gaming sinds 1997

Goldeneye 007: Reloaded

James Bond maakt niet alleen op het witte doek en bij de – meestal erg sexy zijnde – dames grote furore; de afgelopen jaren laat hij ook geregeld van zich spreken op gamevlak. Echt overtuigen lijkt hij daar echter voorlopig niet te doen. Een dik jaar geleden kwam James Bond: Blood Stone in de schappen terecht om daar vervolgens gewoon te blijven liggen wegens niet goed genoeg. Benieuwd of deze HD-versie van de remake van de klassieker die vele N64’ers aan hun gescherm gekluisterd hield beter doet?

Nieuwe tijden, nieuwe helden. Dat moeten ze ook bij ontwikkelaar Eurocom Entertainment en uitgever Activision gedacht hebben wanneer ze Pierce Brosnan voor deze game aan de kant lieten en in plaats daarvan huidig Bondacteur Daniel Craig op te voeren. Niet dat dat zo’n verschil maakt gezien het spel naar gouwe ouwe gewoonte een first person shooter is geworden en je Bond aldus de hele tijd vanuit z’n eigen oogkassen volgt. Slechts sporadisch, bij enkele tussenfilmpjes, zie je de uit pixels opgetrokken versie van Craig opduiken.

Vorig jaar al verscheen GoldenEye in herwerkte versie op de Wii en nu werden voor de PS3- en X360-versies nog wat opgesmukte graphics en extra spelmodes toegevoegd. De singleplayer campagne gooit je in een bijna volledig herwerkte verhaallijn (met af en toe nog eens een knipoog naar het originele verhaal voor de nostalgici) maar helaas heeft iemand daarbij wel hersencellen vergeten te bestellen voor de AI. Op sommige momenten lijkt het verschil met een hersendode goudvis echt wel vrij miniem te worden.

Gelukkig voor het spelplezier hebben die slechteriken ook heldere momenten waardoor het dan toch nog een uitdaging wordt om ze hetzij één voor één in ware Bondstijl, hetzij met grote wapens en veel geweld, uit te schakelen. Ook de draai die de schrijvers aan het originele verhaal hebben gegeven zorgt voor wat welgekomen spanning. De echte die-hards kunnen de hoogste moeilijkheidsgraad uitkiezen en er zo voor zorgen dat je niet meer automatisch herstelt van je verwondingen. Door deze extra uitdaging moet je zelf op zoek naar meer bescherming om niet meteen het loodje te leggen.

De MI6-spelmodus geeft de singleplayer een iets uitgebreidere levensduur en bezorgt tegelijk iets meer kleur aan een voor de rest verrassend flets uitziend spel. Deze modus geeft je telkens een missie met specifieke opdrachten mee waarbij de focus dan op aanval, verdediging of stealth komt te liggen. Een minpuntje is wel dat de AI soms nog verder wegzakt in het al diepe moeras van dommigheid.

Dit alles zorgt er voor dat GoldenEye 007: Reloaded je toch lichtelijk op je honger laat zitten wanneer je in je eentje speelt. De multiplayer voorziet je gelukkig van een uitgebreid arsenaal aan modes die je zowel lokaal als over het internet kan spelen, en dit in je eentje of in team.

Zo heb je onder andere de Escalation-modus, waarin je per kill een nieuw wapen krijgt en waarbij de eerste speler die een ander met het ultieme wapen – de RPG – omlegt tot winnaar wordt uitgeroepen. Ook geslaagd is de Golden Gun-mode waarin het gouden pistool goed is voor een ‘one shot kill’ en zo dus een zeer gegeerd goed wordt, of je kan natuurlijk ook gewoon een klassieke (team) deathmatch opstarten. Kortom: voor ieder wat wils.

Een mooie en uitgebreide collectie aan locaties, gaande van claustrofobisch kleine ruimtes tot gebieden waar gemakkelijk enkele voetbalstadions in neergepoot kunnen worden, zorgen ook voor wat afwisseling tijdens het knallen, maar dat betekent niet dat deze game daardoor ook meteen torenhoog scoort op grafisch vlak. Integendeel zelfs, er wordt bijlange na niet alles gevraagd van je console om deze game te draaien. Dit merk je ook aan de looks en het stemmenwerk van je vijanden die na luttele aanvaringen al repetitief aanvoelen. Akkoord, het ziet er net iets beter uit dan de Wii-versie, maar ‘net iets beter’ is in dit geval niet genoeg.

GoldenEye 007: Reloaded probeert nogmaals om de wereldberoemde Britse spion op de gamekaart te zetten, maar helaas draait het uit op een poging die tekort schiet. Het spel heeft zeker goeie en spannende momenten, maar over het algemeen overwint de indruk dat het allemaal toch net iets beter en overtuigender kan. Niet genoeg aansluitend bij de oude titels om op nostalgie te kunnen teren en niet indrukwekkend genoeg om met de nieuwe generatie grote jongens mee te spelen. Gelukkig bezorgt de multiplayer toch nog wat plezier aan de fans die toch de stap zetten.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: GoldenEye 007: Reloaded
geplaatst in: Activision, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply