gaming sinds 1997

Football Manager 2009

De mooiste baan ter wereld, dat zegt Football Manager 2009 over het voetbalmanager zijn. Spijtig genoeg is het niet aan iedereen gegeven om manager te worden van een voetbalploeg. Football Manager doet al jaren met succes zijn best om het spel zo realistisch mogelijk te maken en zo iedereen de kans te geven van deze mooiste job ooit te proeven. Ook dit jaar zijn er veranderingen aangebracht om het spel beter te maken.

Eén van de punten waarop vaak kritiek kwam is dat er geen 3D-wedstrijdengine was in Football Manager. Je kon de match dus enkel volgen in 2D aan de hand van bewegende bolletjes die je spelers voorstelden. In de versie van 2009 komt daar verandering in: eindelijk kan je de capriolen van je elf mannetjes op het veld in 3D bewonderen. Verwacht echter geen oogstrelende graphics, want eigenlijk zijn ze verouderd. Een groot minpunt kan je dit ook niet noemen want de belangrijkste bestaansreden van deze mogelijkheid is dat je ziet of je ploeg goed speelt of niet.

Om je team goed te laten spelen zal veel afhangen van je tactische plannen. De feedback van de assistent-manager, die nieuw is, zal je hierbij goed helpen. Voor, tijdens en na een match geeft je assistent informatie over hoe goed of slecht je ploeg speelt en wat je kan doen om de tegenstanders uit het spel te houden. Zeker in het begin van je carrière is dit handig om zo vertrouwd te raken met de tactiek in het spel. Veel extra keuze in tactische opties is er niet in vergelijking met vorig jaar.

Naast de tactiek zullen ook de transfers die je verricht van belang zijn. De database in het spel is naar goeie traditie weer enorm groot. Van topploegen tot patattenveldshotters waar je nog nooit van gehoord hebt: ze zitten er allemaal in. Wie aankomende talenten wil ontdekken, zal veel moeten scouten. Ook de pers speelt zijn rol, want regelmatig zal je, al dan niet correcte, geruchten over mogelijk transfers te lezen krijgen. Hierdoor kom je soms wel iets te weten over onbekende spelers of over mogelijke plannen van andere clubs.

Een nieuw deel in Football Manager 2009 zijn de persconferenties. Voor of na belangrijke matchen vuurt de pers een aantal vragen op je af waar je op kan antwoorden met een vijftal mogelijke antwoorden. Na de persconferentie geeft de pers een korte samenvatting en vertellen ze ook of je gespannen of vol vertrouwen antwoordde. De persconferenties geven toch net iets meer cachet aan die belangrijke matchen. Je voelt dat er iets meer van afhangt en dat je je antwoorden moet wikken en wegen.

Football Manager 2009 behoudt de kwaliteiten van zijn voorganger. De enorme diepgang blijft dus aanwezig en wordt aangevuld door enkele leuke nieuwe functies. Eindelijk is de 3D-wedstrijdengine er en ook de assistent-manager krijgt een belangrijkere rol in het spel. Wie de versie van 2008 met plezier speelde, zal aan Football Manager 2009 waarschijnlijk nog meer plezier beleven.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Football Manager 2009
geplaatst in: PC, Reviews, Sega
tags: , , ,


Leave a Reply