gaming sinds 1997

Golden Sun: Dark Dawn

Dark Dawn is het eerste Golden Sun-spel dat ik uitprobeer, en het derde game dat ik speel op een Nintendo DS (ooit!). Hoewel ik na het doornemen van de handleiding wat ontmoedigd was door de verscheidenheid aan Djinn, veldacties, commando’s en wat al niet meer, moet ik toch bekennen dat dit spel een bijzonder verslavende invloed op mij heeft gehad!

Dit game is toegankelijk vanaf de leeftijd van 12 jaar. Niet enkel omwille van het aanwezige geweld, zoals op de cover vermeld, maar zeker ook omwille van het niveau van het verhaal. Dat merk je meteen wanneer je de handleiding openslaat. Die leest een beetje als een SF-roman waarin je zelf de held van het verhaal bent en leert je vijanden te verslaan om van je wereld terug een veilige en fijne plek te maken. Dertig jaar geleden zorgde de Golden Sun voor een bevrijding van de vier levenselementen water, vuur, wind en aarde. De kracht van de Golden Sun was echter zo groot dat de wereld ten prooi viel aan allerhande natuurrampen. Aan jou om de alchemie in de wereld te herstellen!

Zoals het elke grote held betaamt, hoef je dit natuurlijk niet alleen te doen. Je krijgt hulp van je vrienden Karis en Tyrell, en op sommige momenten in het spel trekken jullie zelfs met een hele bende op stap. Jijzelf bent Matthew, maar die naam kan je aan het begin van het spel meteen aanpassen naar je eigen naam. Goed voor het narcistische kantje in elk van ons! In een wereld die bruist van de alchemie, beschik je natuurlijk ook over speciale krachten, Psynergy genaamd. Die kan je gebruiken tijdens je zoektocht om bijvoorbeeld zware objecten te verplaatsen, of in een gevecht met vijanden. Die kan je dan bijvoorbeeld overleveren aan verstikkende takken met doornen. Elk personage heeft natuurlijk specifieke, unieke Psynergykrachten.

Daarnaast kan je ook rekenen op Djinn, kleine opdondertjes die de alchemische krachten belichamen. Djinn kan je rechtstreeks of onrechtstreeks inzetten in een gevecht. Zet je ze rechtstreeks in, dan vallen ze de vijand aan met de kracht van hun specifieke element. Onrechtstreeks kan je ze inzetten om een krachtige geest op te roepen die dan wederom volgens een bepaalde natuurkracht je vijand aanvalt.

De makers van Golden Sun: Dark Dawn verdienen een grote pluim voor de graphics. Al van bij de begingeneriek word je meegesleurd in het verhaal. Ik had geen enkele neiging het filmpje waarin ik over de horizon van een mythische wereld lijk te vliegen, begeleid door dramatische doch hoopgevende muziek, weg te klikken. Algemeen genomen duurt de inleiding en uitleg van dit spel betrekkelijk lang, maar dat maken de mooie graphics en pienter gevonden tutorial ruimschoots goed. Pienter omdat jij zelf beslist hoeveel informatie je op je af laat afkomen.

Onderstreepte woorden leiden naar extra uitleg in de Golden Sun-encyclopedie die dan op je bovenste scherm verschijnt. Met een stylustik op je touchscreen ben jij het die beslist of je nood hebt aan die extra informatie of niet. Je kan trouwens ten allen tijde die encyclopedie openen en erin bladeren of een bepaald woord opzoeken aan de hand van de beginletter. Een erg handig instrument!

Ook bijzonder leuk is dat je op bepaalde momenten in het spel zelf wat inbreng hebt via het kiezen van je reactie. Dat doe je door één van de vier smiley’s aan te tikken. De reactie van je medespelers past zich vervolgens hieraan aan. Ik zou zelfs algemeen durven stellen dat je dit spel volledig naar je hand kan zetten. Je maakt het zo lang of kort, ingewikkeld of makkelijk je zelf wil. Zelf koos ik voor de eenvoudigste manier door mij niet teveel aan te trekken van de extra mogelijkheden die de Djinn, de objecten die je kan verzamelen en het gebruik van ieders specifieke Psynergy je bieden. Zo kan je onder andere Djinn onderling uitwisselen, wat de status en mogelijkheden van je personages verandert. Of je kan op zoek gaan naar objecten en ze verhandelen, wat je weer extra mogelijkheden oplevert. Op die manier kan je dit spel ettelijke keren herbeginnen en nooit hetzelfde avontuur beleven.

Over dit game kan ik dus enkel positief zijn. Het enige wat mij soms irriteerde was de ingewikkeldheid van sommige gevechten. Aan het begin van het spel word je bijgestaan door oudere krijgers die je zeggen welke Djinn je in je gevecht best gebruikt, maar na een tijd sta je er alleen voor. Omdat ik mij niet verdiept had in de verschillende Djinn en hun effecten op verschillende vijanden, was het meer een gokken en stuntelen voor mij tijdens gevechten.

Zo heb ik het eerste grote baasgevecht wel zeven keer opnieuw aangevat. Van moeten welteverstaan, want als je te veel schade oploopt in een gevecht, moet je in een naburig dorp een tovenaar opzoeken om je weer tot leven te wekken. Godzijdank voor de eenvoudige en snelle opslagmodus, ik heb er veel en dankbaar gebruik van gemaakt!

Om kort te gaan: ken je iemand met een Nintendo DS, dan zal je hem of haar zeker kunnen plezieren met dit spel. Golden Sun: Dark Dawn biedt iedereen wel wat. Een goed verhaal waarin je je kan verdiepen, oneindige spelmogelijkheden, mooie graphics, een uitgekiende afwisseling van ontdekkingstochten, puzzels en gevechten, en vooral uren spelplezier!

Onze Score:
10.0
gerelateerd spel: Golden Sun: Dark Dawn
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply