gaming sinds 1997

Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Je kan met de deur in huis vallen of diezelfde deur loeihard kapot trappen, het huis platbranden en naakt ronddollen in het overgebleven puin. Laat ik dat laatste doen en stellen dat Grand Theft Auto: Chinatown Wars de beste GTA game is die ik ooit heb gespeeld!

Oké, voordat ik de toorn van menig Fraglander over me heen roep, is enige nuance wel op zijn plaats. De GTA games zijn namelijk nooit echt mijn ding geweest. Ik vind ze tof, dat wel. Heel tof zelfs, maar niet mega. Ik heb wel altijd enorm genoten van de sfeer en humor die zo eigen zijn aan de beruchte zandbakreeks, maar tegelijk vond ik de gameplay vaak onnodig repetitief en net niet interessant genoeg om het tot de eindcredits vol te houden. Gelukkig kan ik dat absoluut niet zeggen van Chinatown Wars.

En dat is best opmerkelijk voor een game die al bij de aankondiging zorgde voor heel wat gefronste wenkbrauwen. De DS zou niet geschikt zijn om de levendige wereld uit de GTA games neer te zetten en al bij de eerste screenshots werd lacherig gedaan over het kiddy uiterlijk. Volkomen onterecht, zo blijkt nu. Want achter de kleurrijke plaatjes schuilt een op en top volwassen game, die er nog eens fantastisch uitziet ook. Je moet deze shit echt in beweging zien om het te begrijpen. Rockstar legt met Chinatown Wars de DS dan ook vakkundig op de pijnbank en het mag echt een wonder heten dat ze zulk fraais uit de handheld weten te persen. Een wonder, en vooral ook een voorbeeld voor andere ontwikkelaars.

Het feest begint wanneer je als Huang Lee neerstrijkt in Liberty City met het zwaard van je vermoorde vader op zak. Dit antieke stuk, dat symbool staat voor een onophoudelijke machtsstrijd binnen de Chinese Triad-bendes, moet zo snel mogelijk naar je oom Kenny gebracht worden, maar bereikt zijn bestemming nooit. Bij aankomst word je dan ook onmiddellijk verrast, beroofd en gedumpt in een zinkend autowrak. De toon wordt dus meteen gezet en vervolgens ontrolt zich een wereld boordevol wilde achtervolgingen, heftige shootouts, achterbakse maffiabazen, corrupte flikken, verwaande patsers, slinkse hoertjes en nietsvermoedende voorbijgangers. Een wereld in de aloude GTA traditie dus!

Maar ook een wereld die we eigenlijk al kennen. Chinatown Wars speelt zich namelijk af in (een deel van) het Liberty City dat we ongeveer een jaar geleden al helemaal kapot speelden in de huid van Niko Bellic. Veel plaatsen zijn dan ook erg herkenbaar, maar door de cartoony graphics en de oldschool topdown view van deze pocketversie, is er van een echte déjà vu gelukkig geen sprake. Tel daar nog bij dat de stad bruist als een champagnefles in een wasmachine en je beseft dat Rockstar het weer mooi geflikt heeft.

Opvallende reclameborden, denderende treinen en overvliegende helikopters dragen bij tot die typische GTA feel en kleuren het straatbeeld van een stad die leeft. Een stad die uiteraard ook krioelt van de voetgangers (inclusief opengaande parapluutjes bij regenweer!), motorrijders en auto’s. En vooral die laatste, al zijn ze dan niet groter dan een kortgeknipte pinknagel, komen ontzettend goed uit de verf. Natuurlijk zijn er weer talloze vierwielers te carjacken – denk maar aan go-carts, lijkwagens, bulldozers of johnnybakken met een blits neonlicht– en allemaal hebben ze hun eigen karakteristieken. Maar of je nu cruiset met een vinnige sportbak of een lompe camionette, het mooie is vooral de hoeveelheid detail die Rockstar aan deze ‘micro machines’ besteed heeft. Stoplichten, richtingsaanwijzers, bandensporen en een heus schademodel, het zit er allemaal in en het ziet er echt ontzettend vet uit.

Rockstar heeft natuurlijk niet voor niets veel aandacht besteed aan de diverse karretjes, want ook in Chinatown Wars zit je weer vaak achter het stuur. Uiteraard met een lekker muziekje op de achtergrond, want ook op auditief vlak is het genieten geblazen. Het aantal radiozenders is beperkt, maar de pompende beats of jazzy tunes die je te horen krijgt, zijn van een hoge kwaliteit. En dat kan al helemaal gezegd worden van de missies. De typische ‘rijd van a naar b, schiet op c en vlucht’-opdrachten zijn tot een minimum beperkt en nooit was de inkleding ervan zo leuk en grappig als bij deze game. Het is echt originaliteit troef en de absurditeit van de missies bereikt een ongekend niveau.

Zo kan je bijvoorbeeld een wannabe pornoacteur een plezier doen door hem met zijn limousine naar de filmset te brengen. De beste man kan wel zelf rijden, maar wil liever ‘opgewarmd’ op de afspraak verschijnen. Niet dat hij daarvoor zijn kleine generaal in de vuist pakt; de wagen volstouwen met een stuk of zeven bitches werkt natuurlijk net zo lekker. Uiteindelijk is het dan aan jou om het zwalpende bordeel op wielen onder luid gekreun veilig naar zijn bestemming te brengen. Zonder al te veel aandacht te trekken natuurlijk. Lachen!

De touch screen – je zou het nog bijna vergeten – speelt bij dit alles ook een erg belangrijke rol. Het monteren van een sniper gun, geparkeerde wagens hotwiren, kraslotjes krabben of tattoos zetten, je doet het stylusgewijs allemaal zelf en dat biedt echt een meerwaarde. Waar het onderste scherm tussen de missies dienst doet als PDA (met gps, email en andere snufjes), wordt het dus ook perfect geïmplementeerd in de opdrachten zelf. Denk maar aan vluchten op een boot die constant stilvalt en waarbij je de motor iedere keer eigenhandig moet aanzwengelen. Of een gewonde gevangene met een ambulance uit de klauwen van de politie redden, terwijl je op het touch screen de man met hartmassages in leven tracht te houden. Chinatown Wars zit boordevol van dit soort verfrissende fratsen en slaagt er in, beter dan eender welke andere game, om de unieke features van de DS optimaal te benutten.

Naast origineel, amusant, afwisselend en hilarisch zijn de missies over het algemeen ook iets makkelijker dan we gewend zijn. Een goede zet, want het is zowat de eerste keer dat ik niet halverwege de game zin had om er de brui aan te geven, iets wat ik met andere GTA-titels vaak wel had. Het is allemaal wat luchtiger en sneller, de afstanden zijn wat kleiner en het herspelen van opdrachten dus wat minder frustrerend. Chinatown Wars is een beetje de licht verteerbare popcornvariant van zijn grote broers, maar wel eentje die bijzonder goed smaakt!

Naast de missies, die overigens niet door voice-overs maar door middel van erg leuke teksten en tekeningen ingeleid worden, valt er in Liberty City nog genoeg te beleven. Zo is het aan te raden om op eigen houtje te zorgen voor een appeltje voor de dorst. Geld verdienen in Liberty City is geen probleem. Je kan bijvoorbeeld aan de slag als noodlebezorger of taxichauffeur, maar het meest lucratieve is toch het dealen van drugs. Een paar geslaagde coke of heroïne deals volstaan om enkele extra schuilplaatsen te kopen en je greep op de stad te vergroten.

Bij zoveel lof rijst natuurlijk de vraag of er dan geen minpunten zijn? Tuurlijk wel, maar in dit geval som ik ze toch met enige tegenzin op. Maar goed: de camera werkt soms niet mee, het lock-systeem is niet altijd je beste vriend, hier en daar wil wel eens wat lag optreden, sommige missie-markers reageren niet goed en het starten van geparkeerde wagens begint na een tijdje wat eentonig te worden. En als ik echt wil mierenneuken, dan had Rockstar de verwarrende onweerseffecten ook achterwege mogen laten. Deze kleine puntjes van kritiek wegen echter niet op tegen de dikke tien uur grandioos vermaak dat Chinatown Wars te bieden heeft. Dit speel je echt in één ruk uit en de game is nu al een onvervalste klassieker en zowat het beste dat ooit op een handheld verschenen is.

De DS, door velen nog steeds onterecht beschouwd als het geliefkoosde speeltje van huismoeders, kinderen en dementerende bejaarden, heeft er opnieuw een topper bij. Rockstar maakt een geweldig debuut op Nintendo’s handheld en levert met deze Chinatown Wars een technisch hoogstaand, hondsbrutaal, hilarisch, bruut, volwassen en heerlijk amusant pareltje af. Aanrader dekt de lading nauwelijks, dit is een keiharde must-have!

Onze Score:
10.0
gerelateerd spel: Grand Theft Auto: Chinatown Wars
geplaatst in: DS, Reviews, Rockstar Games
tags: , ,


Leave a Reply