gaming sinds 1997

Football Manager 2005

Wat is er zo intressant aan een spel dat geen actie bevat, waar dood en verderf niet aanwezig zijn, waar je zelfq geen personage hebt dat in serieuze problemen zit? Deze vraag stelde ik me toen Football Manager 2005 in mijn brievenbus terecht kwam.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat ik gekozen werd vanwege mijn iets vervorderde leeftijd, ééntje die mij de “lieflijke” titel Opa bezorgd heeft, want ik loop toch al 31 jaar op deze wereld rond. “Actie, dood en verderf zijn niet meer aan hem besteed” was misschien de achterliggende gedachte van de redactie.

Ofwel was het mijn interesse in het Belgische voetbal; iemand in mijn vriendenkring is zelfs een 10-delig naslagwerk aan het schrijven over het ontstaan van onze vaderlandse competitie. De Rode Duivels zijn van jongs af een inspiratie geweest… Ik heb de gloriedagen van Mexico héél bewust meegemaakt. De schandalige “ploeg” die we nu te zien krijgen, daar zou ik een column over kunnen volschrijven… net zoals alle andere “would-be” bondscoaches in dit land!

Deze game geeft je de kans een bestaande ploeg onder jouw trainersvleugels te nemen en hen naar de ultieme roem te leiden. Het maakt niet uit welke, je beschikt over een serieus aantal competities: de Belgische (uiteraard), Nederlandse, Engelse, Spaanse, Italiaanse, Braziliaanse, enz. Deze zijn, voor zover ik door het spel ben gegaan, allemaal nog eens onderveeld in de verschillende klassen. Voor de Belgische competitie is dit “slechts” 1e, 2e en 3e Klasse, wat je al een schat aan mogelijkheden geeft. Ook nationale teams kan je onder je hoede nemen.

Gegevens worden natuurlijk allemaal zo getrouw mogelijk weergegeven. De makers beschikken over officiële licenties die hen in staat stellen ongeveer 250.000 spelers en stafleden aan het spel toe te voegen. Dit vereist natuurlijk een serieuze databank, wat de speelsnelheid niet ten goede komt. Deze databank is natuurlijk wel instelbaar aan het begin van het spel en hangt ook wat af van kracht van je pc.

Zoals je aan de screenshots kan merken moet je niet veel pracht en praal van deze game verwachten. Er wordt echter wel perfect beschreven wat je op je scherm te zien krijgt… De enige ‘actie’ die je ziet zijn gekleurde balletjes met een nummer die de spelers voorstellen die de wedstrijd voor je spelen. Verder heb je nog korte samenvattingen, hoogtepunten, volledige wedstrijden etc… Dit begint vrij snel te vervelen… al heeft het in het begin wel iets… schattigs (bij gebrek aan een beter woord).

Deze game moet het dus echt hebben van de statistiekenfreaks en mensen met véél tijd die echt tot op de bodem willen gaan met dit spel. Dit spel biedt je, als trainer, natuurlijk alle mogelijkheden om het maximum uit je spelers trachten te halen. Dit kan zowel door aangepaste groeps- of individuele trainingen in te lassen, maar ook door de media te bespelen. Reacties blijven nooit uit en er is natuurlijk ook een bestuur waar je rekening mee moet houden. Speel je een beetje te véél de tiran… well, you’ll get the boot!

De grote kracht van dit spel is tevens ook zijn zwakte! Een echte fan zal dit een fantastisch spel vinden, en het zeker naar waarde schatten, maar de beginner moet echt tijd investeren om deze game te doorgronden.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Football Manager 2005
geplaatst in: PC, Reviews, Sega
tags: , , ,


Leave a Reply