gaming sinds 1997

Freedom Force

Ooit gedroomd om over steden te vliegen en mooie grieten te redden uit de klauwen van een communistische gangster? Nee? Ik ook niet. Maar toch is hier een spel over uitgekomen. In Freedom Force kruip je in de huid van een superheld met een idiote outfit en ga je met je super-powers de vijand bestrijden.

De succesvolle en degelijke games die gebaseerd zijn op comics zijn op 1 hand te tellen (als ze er al zijn), maar Irrational Games bestaat uit mensen die hun strepen in de game-wereld al hebben verdiend (System Shock 2, Thief). Benieuwd of ze met iets toonbaar op de proppen zijn gekomen…

Een bad guy genaamd Lord Dominion zend een aantal cylinders die Energy X bevatten naar de aarde. Door Energy X krijg je superpowers. Lord Dominion hoopt dat er hierdoor een groot gevecht ontstaat waarna hij de aarde gemakkelijk kan veroveren. Het spel speelt zich af tijdens de koude oorlog dus kans op een conflict is groot. Maar natuurlijk krijgen ook goede mensen bovenmenselijke krachten en deze mensen spannen samen en worden Freedom Force.

Grafisch is het spel goed voorzien, de engine is dezelfde als die van Dark Age of Camelot, het spel draait vloeiend zonder framerateverlies ook al worden er meerdere special-effecten getoond.
Het hele spel heeft een tripsfeer, zo zie je ook een tekstballonnen de geluidseffecten zoals Bam, vroam, enz.

Het spel zelf wordt omschreven als een real time tactical, mission based RPG. Tijdens het spel kan je elke stap voorzichtig plannen of ook gewoon domweg binnenvallen en iedereen proberen neer te slaan.
Je kan met 4 superhelden tegelijkertijd spelen die elk bepaalde eigenschappen hebben waardoor het een echt strategy game wordt, na elke missie krijgen je helden een aantal XP waarmee je nieuwe powers kan kopen. Maar je kan natuurlijk ook je eigen superheld maken die je dan met prestige punten in je game kan « inkopen ».

Heel het spel zit vol met clichés en verwijzingen wat het buitengewoon amusant maakt. Zo is tijdens de eerste missies een Russische communistische schurk je vijand. Het spel wordt op een satirische manier verteld zo zal je ook van elke superhero een « Secret origin » krijgen (het verhaal hoe ze aan hun superkrachten zijn geraakt).
Wat ook leuk is, is dat je bijna elk object in je omgeving kan gebruiken, een lantaarnpaal, een ijskar, een auto, je pakt ze gewoon op en smijt ze naar de vijand. Ook kan je de omgeving verwoesten, het is me al meermaals gebeurt dan ik « per ongeluk » een gebouw verwoestte.

Ook de muziek is goed gekozen, het brengt echt bij tot de comic-superhelden sfeer. En zelfs de AI en de multiplayer mode zijn in orde.

Freedom Force is een heel leuk spel voor iedereen die genoeg heeft van realistische shooters en eens zin heeft in iets anders. Een aanrader voor iedereen. Een gezonde dosis satire is wel aan te raden.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Freedom Force
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply