gaming sinds 1997

Forza Motorsport 4

Aan racegames geen gebrek de laatste tijd, dat moeten we jullie niet vertellen. Desalniettemin gaat het op console – tenminste als het op simulaties aankomt – toch nog altijd vooral tussen Gran Turismo 5 en Forza Motorsport 4. Dat elk van de reeksen zijn sterke en minder goede punten heeft is duidelijk, en wie de winnaar is ligt dus vooral aan je eigen voorkeur.

Wat ook duidelijk is, is dat deze nieuwe Forza vooral verder bouwt op de uitstekende funderingen van de voorganger en ons vooral een nog uitgebreidere en meer verfijnde versie brengt van Forza 3. En dat betekent dat dit een fantastisch racegame is, nog een stuk beter dan zijn voorganger en dat op zowat alle vlakken.

We moeten natuurlijk ook onder ogen zien dat er toch nog een paar tekortkomingen zijn. Zo moet de Xbox 360 exclusive het nog steeds redden zonder dynamisch weersysteem en zijn het aantal nieuwe tracks beperkt. Klagen doen we niet, want het aanbod blijf heel erg uitgebreid en zonder twijfel komt er via DLC nog wat extra asfalt aan. Bovendien werden de tracks die we al kennen, net als alle wagens, voorzien van de nieuwe graphics die lichteffecten stukken knapper neerzetten en daardoor de tracks en de gameplay laten baden in een nieuw en realistisch sfeertje. Zonnestralen verblinden je zo meer en je voelt als het ware de hitte van de woestijn, de frisse lucht van Maple Valley of de ijzige reflecties op de sneeuw van de Bernese Alps.

Turn 10 heeft niet enkel de graphics aangepakt, maar heeft op zowel alle gebieden kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo vind ik de handling nog een stuk beter en bovendien meer engagerend. Bij het tegensturen moet je een stuk voorzichtiger zijn dan vroeger en je voelt je auto zich ook meer zetten bij het geven van een dot gas bijvoorbeeld. Het contact tussen het rubber en de weg lijkt ook groter dan vroeger en je weet zonder kijken perfect in welke wagen je zit, enkel en alleen door zijn weggedrag. Je gaat vanzelf op het puntje van je stoel zitten, zelfs al is er geen tegenstander in de buurt. Toch een prestatie!

Niet alleen het rijmodel zorgt voor die grotere betrokkenheid. De AI van de andere piloten is een stuk beter geworden; ze zijn agressiever (iets wat bij de eerste ronde jammer genoeg quasi altijd leidt tot een clusterfuck bij elke bocht) maar ze maken ook fouten of plooien onder de druk. Vervelend is wel dat ze soms ongepast remmen waar het niet echt hoort zodat je verrast wordt en hen dus aanrijdt. Persoonlijk vind ik het ook een vreemde beslissing om de optie om de AI van de tegenstanders makkelijker te maken werd verwijderd. Op die manier kunnen spelers die liever gewoon op zichzelf rijden en zich concentreren op de track in plaats van de gevechten om posities niet langer genieten van een leeg parcours na de eerste 500 meter.

Desalniettemin hebben de ontwikkelaars er wel voor gezorgd dat dit zowat de meest flexibele simulator is van het moment. Je kan met Kinect spelen, er is de samenwerking met Top Gear die je niet alleen de test track en bijhorende uitdagingen geeft, maar ook autovoetbal en commentaar van Jeremy Clarkson bij de Autovista modus (waarin je prachtig nagemaakte wagens tot in de puntjes kan bekijken en verkennen), er zijn nog steeds de erg uitgebreide community-mogelijkheden waarin je wagens kan tunen en beschilderen en je kan nu ook vrienden nog beter uitdagen dankzij de Rivals modus.

In die laatste kan je op vooraf bepaalde uitdagingen tijden neerzetten waarna je vrienden worden uitgedaagd om beter te doen en op die manier jou weer uit te dagen. Bovendien krijg je nu meer credits dan ooit waardoor je het uitgebreide wagenpark sneller in je garage kan plaatsen en zijn ook upgrades een stuk goedkoper tot helemaal gratis eens je een bepaald merk een paar keer hebt gereden. Dat laatste speelt een belangrijke rol in de World Tour modus waarin je events moet afwerken en zo je level verbetert. Meer afwisseling, een paar speelsere uitdagingen, autocross, snellere progressie en spannendere races; het voelt in elk geval minder aan als echt werk en meer als plezier beleven dan in de vorige aflevering. Ook al zouden we nog graag meer variatie en meer persoonlijkheid zien, het is in elk geval een duidelijke stap vooruit.

Waar ook heel wat werk werd ingestopt is ongetwijfeld het geluid. Auto’s en motoren klinken rauwer en meer gevarieerd, je hoort het schrille gefluit van een supercharger naderen en de bas van een V12 blaft in je surround systeem. In combinatie met de realistische maar toch ook interessante omgevingen, de nieuwe lichteffecten en de nooit falende vlotheid van 60 FPS sleurt dit alles je echt in een race, en zeker als je gebruik maakt van de in-cockpit view die beschikbaar en knap uitgewerkt is voor elke wagen. Volgens ons de enige manier om Forza 4 te spelen overigens.

Wie ondanks dit alles toch liever tegen echte mensen speelt, en ongelijk hebben die mensen niet, zal in zijn of haar nopjes zijn met de uitgebreide multiplayeropties. Naast de Rivals mogelijkheid zijn er de officiële Kat en Muis modus, Tag en de Top Gear uitdagingen. Je kan nu ook je eigen autoclubs oprichten, leden aannemen en rollen toewijzen (bijvoorbeeld je lokale tuner of filmpjesmaker) en je beste wagens delen met de andere rijders in je club.

Boeiend, frustrerend en hilarisch tegelijk zijn de multi-class races waarin de helft van de tot 16 deelnemers plaatsneemt in bijvoorbeeld S-wagens en de anderen in D-wagens. Golf vs Audi R8 met andere woorden en het heeft wel iets om te proberen de snellere wagens bij te houden of de tragere te passeren in een snelle bocht. Als tenminste de snellere wagens er geen botsautootjes-sessie van maken, iets wat ook wel durft te gebeuren.

Er zijn dus wel degelijk heel wat zaken verbeterd aan deze Forza Motorsport 4 wat het simpelweg de ultieme racegame maakt voor de Xbox 360 en zijn status van topper bevestigt. Forza 3.5 noemen wij het zeker niet, maar voor Forza 5 – op wellicht een nieuwe Xbox – verwachten we ons aan vooral diezelfde kwaliteit van deze telg, maar dan met nog meer afwisseling en nieuwe tracks. Ondertussen gaan we ons met deze ongetwijfeld nog jaren kunnen bezighouden, zowel offline, online, in de wagen of ernaast. Turn 10 heeft deze gecreëerd voor de fans van hun game, en voor fans van snelheid, en hun alles gegeven om er een platform voor hun vrijetijdsbesteding van te maken. Een absolute aanrader op alle vlakken voor wie ook maar enigszins interesse heeft in iets met vier wielen!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Forza Motorsport 4
geplaatst in: Microsoft, Reviews, X360
tags: ,


Leave a Reply