gaming sinds 1997

Game of Thrones – Seizoen 2

gameofthronesGame of Thrones, gebaseerd op R.R. Martin’s “A Clash of Kings”, het tweede boek uit zijn “A Song of Ice and Fire” serie, is groots. Met verscheidene door elkaar lopende verhaallijnen en onnoemelijk veel personages is het verre van een makkelijke serie om in te springen en je moet effectief opletten wil je de draad niet kwijtspelen. Het is de Lord of the Rings van televisie maar met zoveel meer tijd ter beschikking gaat deze serie nog tientallen malen dieper dan Peter Jackson’s meesterwerk. De makers slagen er echter wonderwel in om alles zo goed in elkaar te zetten dat het geen chaotische boel wordt, maar dat de kijker van minuut tot minuut meegedragen wordt met de verhalen van de Lannisters, de Starks, de Baratheons en de mensen die rond deze families dwalen.

Alhoewel je verscheidene zaken als centraal punt kan aanduiden in Game of Thrones, lijkt alles toch een beetje te draaien rond de positie van de “Hand of the King”. In het eerste seizoen zagen we hoe Eddard Stark (Sean Bean) in die positie een onderzoek deed naar de dood van de vorige “Hand”, een onderzoek dat uiteindelijk naar zijn eigen dood leidde. In dit tweede seizoen is het de beurt aan Tyrion Lannister, het dwergbroertje van de jonge King Joffrey, die schittert in zijn rol van manipulator en met plezier de andere manipulators aan het hof naar huis speelt.

Peter Dinklage doet zijn rol van Tyrion alle eer aan en vertoont een multitude aan eigenschappen maar wat vooral opvalt is hoe hij boven zichzelf uitrijst en een vorm van moraal besef introduceert binnen de Lannister familie. Hij mag dan wel een meester-manipulator zijn met kleine kantjes (letterlijk!), hij heeft ook duidelijke zwakke plekken alsook een gevoel van eer dat hem zo mogelijk een van de meest populaire personages in de serie maakt.

De dood van Koning Baratheon heeft ervoor gezorgd dat de sadistische Joffrey op de Ijzeren Troon gaat zitten, maar de rest van de Seven Kingsdoms is daar niet zo mee opgezet. Robert’s oudere broer Stannis heeft het meeste recht op de troon maar dat heeft zijn jongere broer Renly niet weerhouden om zelf eveneens een claim te doen op de troon. Het wordt er niet makkelijker op dat Robb Stark uit woede voor de dood van zijn vader zichzelf uitgeroepen heeft tot Koning van het Noorden en de oorlog is aangegaan met de Lannisters om onafhankelijkheid te verkrijgen. Ondertussen is Daenerys Targaryen aan de andere kant van de Narrow Sea aan het uitzoeken hoe ze terug kan keren naar haar voormalige vaderland om de troon op te eisen. En zij heeft een voordeel dat de andere wannabe koningen niet hebben: drie pasgeboren draken. Terwijl al deze “koningen” het onder elkaar uitvechten lurkt er echter een gevaar aan de andere kant van de Muur in het Noorden dat door hen allemaal vergeten wordt…

Buiten Daenerys Targaryen zien we dat de strijd vooral gevoerd wordt door mannen, maar wat vooral opvalt in deze serie is hoe groot de invloed van de vrouwen wel is. Zowat elk van de troonspretendenten is bijgestaan door een sterke vrouw aan zijn zijde die in grote mate de beslissingen mee bepaalt. Seks is duidelijk een van hun troeven en de serie kijkt dan ook niet op een blote tiet meer maar het voelt nooit gratuit aan.

Dit tweede seizoen heeft iets meer aktie in petto dan het eerste, maar de verhalen blijven zeer diepgaand en intrigerend ook al wordt het er niet makkelijker op om te volgen doordat personages die in seizoen 1 een bijrol hadden nu van groter belang worden, terwijl er ook nog eens nieuwe personages geïntroduceerd worden. Je moet dus geconcentreerd blijven volgen, maar de beloning hiervan is dan ook navenant.

Als je Game of Thrones vergelijkt met een film dan is seizoen 1 de introductie, waar seizoen 2 de eerste aktiescenes bevat en het verhaal echt aan het rollen gaat. Het einde is nog verre van in zicht maar alles wordt wel verder opgebouwd om tot een verbluffende conclusie te kunnen komen. Als dusdanig is het einde van dit tweede seizoen misschien een beetje ondermaats, maar het zorgt voor genoeg intrige om je rijkhalzend uit te laten kijken naar seizoen 3. Game of Thrones is een grootse serie van een eerder ongeziene grandeur en HBO toont hiermee dat hun slogan “It’s not television, it’s HBO” geen opschepperij is.

Waar de kwaliteit van de verhaallijnen reeds onnoemelijk hoog ligt, is dit zeker ook zo voor de beeldkwaliteit van deze Blu-ray. TV-series hebben er nog nooit zo goed uit gezien als Game of Thrones nu op BLU. We krijgen een verscheidenheid aan locaties en atmosfeerbeelden en alles wordt tot in het kleinste detail perfect weergegeven. Contrast is spot-on, huidstinten zijn exact zoals ze moeten zijn, detaillering is enorm hoog zonder dat het storend wordt en ondanks dat enkele beelden hier en daar een beetje soft kunnen ogen ziet het er over het algemeen zeer scherp uit. Verbluffend!

Qua geluid krijgen we een gelijkaardige kwaliteit voorgeschoteld. Dialogen zijn ten allen tijde perfect verstaanbaar, er zijn veel effecten die uit de verscheidene luidsprekers komen en dit gaat van zachte achtergrondgeluiden tot luide knallen en volwaardige gevechtsscenes waarbij je zwaarden op elkaar hoort slaan vanuit alle kanten in je huiskamer. Game of Thrones kan qua geluid het zonder probleem opnemen tegen de grootste blockbuster films.

Qua extra’s worden we ook goed bedeeld. Er zijn een ton aan audio commentaartracks, zeven profielen van personages in een 16 minuten durende feature (waarbij je elk deel ook apart kan bekijken), een half uru durende behind the scenes kijk op de “Battle of Blackwater Bay”, een 21 minuten durende rondetafel discussie met verscheidene cast leden over hun personages en verhaallijnen, een 8 minuten durende feature waar George R.R. Martin, David Benioff en D.B. Weiss het hebben over de verschillende religies in de serie, een In-Episode Guide die laat zien welke personages en locaties in elke scene voorkomen, 19 geanimeerde verhalen over de legendes en geschiedenis van Westeros, en een interactieve kaart waar je gedetailleerde informatie terugvindt over de troonpretendenten.

box-gameofthroness2

Onze Score:
10.0

geplaatst in: BLU, Reviews, Warner Home
tags: , , ,


Leave a Reply