gaming sinds 1997

Flight

flightActie en spanning, grappen en grollen, of romantiek. Dat is wat Hollywood ons vooral voorschotelt, maar dat wil niet zeggen dat je geen goede film kan hebben met een iets meer geladen onderwerp. En ziehier, Robert Zemeckis, de man achter de Back to the Future films alsook ook het groots opgezette Forrest Gump, brengt ons nu Flight, een film die weliswaar verscheidene elementen van voorgaande combineert, maar in het hart toch vooral focust op het persoonlijke drama dat verslaving met zich meebrengt.

Denzel Washington is Whip Whitaker, een zeer ervaren piloot die zich zonder probleem door de heetste wateren weet te laveren en als dusdanig erin slaagt om een vliegtuig met minimale schade te doen crashlanden nadat midden in een vlucht een van de hoogteroeren kapot gaat. De spectaculaire landing waarbij slechts zes mensen het leven lieten levert heel wat aandacht op van de media en de manier waarop Whitaker de schade tot een minimum wist te houden zorgt ervoor dat hij plotsklaps bijna tot nationale held uitgeroepen wordt. Enig probleem: het toxicologisch rapport dat in het ziekenhuis genomen werd na de crash toont aan dat Whip een hoog alcoholgehalte in zijn bloed had, alsook resten van cocaïne, en dat doet heel wat twijfels rijzen over de gebeurtenissen voorafgaand het ongeluk…

Zemeckis begint met een zeer mooi gefilmde en spectaculaire vliegtuigcrash, en dit wordt natuurlijk uitgespeeld in de trailers waardoor je al snel het idee krijgt dat je naar een rampenfilm gaat kijken, terwijl het gedeelte over de hoorzitting dan weer doen vermoeden dat dit een rechtbankfilm is. Niets is echter minder waar, deze elementen worden gewoon slim gebruikt om een raamwerk te bouwen rond het personage van Whip Whitaker (een schitterende Denzel Washington) en zijn strijd tegen de verslaving. Een drama dus, maar gelukkig gefilmd op een niet-zeikerige manier waardoor het geheel net op een hoger niveau getild wordt en de prestaties van de acteurs nog meer tot hun recht komen.

Al bij al zijn we zeer onder de indruk van Flight. Onze verwachtingen waren aan de lagen kant en we keken echt niet uit naar de zoveelste moralistische “tearjerker” maar Robert Zemeckis slaagt er wonderwel in om de sfeer ten allen tijde gepast op niveau te houden zonder een de trukendoos te moeten openen met overmatige dramatiek, de acteerprestaties zijn top, en het kantelpunt in de rechtbank komt als een totale verrassing. Schitterende film die bewijst dat drama niet saai hoeft te zijn.

De film is geschoten met een Red Epic digitale camera waardoor de transfer rechtstreeks van digitale bron genomen kon worden en dat zie je dan ook. De beeldkwaliteit is gewoon referentiemateriaal en geeft een perfect filmgevoel zonder grain. Alles is perfect gebalanceerd en er zijn totaal geen compressiefouten te vinden. Ook qua geluid krijgen we topkwaliteit. Het overgrote deel van de film is gefocust op dialoog, maar het begin met de vliegtuigcrash is effectief spectaculair en dan hoor je direkt dat er niet bezuinigd is op het geluid.

We krijgen een half uurtje aan extra’s en daarin krijgen we te zien hoe Zemeckis en Washington bij het project betrokken zijn geraakt (Origins of ‘Flight’ – 10 minuten), een korte kijk op de productie (The Making of ‘Flight’ – 11 minuten), informatie over de special effects van de vliegtuigcrash (Anatomy of a Plane Crash – 8 minuten), en een 8 minuten durende Q&A sessie met de cast (exclusief Denzel Washington).

box-flight

Onze Score:
9.0

geplaatst in: BLU, Paramount, Reviews
tags: ,


Leave a Reply