gaming sinds 1997

Guitar Hero II

Muziek- en ritmegames. Tot Guitar Hero een tijdje geleden op de markt kwam, liep ik er in een wijdere boog omheen dan rond een 15-jarige pukkelkop die probeert flyers in mijn pollen te duwen om één of andere bedreigde diersoort in Peru mee te redden. Met andere woorden: Guitar Hero was cool en om één of andere reden vond de rest van de wereldbevolking dat ook!

Wat moet je dan doen als ontwikkelaar van het origineel? Je spel opnieuw uitvinden of de formule nog verder perfectioneren? RedOctane en Harmonix dachten het tweede en hadden het zonder meer bij het rockend rechte eind. Guitar Hero II is eindelijk onder ons en je mag je hoofd erop verwedden dat je vingers weer gaan bloeden, je plastic gitaar overuren zal mogen kloppen en de versterker terug op standje oorverdovend zal worden gezet.

Guitar Hero II doet opnieuw wat de titel zo perfect laat vermoeden. Het zorgt ervoor dat, meer dan wat dan ook, je je een echte gitaarheld voelt. Op één of andere magische manier wordt elke nerd, elke overjaarse tante of dikke papa met grijzende bakkebaarden omgetoverd tot een rockfenomeen van zodra je de fretbuttons en de strumbar laat trillen. Je waant je een Rockgod, ook al beperken je talenten zich tot wat tokkelen in de Easy-modus.

Geen enkel spel is ooit nog maar in de buurt gekomen van wat GH met je doet, en net daarom is het zo pijnlijk wanneer je net die ultrabelangrijke noten mist van je favoriete nummer. Je hart krimpt ineen van schaamte en schuldgevoel en je wil niks liever dan je oprecht excuseren bij wie ooit die notenreeks op papier zette of over de weide van Werchter liet schallen.

Iedereen zal bovendien ook zijn gading vinden in de uitgebreide tracklist. Met meer variatie en meer kwantiteit (64 liedjes in totaal) dan ooit tevoren werd er ook niet op de kwaliteit beknibbeld. Toppers zoals Rage Against The Machine, Nirvana, Van Halen, The Police, Kiss, Guns N’ Roses, Foo Fighters en Black Sabbath maken hun opwachting en versterken de illusie dat jij het bent die straks de groupies mag binnendoen en de zotste eisen mag stellen aan de catering.

Tijd om de andere verbeteringen op te sommen, want de makers hebben echt hun best gedaan om alle verzoeknummers van de hardcore fans in te lossen. Zo kan je vanaf nu niet enkel lead gitaar spelen, maar ook de bas- en ritmegitaren doen. Je kan samen met of tegen iemand spelen (bijvoorbeeld iemand op bas, iemand op lead) en de moeilijkheidsgraden afzonderlijk instellen of dat net niet doen om eindelijk te beslissen wie van de twee de snelste vingers heeft.

Je krijgt natuurlijk ook meer personages en unlockables, je kan de lag instellen die kennelijk bij sommige TV’s de kop opsteekt en er is een erg aanpasbare trainingsmodus, met mogelijkheid om aparte stukken te oefenen, al dan niet in slow motion. De makers hebben ook hun best gedaan om wat visuele extraatjes te integreren die zorgen voor een beter gevoel van progressie, wat afwisseling en je aanzetten om net nog één nummertje meer af te werken.

Het enige subjectieve minpuntje dat ik hier wil aanhalen is dat er grafisch niet veel werd veranderd en dat ik toch nog net iets minder Amerikaanse rocksongs zou willen in ruil voor net dat ietsje meer Europese toppers en een handvol punksongs. Wie weet brengt de Xbox 360-versie met Live mogelijkheden daar binnenkort downloadgewijs verandering in.

Alhoewel de impact van de eerste Guitar Hero wellicht groter was, verbetert de opvolger het game op alle vlakken. Meer mogelijkheden, meer songs, meer inleving, trainingsmodus, betere hammer-on en –off implementatie, meer visuele verrassingen, massa’s multiplayer goodness, enzovoort! Meer om op te rocken, te headbangen, je uit te leven of te vloeken wanneer je net die ene belangrijke solo of cruciale noot van je lievelingstrack verprutst. Wie fan was zal de gitaar ongetwijfeld weer uit de kast halen; wie nog niet de microbe te pakken had, moet zich dit gewoon aanschaffen. Game van 2006? En waarom niet! Of ken je veel andere spelletjes waarin je je een god waant? Rock on!

Onze Score:
10.0
gerelateerd spel: Guitar Hero II
geplaatst in: PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply