikte racegames zullen je concullega’s ook niet aarzelen om hun auto tot een wrak te reduceren als ze je daardoor even tegen een rotswand kunnen duwen. De resultaten zijn een AI die lekker vet aanvoelt, ragdollpiloten die een luchtballet uitvoeren wanneer er weer eens een doodsmak wordt gemaakt en een spel dat instant fun biedt zonder dat je je zorgen moet maken over camber, instellingen van je spoiler of de bandenspanning linksvoor. Doe dit even maal drie als je enkele van je vrienden kan optrommelen om mee te spelen en je weet ongeveer waaraan je je kan verwachten.

Heb je een aantal maten in huis, vergeet dan zeker ook niet even de minigames te bekijken. De ragdollspelletjes zijn weliswaar net iets te mager en te sterk gestoeld op één leuke vondst om uren mee bezig te zijn, maar het blijft leuk voor even om je piloot weg te katapulteren naar een doel, een roos of gewoon in de lucht. Een andere toevoeging zijn de arena’s waarin het erop aankomt om te blijven rijden tot de rest het loodje legt. Aan afwisseling is er dus geen gebrek!

FlatOut: Ultimate Carnage is gewoonweg een erg leuk spel voor wie houdt van hersenloos racen, stevige crashes, algemene chaos op de weg, massa’s botsingen, leuke minigames en voldoende afwisseling om jou en je vrienden een tijdje bezig te houden. Een klassieker zal het niet worden, maar soms is er niet meer nodig voor een paar uren entertainment van de bovenste plank. Hou er wel rekening mee dat de veranderingen ten opzichte van FlatOut 2, uitgenomen de grafische update natuurlijk, enkel de echte fans zullen kunnen overtuigen om dit game te kopen als ze al het vorige in de kast staan hebben.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: FlatOut: Ultimate Carnage
geplaatst in: Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply