gaming sinds 1997

Formula One 05

Een nieuw raceseizoen, tijd voor een nieuwe racegame, zo klinkt het bij Sony. De F1-reeks van Psygnosis/Sony loopt al sinds 1996 en elk jaar wordt de serie trouw aangevuld met een nieuwe versie. Sony’s Liverpool Studio staat nu al een aantal jaren aan het roer en net zoals bij de collega’s van EA Sports wordt het steeds moeilijker om de jaarlijkse aanschaf te rechtvaardigen: dit is namelijk al het vijfde deel dat voor de PlayStation 2 verschijnt.

Aan het concept is uiteraard niks veranderd, maar er werden enkele nieuwigheden toegevoegd. Sinds kort is er een nieuwe grand prix in Istanboel, Turkije, en die is al volledig nagebouwd in deze versie. Wie het game bij het verschijnen meteen kocht, had zelfs de kans om er een grand prix op te rijden voor de echte coureurs dat konden doen. Net zoals de vorige jaren draagt het ook een officiële licentie zodat alle teams, sponsors en coureurs aanwezig zijn. De coureurs zelf zijn geen identieke afspiegelingen, maar daar zijn vast aparte contracten met zes nullen voor nodig. Naast de onderlinge verschuivingen binnen en tussen de teams die erin zitten, kun je ook met het nieuwe Red Bull-team aan de slag. Ook de tracks zijn zoals gewoonlijk weer tot in de kleinste details gereconstrueerd. Verder werd de online multiplayer modus die in het vorige deel geïntroduceerd werd, nu uitgebreid met world ranking ladders en buddy lists.

De grote troef van Formula One 05 is het grote aanbod aan modi. Zowel de beginnende als de ervaren speler kunnen meteen in het racegeweld duiken. Door de hulponderdelen geleidelijk uit te schakelen, kun je de moeilijkheidsgraad gestaag opdrijven. Naast de instant races en online races, kun je met een of twee spelers deelnemen aan timed test sessions waarin je de beste tijd probeert neer te zetten, race weekends op een enkele track, een volledig kampioenschap met 19 races of een career mode waarin je niet alleen de verschillende grands prix doorloopt, maar ook van team kunt wisselen en voortdurend je vaardigheden moet bewijzen. In dit onderdeel word je op de hoogte gehouden door e-mails en je hebt een agent die afspraken en contracten voor je regelt.

Technisch staat alles op punt. Zowel het beeld als het geluid overtuigen en er is heel wat aandacht voor kleine details zoals blokkerende remmen of het zicht dat wat waziger wordt bij hoge snelheden. Ook de besturing reageert erg prompt en met wat oefening kun je zelfs met een hoge snelheid en wat tegensturen de bochten op topsnelheid aansnijden. Zoals gewoonlijk kan ook ieder onderdeel van de wagen afgesteld worden en in dit deel werden interactieve pitstops toegevoegd. Door tijdens het pitbezoek snel op de aangegeven knoppen te drukken, kun je een aanzienlijke tijdswinst opstrijken, maar dit kan ook gewoon afgezet worden voor wie zo al adrenaline genoeg heeft. Dat geldt ook voor de hulponderdelen. Wie zich niet wil verdiepen in het realisme, kan gebruik maken van hulp bij het sturen, remmen of schakelen, visuele indicatoren aanzetten of de wagen beschermen tegen verhitte remmen, botsingen of spins. Het was weer even wennen, maar na wat rondjes met de hulp, vond ik het behoorlijk uitdagend om enkel met de ideale racelijn zichtbaar te spelen. Per race kun je ook nog een aantal andere opties aanpassen, zoals de moeilijkheidsgraad van de tegenstand (bijzonder taai op hard). Ook benzine en slijtage kun je afzetten, net zoals de officiële regels en vlaggen, als je graag wat onbehouwen ramt. Ten slotte kun je het jezelf ook moeilijk maken door regen te introduceren. De wegligging bij de verschillende weertypes is duidelijk voelbaar, en je zult je bolide gepast moeten afstellen.

De fanaten zullen het realisme dan wel toejuichen, maar zelf kreeg ik er in de career mode na een aantal grands prix genoeg van om telkens oefenrondjes en kwalificaties te moeten rijden. Ook al kun je de raceafstand procentueel inkorten, alleen rijden tegen de tijd blijft een saaie bezigheid zodat je dan maar beter meteen achteraan in de grid start. Net zoals in de meeste F1-games ligt de spanning dan ook in het beheersen van de besturing, gecombineerd met tactisch positioneren, zodat ongeduldige manoeuvres snel afgestraft worden.

Sony laat ook niet na om de eigen accessoires in de verf te zitten. Bezitters van een EyeToy-camera kunnen dankzij de DigiMask-technologie hun eigen beeltenis op een coureur plakken. Ik heb het zelf niet kunnen proberen, maar de beelden van mederacers op de fora zijn griezelig realistisch (het waren dan ook niet meteen adonissen). Elke coureur heeft trouwens een aantal voorgeprogrammeerde bewegingen zodat de figuren levensecht lijken. Het hele gebeuren is overigens levendiger geworden, want er zijn pitspoezen, journalisten en ook cameramannen die de omgeving bevolken. Ik was ook bijzonder gecharmeerd door de muziek van Muse die tijdens het introfilmpje speelt; dat klinkt al heel wat beter dan de pompende technobeats die gewoonlijk met snelle wagens geassocieerd worden. Verder is er ook een aparte afdeling met tips bij het rijden en vind je er een beknopte encyclopedie van de F1-wereld terug, inclusief een lijst met verklarende termen.

Door een volledig seizoen succesvol af te ronden, kun je een aantal klassieke wagens (waaronder een Lotus uit 1979), testbanen en nieuwe helmen vrijspelen. Die wagens kunnen echter alleen in testritten gebruikt worden, en niet in een volledige grand prix. De commentaarstemmen tijdens het racen vallen wel tegen. Ondanks de prominente stemmen in verschillende talen (niet in het Nederlands natuurlijk), klinkt het allemaal monotoon en kunstmatig. Verwacht geen uithalen bij een spectaculaire crash of een inhaalbeweging vanuit de slipstream. Vanuit de studio verhalen de heren enkel droogjes wie er de pits binnenrijdt, en elke ronde wordt een tussenstand gegeven. Andere games doen dit tegenwoordig al heel wat beter.

Als je enkel op de score afgaat, zou je kunnen besluiten dat Formula One 05 niet erg geslaagd is. Integendeel, het is een prima racer die de perfectie benadert: de gameplay is ongeëvenaard, maar dat was bij Formula One 2003 ook al zo. Sony wringt zich in alle haarspeldbochten om toch maar wat nieuws te kunnen leveren, maar het is toch de volledige prijs van een nieuw spel niet waardig. Voor F1-fanaten is dit verplichte kost, en als je nog geen enkel deel van de reeks in je collectie hebt, is dit een absolute aanrader, maar Sony doet er nu best aan om het volgende deel uit te stellen tot de PS3 verschenen is, zodat ze de opgewaardeerde graphics als verkoopsargument kunnen gebruiken. Aan de gameplay en de spelelementen valt namelijk nauwelijks nog iets te verbeteren.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Formula One 05
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply