gaming sinds 1997

Guitar Hero

Rocken is cool. Dat weet iedereen die ooit al met zijn hoofd in spasmen heeft staan springen en schudden. Dat jullie er ook pap van lusten wordt bewezen met het jaarlijks orgasme in Werchter. Voor al wie ervan droomt om net als die gitaargoden ook eens te worden aanbeden door duizenden fans, zal Guitar Hero als muziek in de oren klinken!

Het eerste en onmiddellijk ook belangrijkste aspect dat Guitar Hero zo leuk maakt is dat je na enkele noten de indruk krijgt dat je écht gitaar kan spelen! Dankzij de stevige, iets kleiner uitgevoerde, replica van de Gibson SG-gitaar als controller, zal je jezelf binnen enkele minuten cooler dan een ingevroren Axl Rose vinden! Bovendien zuigt dit speeltje je zo het spel in. Bewonderenswaardig is ook het feit dat je me met SingStar en die belachelijke microfoon nooit zou betrappen (Verwaande cultuurbarbaar! – Zwan), maar deze gitaar vond ik na een paar gênant aanvoelende eerste minuten best leuk rond mijn nek hangen. Rock on!

De manier waarop je speelt is geniaal in zijn eenvoud: je krijgt een trekkertje om een noot aan te slaan (strum), een whammy-bar om show te verkopen en vijf zogenaamde ‘fret buttons’ om de toon te kiezen. Op je scherm krijg je op een passerende strook te zien welke combinaties van fret buttons je dient in te drukken en op welk moment je precies de snaren dient aan te slaan. Met een paar eenvoudige tutorials heb je de basis zo te pakken, maar vertrouw mij als ik zeg dat je in Expert-mode gewoon zal tilt slaan. De moeilijkheidsgraad is dan ook perfect: makkelijk in het begin, om daarna mooi op te bouwen tot quasi onmogelijk. En dit maakt het spel even toegankelijk als verslavend, een familiespel, maar ook een game dat ritmespelhaters zoals mezelf kan aanspreken!

De gameplay zit dus helemaal snor, de soundtrack is dat ook. Met een selectie van meer dan dertig rocknummers slagen de makers erin voor iedereen wat wils te bieden. Hoewel de nummers werden ingezongen door coverartiesten, en je dus niet de originele versie te horen krijgt, is de kwaliteit erg sterk. Er zitten zowel klassiekers tussen (Ace of Spades, I love Rock & Roll, Smoke on the Water, …) als meer moderne nummers (Take Me Out, Fat Lip, Cochise, ..) en zelfs als je enkele nummers niet kent zijn ze leuk om te horen en te spelen.

Nog beter is de vaststelling dat je al na enkele noten de adrenaline voelt stromen. Speel een liedje goed, raak de noten perfect en al snel ga je helemaal mee in de illusie dat je op een podium staat en het publiek uit de bol laat gaan. Bovendien is het ook zo dat jij het bent die het liedje maakt of breekt en zo kan ook de gitaarnoob de indruk krijgen dat hij muziek kan spelen, en nog goed ook! Bij SingStar zing je nog altijd vals, bij Guitar Hero… ben je de held.

Mocht je nu nog niet overtuigd zijn van de kwaliteiten van dit game, dan geef ik nog een paar redenen bij. Je krijgt een boel unlockable extra’s (zoals nieuwe personages, gitaren, songs, etcetera), je krijgt stickers om op je gitaar te kleven, je speelt in steeds coolere en grotere tenten en concerthallen, de presentatie is uitstekend en grappig, de muziek knalt uit je boxen en als je twee gitaren kan bemachtigen mag je tegen elkaar aan de bal.

Guitar Hero is ongelooflijk leuk en zal werkelijk iedereen aanspreken, zelfs de meest doorgewinterde hardcore gamer of de oudste oma. De gitaarcontroller in combinatie met de uitstekende tracks en de manier waarop jouw prestatie onmiddellijk muzikaal te horen is, laat de adrenaline als nooit tevoren vloeien. Dit game geeft je het gevoel een echte rockgod te zijn en dat alleen is een aankoop waard. En nu ga ik nog wat oefenen op die solo!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Guitar Hero
geplaatst in: PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply