gaming sinds 1997

Football Manager 2006

Wegens ons nijpend tekort aan experts op het vlak van managergames, belanden deze titels steevast bij mensen die er erg weinig vanaf weten. (Bij deze: wie zich geroepen voelt om managergames te reviewen, mag een mail sturen naar de redactie -red.) Ik zette me dan ook al schrap toen ik de reviewversie van Football Manager 2006 in mijn handen kreeg. Doch, wanhoop niet, want we vonden er iets op! Dit is onze eerste ‘review voor beginners’! Hierbij richten we ons vooral op lezers die het spel in kwestie nog nooit van dichtbij hebben gezien. Maar ook onze gevorderde lezers proberen we niet teleur te stellen. Lees daarom zeker het laatste stuk van deze review, waarin we het advies vragen van iemand met net meer expertise op het vlak van managergames.

Als gediplomeerd gamer koos ik er bij de installatie van het spel resoluut voor het spel in het Engels te spelen. Dat was een keuze die me al gauw zuur opbrak toen ik, na het opstarten, al snel geconfronteerd werd met een ware zondvloed aan voetbaltermen. Gelukkig had ik nog de keuze van taal te veranderen. Na dit gedaan te hebben, startte ik een nieuwe carrière. Er werd mij gevraagd hoe groot de database mocht zijn. Dat is wel een erg belangrijk gegeven, want het gaat onder andere bepalen welke informatie je doorheen het spel krijgt over andere clubs en spelers. Kies je voor een grote database, word je op de hoogte gehouden van verschillende clubs, kies je voor een kleine database, zal de informatie die je binnenkrijgt eerder beperkt zijn. Op basis van deze gegevens ga je later bepalen welke transfers je wil maken. Daarna kies je een club en ben je klaar voor een potje voetbal.

Of misschien ook niet. Na het spelen van dit spel vraag ik me steeds weer af waarom zo weinig ploegen moeilijkheden hebben met het vinden van een trainer. Het leven van een trainer draait namelijk voor 95% rond het beheren van de club en slechts 5% rond het voetbal zelf. Wat meer is: wanneer de arme man dan eindelijk eens kan genieten van een deftige match, is hij genoodzaakt ze in een isometrisch perspectief te bekijken!

Ik liep trouwens ook al gauw verloren tussen de honderden schema’s vol gegevens van spelers, wedstrijden en trainingen. Gelukkig hebben de mensen van Sports Interactive aan ons, nieuwe managers, gedacht. Op zowel de website als in-game vind je zeer uitgebreide tutorials terug die je de basis van het spel zullen aanleren. Bovendien kan je op de website ook nog terecht voor een gids die werd geschreven door Marc Vaughan, Head of Development voor Sports Interactive.

Wie nog nooit een managerspel aanraakte zal in het begin vaak het gevoel hebben dat hij niet meer weet waar hij mee bezig is. Toch loont het voor de voetballiefhebber zeker de moeite even door de zure appel heen te bijten en de tutorials te doorspitten. Bovendien is deze 2006-editie uitgerust met een nieuwe feature die ervoor zorgt dat de speler met een simpele druk op de F1-knop meteen terecht komt bij de uitleg over het schema of menu waarin hij zich op dat moment bevindt. Football Manager 2006 kan zich terecht dé referentie noemen op het vlak van voetbalmanagementsims.

Maar goed, de beginners weten nu waaraan ze zich mogen verwachten, tijd voor de veteranen om te kijken of deze versie het afstaan van hun zuur verdiende centjes kan rechtvaardigen.

Het antwoord volgens onze expert: “Reken maar van wel!”. Deze FM2006 brengt naast de nodige database-updates namelijk enkele zeer essentiële veranderingen. Eén van die veranderingen is bijvoorbeeld de helpfunctie die we reeds vermeldden in een vorige paragraaf en die ook voor gevorderde spelers zeker nog van pas zal komen.

Een andere belangrijke toevoeging is de mogelijkheid om te onderhandelen met het bestuur van de club over meer fondsen voor transfers of zelfs over verhoging van de prijs van je contract. Ook de trainingen werden grondig gerenoveerd. Het nogal onhandige systeem dat werd gebruikt in de 2005-editie werd overboord gegooid en in de plaats kwam een handig systeem met schuifbalken. Deze balkjes maken het mogelijk om trainingsschema’s op te stellen waarbij je aan de hand van enkele parameters het karakter van de training bepaald. Later ken je dan aan elke speler een schema toe of geef je hem enkele weken vrijaf.

Transfers werken nog grotendeels hetzelfde als in de vorige edities. Zo zal je eerst zoeken naar een geschikte speler. Wanneer je een speler vindt, kan je ervoor kiezen een talentenscout eropuit te sturen om de speler te observeren. Een scout brengt namelijk verborgen statistieken aan het licht die je in grote mate kunnen helpen bij je beslissing de speler al dan niet aan te kopen. Natuurlijk zal je, nadat je keuze gemaakt is, nog moeten onderhandelen met de club van de speler. Daarna kunnen eindelijk ook de onderhandelingen met de speler zelf van start gaan.

Een grote stap voorwaarts voor het managementgenre was ongetwijfeld de introductie van de 2D-engine. Deze stelt je in staat om de wedstrijd af te spelen aan een tempo dat je zelf verkiest en dat in een grafisch leuke verpakking. In deze mode vinden we meteen ook de enige vorm van geluid terug. Het is echter wijselijk om het geluid gewoon meteen af te zetten, aangezien het zich beperkt tot wat gejuich en het tikken van de bal tegen de voet. Nieuw is echter de peptalk tijdens de rust. Hierbij kan je met elke speler individueel of met de groep in zijn geheel een gesprek hebben. Ik vraag me echter wel af of dit enig effect heeft op de verdere uitkomst van de wedstrijd.

Ten slotte werden ook nog enkele kleine dingetjes bijgewerkt die de ervaring van het spel nog completer maken. Zo heeft elke speler nu een overzichtelijke pagina waarop beschreven staat in welke posities de speler kan spelen en op welke plaats hij zich het best voelt. Bovendien kan je nu ook heel makkelijk en zeer uitgebreid de tactiek van je club aanpassen. Tijdens de wedstrijd kan je onder andere zelfs instellen hoe agressief een bepaalde speler mag tackelen.

Om even samen te vatten: de database die gegevens bevat over duizenden spelers en clubs van het voetbaljaar 2005-2006, het verbeterd systeem voor trainingen, de talloze verbeteringen aan de gameplay en de handige tutorials zorgen ervoor dat dit spel makkelijk toegankelijk en uitermate onderhoudend is en de voetballiefhebber weken- tot maandenlang zal kunnen boeien.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Football Manager 2006
geplaatst in: PC, Reviews, Sega
tags: , , ,


Leave a Reply