gaming sinds 1997

Grand Prix 4

Ik start in de cockpit van mijn Ferrari bolide. De kwalificaties liepen niet van een leien dakje waardoor ik op een 14 de plaats moet starten. Badend in het zweet start ik de motor. De lampen lichten op, de motors beginnen te ronken,… eindelijk springen de lampen op groen en raas ik tussen al die formule 1 wagens heen door de bocht. Maar net op het eind van die bocht glijd ik uit over het natte wegdek en knal tegen de Williams van mijn broer Ralf. Uiteindelijk raak ik toch door de bocht zonder al te veel tijdverlies, maar de botsing eist zijn tol. Ik ben mijn voorvleugel kwijt, waardoor mijn maximumsnelheid dezelfde is als die van mijn oma’s fiets.

Gebruiksvriendelijk:
Ik steek het blinkende schijfje in mijn pc’tje instaleer het spel en enkele minuten later kan de pret beginnen. Het menu is gebruiksvriendelijker dan ik verwacht had omdat ik daar toch redelijk veel kritiek over had gehoord maar voor de gevorderde sleutelaar is het soms tot vervelens toe zoeken naar de menu’s om de wagens in te stellen zoals hij het wilt.

AI en geluid:
De AI is ronduit geweldig, zo zullen de meeste piloten je de baan proberen afsnijden maar zal je teammate netjes opzij schuiven of je laten slip-streamen. Als je een piloot onder druk zet zal die fouten beginnen maken maar zo maken de mindere piloten gemakkelijker fouten als ze onder druk komen te staan dan de echte vedetten als Schumacher.
Het geluid is het beste dat ik ooit in een F1 spel gehoord heb, zo hebben de motoren van elk type wagen een apart geluid of als je bijvoorbeeld onder een tunnel raast dan hoor je de echo van de motoren ronken en zelfs daar heeft elke motor een aparte echo! Een klein minpuntje zijn de boodschappen van de pitchcrew deze zijn eerder schaars met commentaar en info.

Weerelementen:
Als het regende trok ik mij daar in de gemiddelde race spellen gewoon niets van aan, ik liet mijn oude banden op mijn auto en reed de wedstrijd simpelweg uit alsof het even mooi weer was als een hete zomerdag te Hawaï. Maar bij gp 4 was dit toch wel even anders, als het geregend heeft of aan het regenen is dan moet je echt wel uitkijken: zeker in de bochten, ook je maximumsnelheid zul je moeten beperken met zo een 50 km per uur of je zal nooit de finishlijn halen. Maar qua uiterlijk is de regen ook “Trés chique”, je ziet de bomen, wagens, stadions, enzovoort… allemaal gespiegeld in dat kleine laagje regen dat op de baan rust. Je rijdt natuurlijk beter door de slipstream van andere auto’s want hier heb je meer grip, snelheid en een realistischer gevoel.

Fotorealistische tracks:
Ook de tracks zijn tot op het puntje nagemaakt met behulp van sattelietfoto’s, dit is vooral goed te zien in tracks zoals die in Spa-Francorchamps. De details zijn schitterend uitgewerkt, zo voel je zelf het overbekende bubbeltje in de track van Monte Carlo. Ook de details op de auto’s en de achtergronden zijn héél erg mooi zo zie je de zon prachtig op de neus van je wagenbolide schijnen en zie je het publiek helemaal te keer gaan met vlaggen en andere attributen als je de finish voor bij raast. Dit alles gaat natuurlijk niet zomaar, maar wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe engine die de mannen uit de studio van Geof Crammond speciaal voor dit 4 de deel van de immens succesvolle gp serie ontwikkeld hebben.

Gameplay en Multiplayer:
Op de gameplay valt niets aan te merken: pittige bediening die men zo realistisch mogelijk poogde te maken en dat iedereen ermee overweg zou kunnen… ben je beginner? Dan kan zelf jij winnen op het rookie niveau dankzij de vele rijhulp opties. Of vind je jezelf een gevorderde? Probeer dan maar eens de vedetten zoals de Ferrari mannen op pro of ace te verslaan. Spijtig genoeg is er geen online multipayer maar er is wel een optie om in lan te spelen. Maar in diezelfde lan-optie kan je maar met max. 8 personen racen en als je weet dat er elke officiële race 21 F1’s aan de finish komen te staan dan vind ik dit toch wel een gemiste kans want wie wil er nu niet op een lan party een echte F1 race faken?

Echt vernieuwend is het allemaal niet. Maar als je een echte snelheidsduivel bent, je houdt van realisme en je pc heeft redelijk wat pk’tjes onder zijn motorkap, dan is GP 4 echt iets voor jou! De graphics zijn veeleisend maar schitterend uitgewerkt, de gameplay is subliem zowel voor beginners als voor gevorderden en neem daar dan nog eens de supergedetailleerde tracks bij en je hebt een absolute topper! Maar als je een echte arcade fan bent dan zit je volgens mij beter bij F1 2002.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Grand Prix 4
geplaatst in: Atari, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply