gaming sinds 1997

Gran Turismo 5: Prologue

Prologue is, zoals jullie wel weten, een proevertje van wat Polyphony Digital over enkele maanden wil klaar hebben voor alle raceliefhebbers met een PlayStation 3. Wij rijden enkele rondjes om te bepalen of deze game je geld waard is en of deze zelfverklaarde ultieme race-sim zijn naam kan waarmaken.

Belangrijk in deze review is natuurlijk of je voldoende content krijgt om de prijs van 40 euro te rechtvaardigen. Met een kleine som geld vat je de singleplayer aan, koop je je eerste wagen en mag je je in het zweet werken in een dertigtal events, onderverdeeld in drie klassen. Geen licentietests dus en er is ook maar één moeilijkheidsgraad, die gelukkig wel aan iedereen een uitdaging zal bieden. De meeste opdrachten bestaan uit het winnen van een normale race, maar nu en dan zal je ook tegen de tijd moeten rijden of moeten proberen, na als laatste te zijn gestart, iedereen in te halen.

Enkele zaken vallen onmiddellijk op. Je kan je wagens niet upgraden en pas later in het spel tunen, de AI is snel en uitdagend, maar nog steeds niet om over naar huis te schrijven wat betreft realisme, ook al doen de andere rijders nu iets meer hun best om ook fouten te maken. Het grootste minpunt is echter nog steeds het ontbreken van een schademodel. Inhalen is dan ook een feestje voor bumperliefhebbers, want botsen wordt niet afgestraft en jij noch je tegenstander ondervinden echt last van de impact. Na het realisme van Forza 2 zorgen die gebreken er meer dan ooit voor dat je het gevoel krijgt dat je met plastieken auto’s een spelletje aan het spelen bent. Het ontbreken van rumble in je controller versterkt dat gevoel alleen maar en ontneemt je van een belangrijk stukje feedback over het rijgedrag en doorbreekt jammer genoeg die belangrijke illusie van in de game te zitten.

Een innovatie die de makers voor de eerste keer ook in GT hebben opgenomen, is het afbeelden van de ideale rijlijn met indicatie van de stukken waar je moet remmen. Dat is erg handig voor beginners én meer ervaren piloten, al had ik soms de indruk dat de remstroken wat geleidelijker en reactiever konden zijn.

Visueel stelt GT5 Prologue natuurlijk niet teleur. Eén van de knapste racegames op de PS3 is dit zonder meer, met vooral erg gedetailleerde en realistische wagens die je HD-tv zullen verwennen met hopen reflecties, effecten en indrukwekkende plaatjes. De omgevingen zijn natuurlijk ook meer dan in orde, met veel detail en quasi fotorealistische asfaltbanen. Enkel sommige vergezichten lijken niet helemaal geïntegreerd te zijn met de rest van het spel en nu en dan krijg je een klein schokje te verwerken. Het is wel jammer dat al dat realisme, net zoals bij veel racegames, er tijdens de races niet in slaagt om de adrenaline en opwinding van het echte racen om te zetten naar je scherm.

Gelukkig komt het excellente geluid hier ter hulp om de klinische visuals van wat meer leven te voorzien. Motorgebrom, piepende remmen en de gierende wind worden ongelooflijk zuiver door je surroundsysteem gejaagd, en vooral met het volume lekker hard krijg je de indruk écht in de wagen te zitten. Gecombineerd met de bijzonder knap uitgewerkte in-car view is dit genieten voor de echte liefhebber! Jammer dat de soundtrack teleurstelt met enkele, weliswaar van veel afwisseling voorziene en technisch goed klinkende, onbekende tracks.

Gran Turismo is, mocht je daar nog aan twijfelen, natuurlijk geen arcadespel. Ondanks de reeds eerder genoemde teleurstellende AI en ontbrekende schademodel, zal je nog steeds meer dan je best moeten doen om de correcte rijlijn te volgen, te remmen waar het moet en voorzichtig het gas op te voeren om je achterkant niet te laten uitbreken. De Sixaxis doet zijn best, en zelfs voor iemand zoals ik, die de 360-controller verkiest omwille van de triggers om gas te geven en te remmen, zijn de controls scherp, gevoelig genoeg en voelt de besturing onmiddellijk juist aan.

Er is ook een duidelijk en logisch verschil tussen het gevoel van het rijden met de ene en de andere wagen en met de 70 verschillende auto’s zal je een tijdje zoet zijn. Er ontbreken weliswaar enkele toppers, maar dat vergeven we graag, aangezien we waarschijnlijk meer dan tien keer zoveel wagens zullen mogen uitproberen in GT5. De Ferrari F1 is zonder twijfel de kers op de taart, ook al zal je héél wat uren moeten racen eer je die bolide kan aankopen. Minder tevreden zijn we over het aanbod tracks, want daarvan krijg je er slechts zes, waarvan we de meeste al goed kennen en er twee ovals zijn. Gelukkig is de Eiger Nordwand lekker uitdagend en brengt het straatparcours in Londen de nodige afwisseling.

Persoonlijk vind ik bij racegames de menu’s erg belangrijk. Waar GT5P in uitblinkt zijn de korte laadtijden (en dat mag ook wel na een ellenlange, op pc lijkende, installatieprocedure met de nodige problemen, mislukte downloads en reboots) en enkele vernieuwingen zoals een nieuwssectie en GT TV. Op GT TV kan je enkele HD-reportages bekijken over nieuwe wagens (bijvoorbeeld over de nieuwe Lancer Evolution X) en zal je binnenkort ook spulletjes van Top Gear kunnen zien. Knap en aangenaam zijn de menu’s zonder twijfel, maar het is onbegrijpelijk dat je niet meer manieren krijgt om je wagens te rangschikken en dat je niet gemakkelijker kan switchen tussen voertuigen.

De online modi blijken nog maar eens het zwakste punt van Gran Turismo. Er is veel lag waardoor de wagens “verspringen”, ook al blijft het natuurlijk leuk om te racen tegen menselijke tegenstanders. Het matchmaking-systeem en de mogelijkheden verbleken bij die van pakweg Forza 2 of PGR4, maar wel goed is dat je de verdiende credits ook offline kan gebruiken.

Gran Turismo 5: Prologue is zonder twijfel een knap stukje gameplay en biedt heel wat realistisch rijplezier. Visueel en auditief is dit top, maar op heel wat andere vlakken stelt het spel teleur, niet in het minst in vergelijking met andere racegames die al heel wat langer op de markt zijn. De zwakke online multiplayer, het ontbrekende schademodel, de middelmatige AI en de ietwat onhandige menu’s maken het geheel een stuk minder aantrekkelijk. Een aanrader voor wie enkel een PS3 heeft en niet hoeft te sparen om dit te kunnen kopen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Gran Turismo 5 Prologue
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply