gaming sinds 1997

Football Manager 2012

Een game die quasi élk jaar in huis gehaald wordt hier, is de nieuwe Football Manager. Elk jaar opnieuw leveren SI Games en Sega een nieuwe telg af in hun gezamenlijke voetbalsimulatiereeks, telgen die doorgaans als zeer positief worden onthaald. Of het ook dit jaar een plaatsje in het hart van alle voetballiefhebbers kan veroveren, lees je hier!

Het concept blijft even simpel als in alle voorgaande jaren: je kiest een club waarvan je de touwtjes in handen neemt en probeert er voor te zorgen dat je ploegje uiterst succesvol wordt. Een opvallende nieuwigheid dit jaar die meteen opvalt wanneer je een spel opstart en je je team uitkiest, is dat je nu ook de nationale belofteploegen kan gaan besturen. In de vorige versies moest je daarvoor eerst de grote jongens onder je hoede nemen, om dan de jonkies meteen ook onder je vleugels te nemen. Een fijne en realistische toevoeging alvast voor je ambities als manager.

Een andere zeer welkome vernieuwing is dat je nu ook tijdens het spelen zelf kan kiezen om landen en competities toe te voegen of te verwijderen. Gedaan dus met tien verschillende competities te moeten laden omdat je ‘toch wel eens een wereldwijde tournee wou ondernemen’ en bijgevolg de lange wachttijden te moeten ondergaan omdat je pc nog even alle andere actieve competities afhaspelt. Wil je nu bijvoorbeeld beginnen met van landskampioen Genk een vaste Europese waarde te maken, maar wil je na enkele seizoenen toch liever een miljardenploeg als Manchester City, dan laad je gewoon de Engelse competitie erbij en hup, klaar ben je om met Kompany de Engelse competitie plat te walsen.

De psychologen onder ons mogen zich ook opmaken voor een nieuw snufje dat Football Manager 12 gekregen heeft: de teamgesprekken voor, tijdens en na de match. In vorige versies kon je een algemene toespraak houden en ervoor kiezen om enkele spelers daarvan te ontzien en individueel toe te spreken, maar dit jaar hoef je daartussen niet meer te kiezen. Je kan nu voor beide opties tegelijk opteren én zelfs je spelers per linie toespreken. Daarbij kan je ook nog eens de toon kiezen. Kalm, gedreven, agressief, … elk met een eigen effect tot gevolg. Ook de teambesprekingen die je buiten de matchen kan houden, waarbij je je hele groep samen toespreekt en praat over de recente resultaten, verwachtingen voor het seizoen en dergelijke, gebruiken hetzelfde systeem, waarna spelers individueel nog eens het woord kunnen nemen. Het geeft Football Manager net dat tikkeltje realiteit en menselijkheid meer mee.

Scouts zijn nu minder gefocust op het pure ‘statistische’ karakter van een speler en kijken veel meer naar hoe hij in jouw team zou kunnen passen. Ook z’n kennis van andere competities en clubs weegt vanaf nu zwaarder door, waardoor het de moeite loont om te overwegen of je een net iets minder van nature getalenteerde scout zou aannemen om een bepaald gebied te verkennen. Die andere mannetjes die regelmatig in je inbox opduiken, de zaakwaarnemers, hebben er nu ook begrip voor dat niet iedere club over een brede beurs beschikt. Als je aangeeft dat jouw ploeg krap bij kas zit, kan nu veel makkelijker naar een compromis gezocht worden waarbij andere bonussen een iets lager basissalaris compenseren en de desbetreffende speler zich dan toch in het tenue van jouw ploeg hijst.

Iets wat ik als een nadeel ervaarde, is een kleine onhandigheid wat betreft de menu’s. In vorige versies was het zo dat de back-knop enkel op de ‘grote menu’s’ sloeg. Bijvoorbeeld: je zit je spelersselectie te bekijken en klikt een bepaalde speler aan, dan kom je op z’n profielpagina terecht, daarna klik je op z’n geschiedenis om te kijken bij welke andere ploegen hij het mooie weer maakte. Bij een klik op de back-knop was het bij de vorige versies zo dat je daarna meteen terug op je spelersselectie terecht kwam, wat dus niet meer het geval is bij FM 12. Nu word je eerst terug verwezen naar je speler z’n profielpagina. Met andere woorden: de submenu’s tellen vanaf nu ook mee, wat voor nodeloos veel geklik zorgt als je bezig bent met wat spelers van naderbij te onderzoeken.

Een ander punt dat elk jaar toch wel iets van het spelplezier afneemt is het feit dat weinig ploegen en competities hun officiële uitrustingen en logo’s tonen in het spel. Enkele reeksen buiten beschouwing gelaten moeten alle ploegen het stellen met een standaard sjabloon, eventueel licht aangepast en ingevuld met de clubkleuren. Het kost waarschijnlijk handenvol geld om dat alles in orde te krijgen, maar het zou desalniettemin alvast visueel voor veel meer spelplezier zorgen.

Trainingen instellen blijft zoals vanouds een heikel punt. Het duurt even tot je door hebt hoe je zelf een efficiënt trainingsschema in elkaar flanst en dus ga je maar af op de sterren die je trainers per opleidingsonderdeel scoren. Het tactische scherm van je ploeg zit echter wel weer zodanig goed in elkaar dat je zelf aan een vernuftige tactiek kan sleutelen. Wil je dat je team zich focust op samenspel, of dreig je liever via stilstaande fases? En hoe zwaar moet de training net zijn? Welke tactieken hou je achter de hand als je basistactiek begint te falen? Jij bepaalt het allemaal.

De 3D-wedstrijden werden eveneens wat verder opgeblonken en zorgen ervoor dat je je wedstrijden op een aangename manier kan volgen. Fans van het old-school genre kunnen nog altijd kiezen voor de 2D-weergave met de bolletjes, iets wat je automatisch wordt aangeboden indien je pc niet meer van de sterkste is. Afhankelijk van de spelsituatie zal de camera ook wijzigen om zo de actie nog beter te kunnen volgen. Fans zingen uitgedost in de kleuren van hun ploeg de longen uit hun lijf en ook de stadions zien er behoorlijk strak uit. Lang leve de wedstrijdbeleving, zeggen wij dan!

De nieuwste telg uit de Football Manager-reeks is alweer een schot in de roos. SI Games en Sega bewijzen nogmaals dat zij dé koningen van het voetbalsim-genre zijn, ook al kunnen we spreken van een schaarste aan concurrentie. Buiten de kleine onhandigheidjes en gebruikelijke – gelukkig niet al té vaak voorkomende – bugs en glitches is hier gewoon een toptitel afgeleverd, met genoeg nieuwigheden ten opzichte van de vorige versie. Wij gokken dat vele voetbalfanaten zich weer vele uurtjes zoet zullen houden met hun favoriete ploeg naar de hoogste regionen van het wereldvoetbal te brengen. Het blijft toch zo’n mooi spelletje, nietwaar?

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Football Manager 2012
geplaatst in: PC, Reviews, Sega
tags: , , ,


Leave a Reply