gaming sinds 1997

Forbidden Siren 2

Het is alweer even geleden dat ik Forbidden Siren 2 in actie zag op de E3-beurs en ondertussen heb ik de kans gekregen om in mijn luie zetel het spookeiland Yamijima te onderzoeken om allerlei duistere geheimen bloot te leggen. Kon de virtuele horror me boeien en belangrijker: was het echte horror of kreeg je er als gamer een even angstig gevoel bij als een extreem slecht acterende Paris Hilton in een kolderkomedie als de remake van House of Wax?

Wel laat me maar meteen met de deur in huis vallen: Forbidden Siren 2 slaagt erin om je onder te dompelen in een zeer beklemmende sfeer, waardoor je al snel als een schrikachtige muis ineenkrimpt bij elk geluidje dat er rondom jou te horen valt. Sfeer en zeker horror staat of valt met de geluidservaring en die is in Forbidden Siren 2 gewoonweg fantastisch. Aangezien je de meeste tijd ’s nachts zult doorbrengen in de openlucht of in allerlei donkere fabrieksgebouwen of grotten, ga je het niet snel merken, maar naast het geluid doen ook de graphics goed hun best om de CPU van de PlayStation 2 te doen zweten.

Je speelt als het ware in een soort interactieve film, waarin je de mogelijkheid krijgt om de verschillende hoofdstukken op een eigen tempo en in min of meer eigen volgorde af te werken. Om toch enigszins aan de verhaallijn uit te kunnen, valt wel aan te raden om de voorgestelde lijn te volgen en zo stilaan de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen. Al spelend als een klein jongetje dat wakker schrikt door allerlei angstaanjagende geluiden op de benedenverdieping, een soldaat die zich genoodzaakt zag zijn wapenbroeder een kogel door het hoofd te jagen of enkele schipbreukelingen krijg je steeds een duidelijker beeld over wat er zich precies op het eiland afgespeeld heeft en wie nu die vreemde duistere wezens zijn.

De gameplay bestaat vooral uit het zich verstoppen voor de vijand of de vijand te lijf gaan met alles wat enigszins bruikbaar is als wapen, terwijl je daarnaast ook nog eens puzzel na puzzel zult moeten oplossen. Variatie genoeg dus en om toch maar een streepje voor te hebben op je vijanden, kan je gebruik maken van Sight Jacking. Met die truc kan je letterlijk de omgeving door iemand anders zijn of haar ogen bekijken, wat je uiteraard een groot strategisch voordeel oplevert. Tenzij je natuurlijk naar je eigen rug zit te staren door de ogen van je vijanden; schrikeffect verzekerd en dat is toch waar het in dit spel om draait!

Ik moet zeggen dat ik nooit echt een fan geweest ben van puzzel-horrorgames aangezien de sfeer dikwijls gewoon lachwekkend was en de gameplay op niet veel leek, maar samen met Capcom’s Haunting Ground heeft Forbidden Siren 2 me toch duidelijk gemaakt dat er heel veel plezier uit dit genre te halen valt. Er zijn niet veel games die me uit mijn zetel doen opspringen als er ineens een vijand in beeld verschijnt, me ineen doen krimpen van de schrik als dat typische gevarendeuntje weer door mijn boxen klinkt, of me goedkeurend doen knikken als ze uitpakken met allerlei grafische hoogstandjes, maar Forbidden Siren 2 is er zeker eentje van.

Voor de mensen die ’s nachts eens zeker niet in slaap willen vallen is dit een dikke aanrader, voor de casual gamer kan het spel iets te ingewikkeld zijn of overkomen, maar het is een titel die het zeker waard is om de lichtjes stijle learning curve te beklimmen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Forbidden Siren 2
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply