gaming sinds 1997

Football Manager 2008

Football Manager is een game die mij en vele anderen jaar na jaar weet te plezieren. Vooral de editie van vorig jaar, FM 2007, was één van de betere uit de lange reeks. Hoewel sommige mensen blij zijn met de komst van een jaarlijkse release, blijken anderen maar niet te begrijpen wat deze virtuele beheerderspellen zo boeiend maakt. Bij deze zal ik dan ook opnieuw een poging ondernemen om de heidenen te overtuigen van de grootsheid van de Football Manager-reeks!

Bij elke nieuwe release trachten de ontwikkelaars, Sports Interactive, iets nieuws te brengen, wat ook de meest recente versie interessant en leuk om spelen maakt voor iedereen (zowel de ervaren als onervaren spelers). Vorig jaar zagen we onder anderen de mogelijkheid tot het maken van contracten met eventuele satellietclubs, iets wat de transfers en het huren van spelers enorm uitbreidde en het vinden van nieuw, jong talent dusdanig vergemakkelijkte. Ook dit jaar zijn er drastische verbeteringen doorgevoerd die het spel toegankelijker moeten maken voor zowel de oude fans als de onbezonnen Football Manager-maagden.

De eerste en misschien wel meest ingrijpende vernieuwing is de mogelijkheid om tijdens de wedstrijden real-time je tactieken aan te passen. Je moet dus niet langer het spel pauzeren en naar de ‘tactics’-pagina navigeren om de strategie van het team in te stellen of eventuele vervangingen door te voeren. Nu kun je terwijl je spelers verder spelen gewoon naar de eerder vernoemde plaats gaan en aanpassen wat aangepast dient te worden. In de tactische weergave, zie je een klein speelveld, zoals je dat normaal in het groot kan zien. Dat zorgt voor een zekere diepgang, want je hebt nu het gevoel dat je de tactische veranderingen echt naar de spelers schreeuwt terwijl ze als gekken achter dat balletje aanhollen.

Daarnaast werd ook de voorbereiding op een wedstrijd lichtjes aangepast. Waar je vroeger gewoon de strategie en een hoop spelers moest aangeven, krijg je nu een volledige voorbeschouwing te zien met daarin enkele tactische tips van de assistent-manager, wat artikelen uit de lokale krant en de kans op overwinning die je krijgt van bekende gokbureaus. Dankzij die vooruitgang wordt het al iets makkelijker en om de ploeg (zowel in zijn geheel als individueel) voor te bereiden op de komende match. Het verloop van de wedstrijd zelf is eigenlijk hetzelfde gebleven (op de real-time managertools na): enkele bolletjes die een potje voetbal spelen. Eens de volle 90 minuten voorbij zijn, krijg je een kort wedstrijdverslag, met daarin een duidelijke analyse van jouw spelers en hun geleverde prestaties. Dat alles maakt het nog eenvoudiger om je team zo goed mogelijk te besturen en het naar de overwinning te leiden. Je kreeg nog nooit zo’n gedetailleerde beschrijving van een voetbalwedstrijd!

Wat 2008 nu zo toegankelijk maakt voor nieuwkomers is de nieuwere, gedetailleerde hulpfunctie, samen met een frissere en duidelijkere interface om van pagina naar pagina te scrollen. Even over de help: stel dat je op de transferpagina terechtkomt. Wanneer de hulp aan staat, krijg je meteen een beschrijving van alle stappen die je kan of moet ondernemen voor het zoeken, onderhandelen met de club en eventueel het overgaan tot kopen van een speler. Alles wordt ook zeer duidelijk aangegeven aan de hand van blinkende knoppen die je bij een bepaalde fase van het transferproces nodig hebt. Deze vorm van “tutorial” was ook reeds aanwezig in 2007, maar in de meeste situaties had je vaak het gissen naar waar je moest klikken. Vergeet dus die handleiding, gebruik gewoon het spel om alles onder de knie te krijgen!

Waar ik echter nog steeds de pest aan heb is de grafische voorstelling van de wedstrijden. Wanneer komt die verdomde 3D-omgeving waarin matches gerenderd kunnen worden? Alles wordt getoond aan de hand van een, naar mijn mening verouderde weergave, (wat tekst en 22 bolletjes die als bezetenen achter een bal aanschuiven). Dat neemt een groot stuk van de inleving weg als je het mij vraagt. Geen wonder dat het ding nog op een cd past! Anderzijds heeft de 2D-voorstelling wel het enorme voordeel van tactisch overzichtelijk te zijn, iets wat met een 3D-weergave misschien minder makkelijk te bereiken is.

De audio heeft echter wel vooruitgang geboekt, zij het minimaal. De kwaliteit van stadion- en sfeergeluiden is erop verbeterd en dat merk je vooral wanneer je 2007 en 2008 vlak na elkaar speelt. Er valt minder “storing” te vinden in de klanken en tonen die uit je luidsprekers getoverd worden. Het ‘ik ben in het stadion’-gevoel mag dan wel lijden onder de zwakke graphics tijdens wedstrijden, de geluiden zorgen voor een kleine compensatie.

Football Manager is naar mijn mening een mooi staaltje van vooruitgang die komt met de jaren. FM 2007 was al goed, maar 08 legt de lat opnieuw iets hoger. Deze nieuwe versie is zeker en vast de moeite waard om aan te schaffen, ook voor eigenaars van Football Manager 2007 (al was het maar om de transfermarkt up-to-date te houden). De real-time tactieken vormen zo’n mooie extra omdat ze je de mogelijkheid geven om je in te leven in de rol van manager en ze geven daarenboven een rechtstreeks beeld van de gevolgen van de directe aanpassingen die je doorvoerde, iets wat voorheen amper mogelijk was. Mijn advies: mocht je geïnteresseerd zijn in voetbal, koop Football Manager 2008! Je zal er geen spijt van hebben!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Football Manager 2008
geplaatst in: PC, Reviews, Sega
tags: , , ,


Leave a Reply