gaming sinds 1997

Ghost Trick: Phantom Detective

Stel je voor: je wordt wakker en ziet je lichaam liggen. Het besef dringt door dat je vermoord bent, maar je weet niet door wie en waarom. Nog erger: je weet helemaal niet meer wie je bent. Zo begint Ghost Trick: Phantom Detective, een adventure-puzzlegame van Capcom. De ghost tricks in kwestie houden in dat je de tijd kunt stilzetten, voorwerpen kunt manipuleren en – nog belangrijker – terug in de tijd kan gaan tot vier minuten vóór iemands dood.

Gedurende je nachtelijk avontuur blijkt dat nog meer mensen op de lijst van Pietje de Dood staan en dat blijken nu net diegenen te zijn die je meer kunnen vertellen over je eigen mysterieuze dood. Dit verhaaltje is overigens geen lege doos, het houdt je steeds nieuwsgierig naar het vervolg en het verslavend effect van deze game is er dan ook voor een groot deel aan te danken.

In essentie is Ghost Trick een ingenieuze puzzelgame waarbij de puzzels opgevat zijn als zogenaamde “Rube Goldberg machines”. Om iemand te kunnen redden van de dood, moet je ofwel het domino-effect dat tot de fatale afloop leidt doorbreken, ofwel zelf een complexe kettingreactie in gang brengen. In veel gevallen is timing dan ook een belangrijke factor. Gelukkig krijg je regelmatig hints in de vorm van gedachten van het hoofdpersonage en opmerkingen van de andere personages.

Bovendien is de game zo opgezet dat je gemakkelijk kan experimenteren. Lijken je acties op niets uit te draaien, dan kan je wanneer je maar wilt nog eens teruggaan in de tijd. Dat hoeft niet altijd naar het begin van die vier minuten te zijn want eenmaal je iemands lot (een beetje) veranderd hebt, kan je ook al naar dat moment terugkeren. Dat maakt de game ook toegankelijk voor de minder fanatieke puzzelaar.

Naarmate het spel vordert, wordt het natuurlijk steeds ingewikkelder om de kettingreactie in de gewenste richting te beïnvloeden. Later krijg je bovendien de hulp van een metgezel die zich verder kan verplaatsen en voorwerpen met dezelfde vorm van plaats kan wisselen. De juiste combinatie van die verschillende krachten vinden, is dan de sleutel tot succes.

Je zal je trouwens niet altijd bezig houden met anderen van de dood te redden. Informatie in het heden verzamelen (onzichtbaar zijn is tof!) is al even cruciaal om achter de waarheid te komen. Wie graag meedenkt met de vragen die het verhaal voorschotelt, zal zeker aan zijn trekken komen. En ook al heeft Ghost Trick een serieuze kant, toch is er eveneens ruimte voor een komische noot met allerlei grappige en over-the-top personages en dito scènes.

In wezen is het idee achter Ghost Trick: Phantom Detective eenvoudig, maar de makers zijn erin geslaagd om daaruit een stevige game te distilleren die de hersencelletjes weet te prikkelen en voor een stevige portie ontspanning zorgt. De combinatie avontuur-puzzel is interessant voor wie graag een uitdagende game wil spelen, maar niet in die mate dat te ingewikkelde puzzels het speelplezier zouden vergallen. Maar ook voor anderen kan het een leuke game zijn om kennis te maken met een ander genre.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Ghost Trick: Phantom Detective
geplaatst in: Capcom, DS, Reviews
tags: ,


Leave a Reply