gaming sinds 1997

Gothic III

Gothic 3 staat op het lijstje van menig RPG-fanaat en werd zelfs al een Oblivionkiller genoemd. Maar klopt dit wel?

Het verhaal begint wanneer het hoofdpersonage terugkeert naar zijn thuisland Myrtana, na zijn uitputtende avonturen in Gothic 2. Niet alleen heeft de reis hem verslapt (alle stats staan weer op nul), de Orcs blijken er tegenwoordig de scepter te zwaaien. Mensen dienen slechts als hun slaven en hebben niks meer in de pap te brokken. Zoals dat gaat in tijden van onderdrukking, is er natuurlijk een groepje dappere rebellen die het beu is om afgemot te worden.

In het begin vecht je weliswaar voornamelijk tegen Orcs, maar naarmate het spel vordert kan je zelf kiezen of je de rebellen blijft helpen of meer met de Orcs gaat samenwerken om een graantje van hun macht te kunnen meepikken. Je keuzes leiden uiteindelijk tot behoorlijk verschillende eindes. Zoals het hoort in een RPG, ben je lekker lang zoet met deze game.

Het personage is naamloos en daar je kan niets aan veranderen. Geen enkel deel van hem kan je wijzigen, een eigen figuur creëren zit er dus niet in. De orcs hebben blijkbaar ook de vrouwen uitgeroeid, want veel zijn er niet te bekennen in de dorpen. De andere bewoners gedragen zich dan weer als zombies. Het grootste probleem ligt echter bij wat een verbetering had moeten zijn ten opzicht van het vorige game uit de reeks: het vechtsysteem. Dit is weinig diepgaan aangezien het meestal de snelste is die wint, ongeacht kracht. Orcs zijn vrij makkelijk te verslaan, doodgewone dieren als wolven en everzwijnen zijn echter andere koek.

Die dieren zijn pas de echt gevaarlijke wezens in Gothic 3. Everzwijnen bijvoorbeeld werpen je al vlug op de grond en schakelen je in een mum van tijd uit. Zelf kunnen ze blijkbaar wel wat incasseren. Schild, kracht vergroten of andere methodes halen niet veel uit. Dan maar met een list, maar zelfs dan ontstaan er op z’n zachtst gezegd vreemde situaties.

In het begin van het spel moest ik een aantal everzwijnen afmaken, die in de buurt van een rebellenkamp verbleven. Ik lokte één van de beesten daarheen, in de overtuiging met de steun van de mannen die daar aanwezig waren dat zwijn uit te schakelen. Helaas beten die rebellen niet zo goed van zich af en uiteindelijk was dat ene everzwijn in staat een volledig dorp uit te moorden. Als daar geen inspiratie voor een horrorfilm in zit!

Zoals dat wel vaker voorvalt bij de games van Jowood, blijken ook hier een aantal bugs verstopt te zitten, die makkelijk eruit hadden kunnen gehaald worden bij een deftige afwerking. Gelukkig is niets echt storend genoeg om het hele spel te bederven. Grafisch tovert Gothic 3 een mooie, uitgestrekte wereld op je scherm.

Deze pracht eist echter het nodige van je systeem. Qua geluid is vooral de muziek erg sterk, terwijl de voice-acting rotslecht is. Het lijkt erop dat ze de stemmen van deze game verwisseld hebben met die van een pornofilm. Niet alleen klinken ze ongelooflijk ongeïnspireerd, telkens een personage tegen de vlakte gaat (en dan vooral de hoofdfiguur) is het blijkbaar nodig om een orgie na te bootsen.

Gothic 3 beter inschatten dan Oblivion is wat te hoog gegrepen. Desalniettemin is dit een leuke toevoeging aan de collectie van de RPG-fan, maar geen game dat de geschiedenis zal ingaan als een hoogtepunt van het genre.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Gothic 3
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply