gaming sinds 1997

Football Manager 2007

En hier gaan we weer; managers, het is zowat het minst geliefde genre bij onze crew. Hoewel het genre misschien niet zo populair is bij de gemiddelde gamer, heeft het toch over de jaren heen een hele hoop mensen achter zich weten te scharen. Zowat iedere voetbalfanaat zou maar al te graag de leiding nemen over zijn favoriete club en ze tot de beste in de wereld omvormen. In Football Manager heb je de keuze uit zowat alle clubs en competities ter wereld. Welk team zal jij naar de overwinning leiden?

Football Manager is zowat altijd het meest volledige spel als het op voetbal aankomt. Het bevat ongeveer alle spelers, met een correcte weergave van hun kunnen (in cijfertjes weliswaar) en alle teams met hun budgetten en faciliteiten, overeenkomstig met de werkelijkheid. Alles wat je wil zit erin: jeugdacademies, trainingsvelden, ellenlange transferlijsten, …

Goed, je hebt je team gekozen, begint aan het onderzoeken van alle spelers in de A-kern en zoekt de zwakke schakels en supersterren. Het is misschien aan te raden om tijdens dit proces ook pen en papier erbij te nemen, aangezien het zo goed als onmogelijk is om alle informatie die je naar het hoofd geslingerd krijgt te verwerken en te onthouden. Laat ons zeggen, als je aan de vijfde speler begint ben je de eerste al lang vergeten. Daarna wil je natuurlijk opzoek gaan naar betere spelers die al de slechtere spelers kunnen vervangen.

Op naar de transferlijst, je weet wel, die lijst waar zowat alle spelers op staan die “te koop” aangeboden worden door hun clubs. Je hoeft niet per sé een speler te kopen uit die lijst, maar het zal je alleszins goedkoper uitkopen dan een team te overhalen om één van zijn vaste spelers te laten gaan. Eens je een speler gevonden hebt die je wel nodig zou kunnen hebben, kan je er een scout op uit sturen. Deze scout zal de speler dan gedurende drie weken analyseren en jou na die termijn komen vertellen of de voetballer kwaliteiten genoeg heeft om een meerwaarde toe te voegen aan jouw kern of om erin mee te draaien. Met het scouten komen we bij de eerste (één van de weinige in Football Manager 2007) vernieuwing. Je scouts hebben namelijk “ervaring” en die ervaring bepaalt hoe goed ze een speler kunnen inschatten, kortom hoe waarheidsgetrouw de informatie is die ze je komen brengen. De scouts hebben ook hun gebied van expertise. De ene werkt goed in Zuid-Amerika, de andere in Noord-Afrika.

Een andere manier van spelerswerving zijn de jeugdteams. Iedere ploeg kan een jeugdteam opstarten waaruit ze de betere spelers kunnen laten doorvloeien naar het eerste elftal of je kan ze verkopen waardoor ze ook een dankbare vorm van inkomsten vormen. Indien je ze toch liever laat doorstromen kan je sinds deze 2007 een samenwerkingsverbond aangaan met een andere club. Op die manier kan je onderling jeugdspelers uitwisselen en (indien je een grote club hebt weten te strikken) eventueel aan nieuw talent geraken.

Eens je al deze zaken gedaan hebt kan je wedstrijden beginnen spelen, trainingen plannen, tactiek bepalen, … zolang de resultaten er zijn. En het is maar best ook dat de resultaten er komen, want als coach word je maar al te snel aangewezen als zondebok van een slecht draaiende ploeg. Je wordt dus ook al snel overboord gekieperd, als zijnde overbodige ballast. Laten we er nu vanuit gaan dat dit niet gebeurt, dan heb je de kans om UEFA Cup te spelen, misschien zelfs de Champions League (hoewel je hiervoor al goed je best zal mogen doen).

Jammer genoeg is qua visuele weergave ook Football Manager 2007 blijven steken bij de aloude bolletjes die achter een balletje schuiven en dat blijft toch een serieuze domper op de feestvreugde. Hoewel het er allemaal netjes uitziet, wordt het algauw een ware sleur om die dingen van de ene naar de andere kant van een groen te zien schaatsen. Naast de wedstrijden lijkt alles ook wel een beetje op mooi opgemaakte Excelsheets, maar het blijft de beste manier om die enorme hoeveelheid aan informatie weer te geven. Ook het handige snelmenu is weer van de partij en dat zorgt voor een vlotte navigatie door de verschillende onderdelen die het spel bevat.

Dit is wederom een geslaagde Football Manager in de reeks. Het is en blijft tot op heden de beste in zijn genre. Kortom, wil je je favoriete club zo realistisch mogelijk beheren, kies dan voor deze koning: Football Manager 2007.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Football Manager 2007
geplaatst in: PC, Reviews, Sega
tags: , , ,


Leave a Reply