gaming sinds 1997

Gears of War 3

Gears of War is terug en na een korte recap van wat er zich afspeelde in Gears 1 en 2 zijn we binnen de kortste keren verrast, verwonderd en totaal weer ondergedompeld in die o zo bekende maar nog steeds meeslepende gameplay. Epic weet nog steeds als de besten hoe ze hardcore gamers kunnen plezieren zonder het spektakel en het verhaal uit het oog te verliezen, al moet je dan even aanvaarden dat testosteron in de uitverkoop staat en dat “flauw” en “stoer” soms heel gemakkelijk uitwisselbaar wordt.

Desalniettemin zal je toch even glimlachen wanneer oude bekenden Dom, Marcus, de Kooltrein en Baird hun opwachting maken en je introduceren aan nieuwkomer Sam, die moet zorgen voor de vrouwelijke toets, of toch wat voor vrouwelijk moet doorgaan in de wereld van Delta Squad. Je zal overigens terug in de huid kunnen kruipen dan meer dan Marcus alleen, wat het verhaal ten goede komt, onder meer ook omdat er slim gespeeld wordt met flashbacks en er zo een mooi contrast ontstaat tussen vroeger en nu. Deze derde Gears doet dan ook wat Cliff Bleszinski beweerde: het beste verhaal leveren uit de reeks en eentje die de beloftes uit de reclames waar maakt.

Met deze eerste uitdaging tot een goed einde gebracht, moesten de makers natuurlijk ook nog indruk weten te maken met hoe het spel klinkt en eruit ziet. De eerste Gears toonde immers tot wat de Xbox 360 in staat was en die status moet waargemaakt worden. Ook hier stellen de ontwikkelaars niet teleur; technisch mogen we dan wel niet meer van onze stoel vallen, de tussenfilmpjes zijn erg knap, de acteer- en stemprestaties beter dan ooit tevoren (het blijft Gears natuurlijk dus een Oscar valt er niet te rapen) en ook werd er duidelijk veel werk gestopt in het maken van geloofwaardige en afwisselende omgevingen, groot en klein. Vooral dankzij dat laatste voelt de wereld, de gameplay en het verhaal aan als een mooi geheel.

De singleplayer zit daardoor ook erg strak in elkaar en Gears of War 3 voelt aan als het spelen van een blockbuster film. Het tempo mag dan iets gevarieerder zijn dan in Gears 2, je zal je ook hier geen seconde vervelen en verschillende onderdelen, vijanden, bazen, nieuwe wapens (zoals de Vulcan, een mini-gun voor twee) en open en gesloten schermutselingen wisselen zich perfect af gedurende de campagne. Van rustige momenten tot perfect opgebouwde en spectaculaire ‘set pieces’ over tussendoortjes zoals de mechs en on-rails gedeeltes: hier geen uitgesponnen en repetitieve secties maar iets nieuws vooraleer je maar ‘vervelen’ kan spellen met je controller. Dat het knallen zelf en de melee-moves perfect zitten en nog steeds ultiem voldoening gevend zijn hoeven we je toch niet meer te vertellen, niet?

Wat wij ook hopen is dat jullie dit spel in co-op zullen uitproberen want deze reeks is een ideale manier om met je vrienden Locust en ander ongein tot een bloedige brij te herleiden. Je kan het zelf op 1 scherm doen met zijn tweetjes, een aanrader wat ons betreft en zelfs je vriendin zal het mits wat overtuigingskracht leuk vinden. Je kan de campagne nu ook in Arcade modus uitproberen waarbij je punten krijgt naargelang je persoonlijke prestatie, maar waar je tegelijk de multiplier deelt met je compagnons. Leuk zijn de zogenaamde Mutators die een beetje werken zoals de Skulls in Halo en dus bepaalde zaken veranderen aan je play-through. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het activeren van friendly fire.

Persoonlijk heb ik genoeg aan de campagne en de co-op, maar Gears is natuurlijk ook een monster van een multiplayergame. Zo keren klassiekers als Team Deathmatch en King of the Hill terug, maar zijn er ook meer creatieve variaties zoals Execution waarbij je tegenstanders enkel het loodje kan laten leggen door een execution erop uit te voeren. De wedstrijdjes hebben nog steeds datzelfde spannende gevoel en ongetwijfeld zullen veteranen van de reeks meer dan tevreden zijn ermee. Wie nieuw is kan kiezen om enkel tegen beginners te spelen, wat ik dan ook apprecieerde. Tegelijk toont het dat dit spel wel degelijk skills beloont voor wie er veel tijd in investeert, en dat FPS-gamers toch wat aanpassing nodig hebben om hier goed in te worden.

De modus The Horde verdient vanzelfsprekend ook een vermelding. De moeder van deze recentere multiplayertrend plaatst je nog steeds tegenover steeds sterker wordende golven van tegenstanders samen met je vrienden, maar wordt deze keer voorzien van opties die geleend werden bij het tower defence genre. Elke Locust die je afmaakt brengt je geld op dat je dan weer kan investeren in verdedigingen zoals afleidende valse Gears silhouetten of meer dodelijke turrets. Dit maakt deze modus niet alleen strategischer, maar zorgt ook voor een leuke afwisseling tussen elke golf vijanden en de nood aan goed nadenken en afspreken wat er moet gebeuren voor een zo efficient mogelijke verdediging. Ongetwijfeld zien we dit binnenkort terug in heel wat andere games!

Wie daar nog niet genoeg aan heeft, kan nu ook in Beast modus het omgekeerde doen en in de huid kruipen van de Locust. Succesvolle kills laten je toe om een sterkere Locust te worden en zo die sukkels van een mensen een kopje kleiner te maken.

Gears of War 3 is met zijn meeslepende en perfect geregisseerde campagne, de co-op mogelijkheden en de uitgebreide multiplayer simpelweg opnieuw een must-have voor wie houdt van games met de nodige actie. Epic mag dan het wiel niet opnieuw uitvinden en verder bouwen op het bekende stramien, dit is strak en tot in de puntjes verzorgd entertainment dat zowel complete beginners als veteranen dagen en weken aan de Xbox 360 gekluisterd zal houden. Gears of War 3 is de beste Gears of War tot nu toe, en dat wil wat zeggen!

Onze Score:
10.0
gerelateerd spel: Gears of War 3
geplaatst in: Microsoft, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply