gaming sinds 1997

Ground Control 2: Operation Exodus

Anno 2000. Vivendi verrast de gamewereld met hun nieuwste spel Ground Control, een real time strategy spel dat in die dagen tegen alle regels van de RTS inging. Bases waren taboe! Er was een vast aantal units die je zelf kon selecteren per map en op sommige maps kon je zelfs versterking inroepen. De graphics die je in dit spel kon bewonderen waren schitterend. De vraag is of Vivendi met Ground Control 2 het eerste spel eer kan aan doen.

De formule van Ground Control 2 is nog altijd dezelfde als die van zijn voorganger. Dit wil zeggen dat je geen base moet bouwen, geen resources moet zoeken en geen units produceren. Hoe kom je dan aan units hoor ik sommige al afvragen. Aan de start van een missie krijg je een aantal troepen, dit is puur scripted en hangt af van de missie maar op de maps liggen LZ’s, Landing Zones. Als je zo’n LZ controleert kan je, zolang je genoeg Aquisition Points hebt, naar believen troepen naar het speelveld laten aanvoeren.

Deze Aquisition Points verkrijg je automatisch maar hoe minder troepen je hebt, hoe sneller je AP krijgt. Dit is omdat Hoofdkwartier wil dat alle units zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Dus echte rushtechnieken zijn niet van toepassing, want vanaf je een bepaald aantal units hebt komt je efficiency op 0% te staan en krijg je maar met mondjesmaat Aquisition Points. Een tweede manier om aan AP te geraken is door Victory Locations te controleren. Deze zijn op de map aangeduid met een knalrode circel (als de vijand ze in handen heeft). Het overnemen van zo’n victory location gaat even simpel als een LZ overnemen, gewoon alle vijanden in de buurt het hoekje om helpen.

Het spel zelf loopt als een trein al heb je een redelijk stoere PC nodig om het spel in al zijn glorie te kunnen aanschouwen. Daar waar zijn voorganger een enorm detail op de units aanbood doet Ground Control 2 dit lichtjes over. De camera staat volledig los, je kan er dus vrij met zoomen, roteren, tilten, … Je kan de perfecte angle kiezen om de vijand tot pulp te schieten. Zoals je op de screenshots kan zien is het detail op de units enorm hoog en je kan zo hard inzoomen dat je bijna het nekhaar van je manschappen ziet recht staan.

Je troepen de dood in sturen doe je zoals in elke RTS met de linker- en rechtermuisknoppen. Het camere roteren kan je op 2 manieren doen, of je werkt met freecam, dan beweegt de camera als je tegen de randen van het scherm komt of je gebruikt de RTS-cam. Hier kan je de camera enkel maar bewegen met je middlemouse button. De interface is niet enorm groot omdat je geen buildings hebt om te controleren. Onderaan heb je de status van je geselecteerde units en rechts bovenaan heb je 3 knopjes om je Dropship mee te vullen en te upgraden.

Je dropship is de enige mogelijkheid om aan units te geraken. Eens je een LZ bezit kan je je dropship vol steken met units, zolang de cargospace dit toelaat, en deze naar het speelveld sturen. Als je dropship tijdens de missie vernietigd word heb je een probleem want dan kan je geen units meer aanvragen. Zo nu en dan krijg je ook extra units als dit in de missie gescript is.De missies op zich variëren van het opruimen van een volledige map tot het infiltreren van een vijandelijke basis. Ook is de hoeveelheid verschillende units niet enorm groot, maar zeker niet te klein. Alles is net goed!

Grafisch gezien ziet het spel er fantastisch uit. Het detail van de units is zoals eerder vermeld enorm! Maar ook de rest van de graphics moeten zeker niet onderdoen. Vijanden de kop in slaan doe je zowat op elke mogelijke ondergrond. Gaande van een mooie bossen tot dorre woestijnen of ijskoude sneeuwlandschappen; alles ziet er even mooi uit! Het verhaal krijg je te zien in cutscenes of in ingame filmpjes. De filmpjes zijn mooi en sfeervol maar de cutscenes moeten zeker niet onderdoen, de grafische engine is goed genoeg om de sfeer te behouden.

Ground Control 2: Operation Exodus is een schot in de roos! Het doet zijn voorganger alle eer aan en is naar mijn idee een van betere RTS games op de markt. Iedere RTS fan zou dit spel in zijn collectie moeten hebben en als je geen RTS fan bent dan zou je het ook moeten halen ;-)

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Ground Control 2: Operation Exodus
geplaatst in: PC, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply