gaming sinds 1997

Grand Theft Auto III

Het lijkt alweer een eeuwigheid, maar toch is het amper een goeie 4 jaar geleden dat we konden genieten van het ophefmakende Grand Theft Auto, een game waar je je als crimineel vrij door de stad kon begeven. Een vervolg kon natuurlijk niet uitblijven en GTA 2 was alweer een topper van formaat. Ondanks het vogelperspectief was het een van de beste games van zijn tijd. Eind vorig jaar zorgde Rockstar Games voor nog meer ophef met het langverwachte GTA 3, dat aanvankelijk op Playstation 2 uitkwam. Voor velen was het DE game van 2002. Gamers zonder PS2 zaten met hun handen in het haar, maar voor hen is er nu goed nieuws : de PC versie van Grand Theft Auto 3 ligt in de winkels!

Toen ik het spel uiteindelijk in mijn handen kreeg, kon ik mijn geluk niet op! Groot was echter mijn verbazing toen ik de game opstartte. Het spel schokte als geen ander! Ik heb nochtans een high-end pc, maar dat mocht niet baten: de game was vrijwel onspeelbaar. Onmiddellijk ging ik op zoek naar tips of patches om de game vlotter te laten lopen. Na veel zoekwerk vond ik hulp en na erg veel gepruts slaagde ik erin om de game speelbaar te maken. En toen kon ik er eindelijk aan beginnen…

Wat me meteen opviel aan de game was dat je je niet doorheen verschillende menu’s moet werken wanneer je het spel voor de eerste maal speelt. In plaats daarvan klik je op ‘New Game’ en je kunt van start gaan. Tijdens een kort introfilmpje zie je hoe je hoofdpersonage door zijn handlanger wordt veraden, voor dood achtergelaten en in de gevangenis gezwierd. Na een aanslag op een gevangenentransport kun je samen met je makker 8-Ball ontsnappen.

Hier kruip je zelf in de huid van het hoofdpersonage en kun je van jetje geven. Je moet allereerst samen met 8-Ball naar je onderduikadres rijden, waar je je gevangenisplunje inruilt voor een stoer leren jasje. Hier kun je ook telkens terugkomen om je spel op te slaan. Vervolgens rij je naar de seksclub van Luigi Leone, waar je later ook kan terugrijden om wat missies te voltooien.
En vanaf dan ben je in deze game vrij om te doen wat je wil. Je kan je mooi aan de missies houden en zo vorderen in het spel, maar je kunt ook de ‘arme’ burgers van Liberty City neerknuppelen en overvallen of wat auto’s stelen. Let wel dat je dit wangedrag niet voor de neus van een politieagent uitvoert of je krijgt het aan de stok met de arm der wet ! Naargelang je zogenaamde ‘wanted level’ stijgt, krijg je te maken met zwaardere ordediensten, gaande van politieagenten, over helikopters en SWAT tot het leger (!). Gelukkig zijn er verschillende manieren om die wanted level omlaag te krijgen. Je kunt zelfs naar de lokale Spray Shop gaan om je wagen een ander kleurtje te geven en zo de smerissen om de tuin te leiden.

Naast de ‘flikken’ heb je ook vaak te doen met straatbendes, die rijkelijk aanwezig zijn in de straten van Liberty City. De Mafia, Triads, Colombian Cartel en Yakuza zijn er maar enkele van. Deze bendes kun je telkens herkennen aan hun kledij en de wagens waarmee ze rijden. Vaak moet je ook onderlinge ruzies tussen hen beslechten, zoals een maffiabaas vermoorden voor de Yakuza.
Niet alleen voor bendes moet je opdrachten tot een goed einde brengen maar ook voor corrupte politieagenten of de baas van de plaatselijke radio. Je krijgt deze missies rechtstreeks van de werkgever of via je beeper of een telefooncel. De missies zijn erg gevarieerd en origineel, het gaat van moorden, het oppikken van mensen tot het opblazen van een vrachtschip of het stelen van bepaalde auto’s. Aan werk is er in Liberty City dus geen gebrek.

Wil je het liever wat rustiger aan doen en gewoon wat door de stad cruisen, dan kan dit ook. Je steelt gewoon de eerste de beste wagen en je kunt van start gaan. Je doet zowat waar je zin in hebt. Zelfs echte crazy plannen kun je uit je mouw schudden, zoals een drukke baan volzetten met gestolen auto’s tot je een klein autokerkhof hebt om er vervolgens subtiel een granaatje tussen te werpen. Vuurwerk gegarandeerd ! :D

Om wat spaarcentjes bij te verdienen kun je een taxi stelen en als taxichauffeur mensen oppikken en afzetten. Ook branden blussen met een brandweerwagen, gewonde mensen ophalen met een ambulance en criminelen achternazitten met een politiewagen behoren tot de mogelijkheden. Of wat denk je van enkele hidden combos uit te voeren met je wagen ? Dit zijn stunts die je uitvoert en waarvoor je ook geld verdient. Wanneer je jezelf aan zo’n stunt waagt zie je die in vertraagd beeld over je scherm flitsen.
In de gehele stad (die uit 3 delen bestaat) zijn in totaal ook 100 hidden packages verborgen. Deze kunnen op diverse plaatsen liggen, zowel op het dak van een flatgebouw als in een smal steegje. Telkens wanneer je er 10 gevonden hebt krijg je een bonus in de vorm van een nieuw wapen die je aan je hide-out kunt terugvinden. Zo moet je die wapens niet telkens gaan kopen of stelen, maar kun je ze daar oppikken.

Naast je vuisten en een baseballknuppel kun je in GTA 3 ook verschillende vuurwapens hanteren. Je kunt mensen koud maken met een pistool, uzi, shotgun, kalashnikov, granaten, rocket launcher en nog veel meer. Voor ieder wat wils dus. Deze wapens kun je in de plaatselijke Ammunation winkel gaan kopen of stelen van de bendeleden of de politie.

In tegenstelling tot de PS2 versie, waar je met de R1 knop een target kon kiezen, waar je dan automatisch op schoot, heb je in de PC versie een crosshair. Met de muis draai je en kun je vrij rondkijken, waardoor je veel meer vrijheid hebt. De controls met keyboard en muis zijn zoals verwacht veel handiger dan met een PS2 controller, zodat je meer plezier aan deze game beleeft.

Om je te verplaatsen doorheen de stad kun je een gezonde wandeling maken. Maar de meesten zullen natuurlijk zo vlug mogelijk een sportwagen stelen om door de straten te scheuren. Je kunt echter ook op het openbaar vervoer rekenen en met de trein of de metro over de rails vliegen. Je zal deze transportmogelijkheid waarschijnlijk niet vaak gebruiken, maar het is wel bijzonder leuk meegenomen.
Ook leuk zijn de verbindingen tussen de 3 delen van de stad. Je kunt ze zowel via een brug, een tunnel of met de metro bereiken. Persoonlijk vind ik de tunnel fantastisch om te zigzaggen tussen het drukke verkeer. Niet alleen via land, maar ook via het water kun je je verplaatsen! Enkele bootjes liggen bij het dok op je te wachten, waaronder een speedboot en een politieboot. Als dat niet mooi is… :)

Het begrip ‘tijd’ is in GTA 3 ook opgenomen. Rechts bovenaan je scherm kun je zien hoe laat het op dit moment in Liberty City is en je hebt een echte dag-nacht-cyclus. De tijd loopt wel een pak sneller dan in het echte leven. 1 dag duurt ongeveer een half uur, in die tijd kan je dus genieten van zowel het nachtelijke leven als van de mooie zonsopgangen die Liberty City te bieden heeft.
De graphics zijn zoals verwacht een stuk beter dan de toch al mooie beelden van de PS2-versie.

Alles ziet er nu mooi afgewerkt uit en de lichteffecten zijn ook schitterend. Zelfs met geluid zit het snor, wanneer je in een auto stapt hoor je bijvoorbeeld meteen de radio aanspringen. Je kunt dan zelf nog doorheen een tiental radiozenders zappen op zoek naar je favoriete muziek of een grappige reclamespot. Ben je de radio beu, dan kun je zelfs je mp3’s naar je audio map van GTA 3 kopiëren en deze beluisteren terwijl je door de straten cruiset. Ook de geluiden uit de stad zijn voortreffelijk. Je hoort mensen ruzie maken, een schreeuw wanneer je iemand neerknalt, gierende banden van een vertrekkende auto, noem maar op.

GTA 3 is pure fun! Iedereen met een high-end PC die geen schrik heeft om een hele stad op zijn kop te zetten moet deze game in huis halen! Het enige nadeel aan Grand Theft Auto 3 (naast de hoge systeemeisen) is het ontbreken van een multiplayer mode. Maar je krijgt toch een fantastisch spel in de plaats waar je ongetwijfeld enkele weken mee zoet zal zijn ! Er staat wel een label +18 op, dus deze shit is enkel voor volwassenen bedoeld. (red. sure ;) )

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Grand Theft Auto III
geplaatst in: PC, Reviews, Rockstar Games
tags: , ,


Leave a Reply