gaming sinds 1997

God Hand

Capcom heeft al een hele reeks schitterende games neergezet de afgelopen jaren. Denk maar aan de Resident Evil-, Viewtiful Joe- en Devil May Cry-reeksen en nog vele anderen. Stuk voor stuk waren het toppers (hoewel Capcom ook wel al redelijk slechte games de wereld heeft in gestuurd). Deze God Hand kan naar mijn mening bij dat het rijtje gepropt worden door zijn snelle gevechten waarbij je nog wel moet nadenken. Hoe goddelijk is God Hand?

Het spel speelt zich af in het Wilde Westen en dat merk je, vooral in het eerste level. Saloons, woestijnen, kortom de kleine dorpjes die we allemaal kennen uit de gemiddelde tv-western zijn het strijdtoneel. Niet alleen zorgt de omgeving voor sfeer, het is leuk om zien dat ze afbreekbaar is. Mensen op tafels rammen waarbij die uiteenspatten, over de toog gooien van de plaatselijke bar, de waterput in rammen; het zijn allemaal elementen die we wel herkennen als horende bij de Far West.

Qua kledij valt er echter maar weinig cowboyachtig materiaal te bespeuren, die gaat eerder richting oosterse stijlen. Uiteindelijk doet die kleding er niet zo toe, aangezien het allemaal om demonen gaat. Ik vond het al raar dat ze kleren droegen, maar goed. De beeldkwaliteit is zeker te pruimen, wetende dat dit nog steeds een PS2-game is. Hier en daar is nog een hoekige texture te bespeuren, maar de models zijn in het algemeen toch wel strak.

Wat nog bijdraagt tot die “authentieke” westernsfeer, is de muziek. Een snelle honkeytonk beat, gemixt met wat moderne geluidstaaltjes is wat je te horen zal krijgen in God Hand. Een schitterende soundtrack, kortom. Dat wordt dan nog eens gecombineerd met een hoop stevige geluidseffecten, zoals mensen die slaag krijgen en uitdelen; alles samen de ultieme cocktail voor een geslaagde game.

Nu we al weten waar het spel zich afspeelt, moeten we ook nog te weten komen waar het juist over gaat. Jij, Gene, verloor ooit je arm terwijl je een arm meisje wou redden van een gelijkaardig lot. Aangezien men haar arm niet konden amputeren, heeft men maar naar de jouwe gegrepen. In plaats van die ontnomen arm heb je de ‘god hand’ gekregen, wat eigenlijk een beetje stom klint, gezien het om een arm gaat, maar het klinkt alleszins beter dan ‘god arm’. De arm bevat onmetelijke krachten, maar die komen met een zekere verantwoordelijkheid. Jij moet namelijk de demonen vernietigen die de aarde willen overnemen.

Het vechtsysteem is een relatief nieuw idee. Je kan namelijk zelf je combo’s samenstellen. Die voer je uit door een aantal keren op het vierkantje te drukken. Voor elke druk op de knop kan jij een beweging instellen. De bewegingen kan je trouwens verdienen door vijanden af te maken, ze te zoeken in dozen of ze gewoon te kopen in de shop. Dat doe je natuurlijk met geld. Hoe je dat geld verdient? Met gokken in het casino (chihuahua races, poker, slots, …) of door zakjes met poen te verzamelen die doorheen de levels verspreid liggen. Er zijn nog twee andere knoppen waaraan je een beweging kunt koppelen. Die gebruik je best voor de iets tragere, maar sterkere klappen.

Tot zover de gewone manier van vechten. Door rake klappen uit te delen zal na verloop van tijd je god hand-metertje vullen. Eens dat vol is begint de pret pas echt. Dan kan je (logisch) de god hand activeren en word je twee keer zo sterk en twee keer zo snel. Je kan er je tegenstanders volledig mee tot moes slaan! Als laatste is er ook nog de roulette, een lijst met aanvalsbewegingen waaruit je zeer snel moet kiezen. Dikwijls zijn ze ook humoristisch getint. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘ball buster’. De slag wordt ingeleid met een filmpje dat aantoont dat die mep pijn zal doen. Abrupt wordt het beëindigd en knal je je hiel in het kruis van de tegenpartij, waarop deze een blauw hoofd krijgt en naar zijn ballen grijpt. Waar aan gedacht is, is dat dit niet werkt bij vrouwelijke tegenstanders: je hoort dan gewoon een dof plof geluid en gebeurt er helemaal niets.

Niet alleen de bewegingen zijn grappig, ook de cutscenes. Het is een belangrijk element dat zeer goed wordt uitgespeeld in dit spel. Tussen al dat serieuze gedoe, zie je opeens iets dergelijks stoms, waardoor je gewoon plat gaat van het lachen.

God Hand is op alle vlakken een topspel. Het is grappig, zit vol snelle en hevige gevechten, heeft een mooie setting en dito graphics en schitterende soundtrack. Kortom: God Hand is een complete ervaring die geen enkele zichzelf respecterende liefhebber van het genre mag missen.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: God Hand
geplaatst in: Capcom, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply