gaming sinds 1997

G.I. Joe: Retaliation

gijoe2Nadat Cobra Commander en Destro in de eerste film gevangen werden door de Joes lijkt Cobra onthoofd maar met Zartan vermomd als de president van de VS aan het hoofd van de machtigste natie van de wereld en Storm Shadow die in het geheim de criminele organisatie verder uitgebouwd heeft zijn ze klaar om terug te slaan als nooit tevoren.

De Joes worden in de val gelokt en na een zwaar gevecht slagen slechts enkelen erin om te ontsnappen. De overlevenden worden gebrandmerkt als terroristen en moeten op de vlucht. Ondertussen slagen Storm Shadow samen met Firefly erin om Cobra Commander te bevrijden en niets lijkt erop te wijzen dat Cobra nog gestopt zal kunnen worden om de hele wereld in hun macht te krijgen. Dat is echter zonder gerekend te hebben met Roadblock, Snake Eyes en een handvol andere Joes die alles op alles zetten om wraak te nemen en Cobra alsnog te stoppen voordat ze hun plan tot uitvoer kunnen brengen.

De eerste G.I. Joe film had een redelijke cast met bekende namen en een regisseur die toch wel al wat special effects blockbusters op zijn naam had staan (Stephen Sommers die eerder o.a. The Mummy en Van Helsing had afgeleverd). Echter, het verhaal was zelfs voor een actiefilm beneden alle peil, de personages waren van bordkarton, en de effecten te duidelijk computer-geanimeerd. Gevolg: de film flopte. We dachten dat we daarmee dan ook het einde gezien hadden van G.I. Joe op het grote scherm, maar ziehier: G.I. Joe: Retaliation!

Een echte actiester in de hoofdrol (Dwayne “The Rock” Johnson), Bruce Willis in een bijrol, en dansfilm-regisseur Jon M. Chu (Step Up) die de teugels in handen neemt als regisseur zou genoeg moeten zijn om G.I. Joe nieuw leven in te blazen. Dat is echter spijtig genoeg niet het geval want waar de eerste film problemen had met het verhaal is dat niet anders bij deze sequel waarvan we de extended action cut nu op Blu-ray voorgeschoteld kregen.

De film begint met een samenvatting van de eerste film en dat doet al niet veel goeds vermoeden. Met reden zelfs. Het verhaal hangt met haken en ogen aan elkaar, is op geen enkel moment geloofwaardig, en het enige dat we positief vinden is de originele vondst van een spelletje “chicken” tussen wereldleiders. Visueel is Retaliation wel magnifiek om naar te kijken en er is duidelijk geld gestoken in de special effects, maar sommige scenes – zoals het gevecht op de berg – mogen dan wel mooi zijn om naar te kijken, ze duren dan weer te lang en je begint je al snel te vervelen.

De cast doet zijn ding, maar wanneer je weinig meer te zeggen hebt dan enkele clichés is er natuurlijk niet veel meer van te maken als acteur. Al bij al is deze Retaliation dan ook niet beter dan de eerste G.I. Joe, maar ook niet slechter. Met de hersenen compleet op nul is Retaliation een zeer middelmatige actiefilm die het vooral van special effects moet hebben maar blijkbaar is dat genoeg voor de makers want deel drie is op dit moment al in de planning. Derde keer goede keer? Laat het ons hopen!

Zoals gezegd is G.I. Joe: Retaliation visueel wel spectaculair bij momenten en Paramount heeft dan ook zijn best gedaan om dit op de Blu-ray ook zo goed mogelijk naar voren te laten treden. Compressiefouten hebben we dan ook totaal niet gezien, het kleurgebruik is zeer levendig en de zwartwaarden zeer diep. Bij momenten ziet het er misschien een beetje artificieel uit, maar dat is slechts een klein detail. De 7.1 TrueHD soundtrack is perfect afgesteld om het beeld bij te staan en echt de moeite om het beluisteren waard. Meestal hebben we een kleine voorkeur voor het iets agressievere DTS-HD formaat, maar we moeten toegeven dat de Dolby Digital track bij Retaliation zijn werk meer dan naar behoren doet met veel gebruik van subliem geplaatste effecten die door alle kanalen naar voren komen terwijl de subwoofer zeker niet genegeerd wordt. Het beeld en geluid van deze blu-ray hebben er dan ook voor gezorgd dat we de algehele score een puntje hoger gegeven hebben.

Qua extra’s krijgen we op de eerste disc enkele verwijderde scenes en een uitgebreide kijk achter de schermen (72 minuten) in “G.I. Joe Declassified” welke in stukken is opgezet. Op de bijgeleverde DVD versie kan je ook nog een audio commentaartrack beluisteren met regisseur John M. Chu en producer Lorenzo di Bonaventura.

box-gijoe2

Onze Score:
6.0

geplaatst in: BLU, Paramount, Reviews
tags: ,


Leave a Reply