gaming sinds 1997

Football Manager 2011

Het is weer zover, de release van de nieuwe Football Manager klopt aan de deur van simulatiefans. Vroeger werkten Sports Interactive en Eidos Interactive nog samen aan deze voetbalmanagergames maar vanaf 2004 zijn beide bedrijven elk hun eigen weg gegaan. Eidos Interactive bleef onder de naam Championship Manager spellen uitbrengen en Sports Interactive koos voor Football Manager. Sindsdien is Football Manager altijd als het beste spel naar boven gekomen. Kan Football Manager 2011 die lijn doortrekken?

In de preview werden alle belangrijke onderdelen aan bod gebracht en kregen we al een duidelijke kijk op de veranderingen in het spel. Nu zullen we deze veranderingen in detail gaan bekijken en de pijnpunten blootleggen. Zo kunnen we al meegeven dat de integratie van de de sociale netwerksites Twitter en YouTube een succes is. Tijdens de demo van het spel kon iedereen dit al uitproberen en zo circuleren er toch al heel wat filmpjes op YouTube. Een coole toevoeging om de mooiste doelpunten met iedereen te delen.

Bij het aanmaken van een nieuw spel kan je zoals gewoonlijk selecteren welke competitie(s) je speelbaar wil maken. Hierin moet ik misschien sommigen ontgoochelen, want er zijn geen nieuwe competities toegevoegd. Hopelijk kunnen ze bij Sports Interactive tegen volgend jaar, als FM 2012 eraan komt, daar iets aan veranderen. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn om eens wat meer Afrikaanse competities ter beschikking te stellen of, zoals vele (Belgische) gamers hopen, een vierde of lagere klasse die toegevoegd wordt. Een positieve noot wat betreft de competities is het nieuwe systeem waarin de reputatie van de ploeg of competitie is aangepakt. Zo zal die reputatie stijgen of dalen naargelang de prestaties. Iets wat zeker voor meer spelplezier en nog wat extra diepgang zorgt.

Van de competities naar de zaakwaarnemers dan, die sinds dit jaar toegevoegd zijn in Football Manager. Bijna iedere voetballer heeft in het spel een zaakwaarnemer en die zal, zoals in het echte wereldje, de belangen van de spelers behartigen. Zo zal je bijna dagelijks aanbiedingen ontvangen van zaakwaarnemers die hun speler aan jouw club aanbieden. Daarin krijg je ook te zien welke spelers over dezelfde zaakwaarnemer beschikken en welke speler eraan denkt om misschien van club te veranderen. Als je een speler wil aankopen, zal je eerst een bod moeten doen via de club. Als dat goedgekeurd is, mag je gaan onderhandelen met de zaakwaarnemer. De zaakwaarnemer vraagt dan uiteindelijk ook nog een som geld voor zichzelf en dat kan ook een ferme kost bedragen.

Iedere zaakwaarnemer beschikt over een ander karakter waar je rekening mee moet houden tijdens het onderhandelen. Zo zal je best geen lange onderhandelingen voeren met een ongeduldige zaakwaarnemer. Dit alles maakt het spel veel realistischer en moeilijker. Kortom, dit is ongetwijfeld één van de beste toevoegingen van de laatste jaren.

Football Manager 2011 is ook communicatiever geworden. Je kan nu altijd en overal gesprekken aangaan met spelers en bestuur. Via het nieuwe conversatiesysteem krijg je veel sneller feedback en deze keer kan het aandringen beloond worden. Spelers zullen zelf ook om een gesprek komen vragen met jou als je hen bijvoorbeeld op de transferlijst hebt gezet. Dit jaar kan je zelfs de staff warm maken voor een totaal andere functie. Vorige jaren waren bijvoorbeeld scouts nooit akkoord om trainer te worden en omgekeerd. Deze keer is het dus mogelijk om ook daarin veranderingen aan te brengen in je team.

Jaarlijks wordt er ook gewerkt aan het trainingssysteem. Er zijn enkele standaard trainingsschema’s bijgekomen voor verdedigers, middenvelders en aanvallers. De trainingen krijgen nog meer diepgang dankzij de Set Piece Creator en de wedstrijdvoorbereiding. In de Set Piece Creator krijg je de kans om de stilstaande spelsituaties volledig naar je hand te zetten, iets wat nog nooit werd toegepast in de reeks. Het is alleen jammer dat je de spelers niet exact op een bepaalde plaats kan laten postvatten maar dat alles via een drop down menu verloopt. Enkele dagen voor de wedstrijd zal je assistent je vragen om de wedstrijd voor te bereiden. Daarvoor ga je naar de wedstrijdvoorbereiding waar je het team kan voorbereiden op enkele tactieken.

Hier kan je ook allerlei andere dingen terugvinden zoals de vorige confrontaties en het scoutingsverslag, en je kan het team vragen om de aandacht te vestigen op bepaalde situaties.

Football Manager 2011 is zonder twijfel het beste spel in zijn soort. Ieder jaar proberen ze bij Sports Interactive het spel realistischer en toegankelijker te maken. Dit jaar zorgen ze voor nog meer diepgang door toevoeging van zaakwaarnemers, verbeterde communicatie met spelers en bestuur, dynamische reputatie in de competitie en zoveel meer. Dan hebben we het nog niet gehad over de verbeterde graphics en animaties bij de 3D-wedstrijdviewer. De interface ziet er ook veel strakker en praktischer uit en in één oogopslag krijg je zoveel meer informatie. Sowieso zal je met de versie van dit jaar nog veel meer tijd doorbrengen achter je PC of Mac.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Football Manager 2011
geplaatst in: PC, Reviews, Sega
tags: , , ,


Leave a Reply