gaming sinds 1997

Game of Thrones – Seizoen 3

gameofthronesDe oorlog in Westeros is nog in volle gang. Stannis Baratheon mag dan wel een hogepriesteres van de “enige god van het vuur” aan zijn zijde hebben, het heeft hem niet geholpen bij de aanval op Koningslanding en met de staart tussen de benen is hij moeten terugtrekken naar Dragonstone alwaar hij broedt op nieuwe plannen om zijn claim op de Ijzeren Troon kracht bij te zetten. Robb Stark, de uitgeroepen Koning van het Noorden, lijkt nog de beste kansen te hebben om Westeros te veroveren aangezien hij erin slaagt de ene veldslag na de andere te winnen, maar door allerlei omstandigheden ziet hij zijn opmars naar de hoofdstad toch gestuikt en hij beseft maar al te goed dat de vernietiging van zijn thuis Winterfell niet echt in zijn voordeel speelt. Hierdoor kan de sadistische Joffrey ongestoord op de Ijzeren Troon blijven zitten als marionet van Tywin Lannister die de teugels stevig in handen houdt en zijn dochter Cersei en zoon Tyrion gebruikt als politieke waar om zijn macht veilig te stellen.

Ondertussen werkt Daenerys Targaryen, de laatste van de Targaryens, hard door om haar leger op te bouwen zodat ze de oversteek kan maken terug naar Westeros om aldaar de strijd aan te gaan en haar rechtmatige plaats terug te veroveren op de troon, maar wat geen van de hoofdspelers lijken te beseffen is dat ondertussen voorbij de Muur in het Noorden allerlei krachten zich samenbundelen om een verschrikkelijke aanval op te starten tegen het Zuiden. Zo zijn er de Wildlings die zich verzameld hebben en een opmars plannen naar de Muur, maar mogelijk nog erger is de dreiging van de ondode Witte Wandelaars…

Dit en nog veel meer krijgen we te zien in het alweer derde seizoen van Game of Thrones, zonder twijfel een van de meest uitgediepte TV series van de laatste jaren. Met tien afleveringen van bijna een uur elk verwacht je al makkelijk een wervelend spektakel voorgeschoteld te krijgen, zeker na de gebeurtenissen uit het tweede seizoen, maar Game of Thrones blijft verrassen door het tempo niet op te drijven. Neen, we krijgen nog steeds op alle niveaus de subtiliteiten te zien van de verscheidene politieke schaakspellen die tegelijkertijd gespeeld worden, en elk avontuur van de vele spelers op het toneel wordt tot in detail opgevolgd zodat er werkelijk niets is dat je zou missen. Dit zorgt er evenwel voor dat de eerste afleveringen nogal tam over kunnen komen als je na het tweede seizoen verwachtte van de strijd in alle hevigheid te zien losbarsten, maar naar het einde toe zijn er dan weer enkele totaal onverwachte wendingen die het bord op zijn kop zetten en ervoor zorgen dat je reikhalzend uitkijkt naar seizoen 4.

Game of Thrones trapt niet in de val om goedkoop succes te oogsten door plots volop over te schakelen naar een overdaad aan actie die het publiek voor een korte periode op zijn wenken kan bedienen, maar blijft de vele verscheidene plotlijnen minutieus uitdiepen om telkens dan een kleine stap vooruit te zetten en de massa compleet te verrassen. Met elk seizoen lijken er spelers bij te komen en andere te verdwijnen, maar de vraagt begint stilaan te rijzen hoe lang de makers dit nog gaan kunnen volhouden. “Winter is coming” en lijkt de apocalyps met zich mee te gaan brengen, maar tot op heden hebben we enkel nog maar subtiele dreigingen daarvan gezien en met zoveel verschillende plotlijnen die tegelijkertijd spelen lijkt het een bijna onmogelijke taak te worden om alles bij elkaar te doen komen in een consistent einde dat de opgebouwde verwachtingen zal kunnen inlossen.

Robb Stark zegt op een gegeven moment in seizoen 3 “I have won every battle, yet somehow I’m losing the war” en die quote begint eveneens een serieus gevaar te worden voor Game of Thrones. Dit derde seizoen is wederom een schot in de roos maar de trage en zeer diepgaande vertelstijl zorgt ervoor dat de verwachtingen met elk seizoen enkel maar hoger worden ten opzichte van het uiteindelijke einde waardoor je je kan afvragen of de serie ooit die verwachtingen zal kunnen inlossen en niet zoals bij Lost een zwaar teleurstellende apotheose zal meemaken. Gelukkig is dat een vraag die in de toekomst beantwoord zal worden en tot dan is er alweer een seizoen waarvan je voluit kan genieten.

Game of Thrones seizoen 3 mist een beetje actie en focust nét wat teveel op politiek gekonkelfoezel dat bij momenten kan gaan vervelen in vergelijking met het voorgaande maar slaagt tegen het einde, door een compleet onverwachte plotwending die even ingrijpend is als de dood van Eddard “Ned” Stark, erin om je compleet versteld te staan. En is dat niet wat we graag zien bij een schitterende serie als deze?

Het beeld van Game of Thrones ziet er in dit derde seizoen op DVD wederom zeer goed uit maar toch… de vorige seizoenen hebben we op Blu-ray bekeken en dan valt het eens te meer op dat DVD toch écht wel een stuk minder is dan het Blu-ray formaat. Het kleurgebruik dat varieert per locatie alsook het contrast zijn top maar eens je de Blu-ray release met zijn verbluffende diepte en scherpte gezien hebt wil je echt niet meer terug naar DVD. Net zoals je van DVD niet terug naar VHS zou willen gaan. Zonder twijfel blijft Game of Thrones een van de best uitziende series van dit moment maar daar wil je optimaal van profiteren en dat is dus niet het geval met de DVD release (waar op zich niets op aan te merken is!)

Het geluid komt dan niet met DTS-HD MA audio, maar de Dolby Digital 5.1 track doet toch wel zeer goed zijn best om krachtig over te komen met goed gebruik van surround speakers en subwoofer voor het creëren van atmosfeer terwijl dialogen nooit overstemd worden door de omgevingsgeluiden. Ook hier vonden we de HD tracks van seizoen 1 en 2 nét dat tikkeltje straffer, maar als je niet beter weet zal je zeker niets missen.

Niet minder dan 12 audio commentaartracks, een 14 minuten durende recap van seizoen 2 (A Gathering Storm), 10 minuten over de nieuwe personages die in dit derde seizoen naar voor komen (New Characters), 6 minuten over de Wildlings (Inside The Wildlings), 9 minuten over hoe een huwelijk in de wereld van Game of Thrones eigenlijk werkt (The Politics of Marriage) en dan nog eens een vijftel verwijderde en langere scènes. In elke feature zien we cast & crew aan het woord over het specifieke onderwerp van dat moment en we kunnen zonder probleem zeggen dat we ook op DVD niet mogen klagen over het additionele materiaal. De Blu-ray release bevat echter toch nog net dat tikkeltje meer (waaronder een 47 minuten durende behind the scenes van episode 9) waardoor we dat formaat toch prefereren over deze DVD.

box-gameofthroness3dvd

Onze Score:
8.0

geplaatst in: DVD, Reviews, Warner Home
tags: ,


Leave a Reply