gaming sinds 1997

FlatOut

Terwijl FlatOut bezig is met laden doe ik mijn racehelm, polsbeschermers en handschoenen aan (foto’s te verkrijgen op aanvraag). Je moet niet echt Einstein zijn om door te hebben dat het er wel eens hevig aan toe zou kunnen gaan. Toch gingen die handschoenen en beschermers vrijwel direct uit, omdat ik de rechtse knoppen van de controller niet kon indrukken zoals het zijn moest. Vijf minuten later vloog de helm ook af, omdat ik ziek werd van de warmte en dat was niet echt de bedoeling…

Nu zijn er twee mogelijkheden; ofwel is FlatOut goed genoeg om de ziekte te doen vergeten ofwel mist het de kracht om deze slechte ervaring uit te wissen. Wat wordt het? Ook hier was de intro niet echt spannend en de interface kon mijn twijfels ook al niet wegnemen. Drie, twee, een, GO! Ai, slechte start FlatOut!

Aha, een career mode, dat moet het spel wel weer op het juiste pad helpen. Het zag er al veelbelovend uit, en geloof me, dat is het ook! Met mijn bepekt budget moest ik uiteraard een wagen aanschaffen om daarmee deel te nemen aan races (en die bij voorkeur te winnen), die me wat meer centjes konden opleveren. De gewonnen cash kon ik daarna gebruiken om wat betere onderdelen te kopen voor mijn vierwieler. Die zorgden voor een betere acceleratie, een hogere topsnelheid en meer grip op de baan. Deze upgrades zijn zeker een motivatie, omdat ik voortdurend bleef racen om meer upgrades te verdienen. Ik wou al die extra pk’s onder de motorkap eens testen, om te zien of ik dan zou kunnen meedingen voor de overwinning in moeilijkere races.

Je prijzengeld zul je echter móeten uitgeven. Als je je wrak niet upgradet, zal het bijna onmogelijk worden om nog races te winnen. Dat betekent jammer genoeg ook dat je niet kan sparen om een unlockte wagen te kopen. Gelukkig zijn reparaties gratis, dus je kunt elke verdiende dollar in onderdelen steken. In tegenstelling tot NFS: Underground, neemt het tweaken en tunen niet veel tijd in beslag. Stel: je hebt 2000$. Je gaat naar de garage, ziet daar nieuwe motorstukken voor meer pk’s en betere banden om een betere grip te krijgen. Twee keer drukken op X en je bent klaar. Snel, simpel, net zoals ik het graag heb.

Denk niet dat dit gedoe enkel wat zinloze tijdsbesteding is, want naast het feit dat leuk is om te doen, heeft het verbeteren van je auto ook een belangrijke invloed op het verloop van het spel. Als je bijvoorbeeld geen rolkooi inbouwt, zal je nooit een destruction derby kunnen winnen, omdat je je auto te snel naar de filistijnen helpt. Nog een voorbeeld, je auto mag dan wel een pk-patser zijn, als je geen goede banden hebt om je paardjes op de grond te houden, ben je er niets mee. Een goede balans vinden is dus even noodzakelijk als beseffen dat je enkel kan winnen als je karretje er klaar voor is.

Er zijn naast een career mode ook vier bonusgames, die je telkens kan spelen om je record scherper te stellen. Last Man Standing is er slechts een van. In twee andere is het de bedoeling om je bestuurder op zo’n manier uit je auto te katapulteren dat je een doel behaalt. Die objectives zijn erg origineel, ongelooflijk plezierig, zeer gevarieerd en zijn bovendien enorm goed uitgewerkt. Je moet je bestuurder in een bowlingbaan schieten, tegen een dartsbord, over een rugbydoel of hem gewoon zo ver mogelijk krijgen. Het laatste type is een race over een achtvormig circuit. In het begin is dat een grote uitdaging, omdat je tegenstanders altijd van je wegrijden, hoe goed je ook stuurt. Om te winnen zul je dus een krachtigere auto en wat meer ervaring moeten hebben.

Racen is ook veel meer dan enkel de ideale rijlijn volgen en je auto goed onder controle houden. De basisbeginselen snappen is redelijk gemakkelijk, maar deze combineren en ze perfect toepassen in een race is een ander paar mouwen. Slimme A.I. tegenstanders zullen proberen je van de weg te rammen, of te doen spinnen. Hierop anticiperen is erg moeilijk. Er staan bijvoorbeeld ook steevast grote voorwerpen na een blinde bocht, die je maar moeilijk kunt ontwijken. Al deze factoren maken van FlatOut absoluut geen gemakkelijk tussendoortje.

De tracks zijn ook niet zo gemakkelijk als ze eruit zien. Aan de zijkanten van de weg liggen er miljoenen voorwerpen die je kunnen doen crashen. Crashes hebben echter ook een voordeel: ze vullen een nitro-meter, zodat je een boost kunt gebruiken om zo over de finish te komen, vlak voor iemand anders zijn neus. Bovendien krijg je geld voor elk vernietigd voorwerp. Dus als je niet graag als eerste finisht kun je altijd eens rechtsomkeer maken en alle items oprapen. Wie weet verdien je zo genoeg geld om een onderdeel te kopen, waarmee je die race de keer daarop wel zal kunnen winnen.

Naast de bonusmodes zijn er ook 3 kampioenschappen: brons, zilver en goud. Je zal eerst moeten winnen in de bronzen competitite om in de zilveren mee te mogen doen enz. Met elk nieuw niveau dat je bereikt worden de races moeilijker en geven ze meer voldoening. Je kan dan nieuwe wagens kopen, die uiteraard beter zijn, maar die eveneens nog niet getuned zijn. Je unlockt elke keer ook 4 nieuwe bonuschallenges.

Een nieuwe auto kopen is ook niet veel soeps, omdat de wagens veel te veel op elkaar lijken. Gelukkig maken de steengoede parcours veel goed.

Alhoewel de ontwikkelaars moeite hebben gedaan om liedjes te kunnen gebruiken van bestaande rockbands, was er slechts één song die me niet irriteerde. Je kan ook niet kiezen welke liedjes er worden gespeeld of niet, dus heb ik alle ingame muziek maar uitgevinkt. De geluidseffecten zijn net als de auto’s waar ze uit komen, niet slecht, maar ruw en een beetje simpel.

Zoals velen onder jullie weten is de studentenhel bijna voorbij. De vele examens, testen, taken en deadlines zorgden ervoor dat ik amper de tijd had om te gamen. Nu deze periode voorbij is, duw ik de pedaal weer tegen het metaal in Flatout want het is erg verslavend, uitdagend, spannend, origineel en het legt bovendien de nadruk legt op de juiste dingen. De geluidskwaliteit is niet echt uitmuntend, maar de graphics zijn best OK en de gameplay is doordacht. Combineer dat met het upgrade-element, dat ervoor zorgt dat je auto aan elk soort race kan meedoen en je verkrijgt een prima game-ervaring.

Als je het antwoord op de vraag uit het begin van de review nog niet zelf had kunnen afleiden: ik voelde mij opeens weer kiplekker, dus dit moet wel een vet strak spel zijn.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: FlatOut
geplaatst in: PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply