gaming sinds 1997

.hack Infection

Kan .Hack Infection weerstand bieden aan de algemene topper der RPG’s? Ik heb het dan natuurlijk over Final Fantasy, al jaren onverslaanbaar in zijn genre. Zo’n vaart loopt het allemaal nog niet, maar .Hack is ideaal voor de liefhebbers. Speel dit spel dus niet als je verliefd bent geworden op de emoties van Final Fantasy. Ondanks een sterk en origineel verhaal voelt .Hack namelijk behoorlijk ouderwets aan. Mag ik je even uitleggen hoe dat komt?

Ik zei juist dat .Hack gekenmerkt wordt door een knap verhaal. Je wordt gedropt in een droomwereld maar het spel geeft tevens een goed beeld van de hysterie rond games. Je speelt namelijk een spel in een spel. Dat lijkt verwarrend maar het is eigenlijk vrij logisch. Je bent een jongen die net het nieuwste en populairste spel ter wereld heeft gekocht. Al snel spreek je af met enkele vrienden om online een potje te vechten. Je beste vriend is al getraind in het spel en maakt je wegwijs in de uitgebreide wereld. Het spel heet overigens ook “The World” en valt te vergelijken met een MMORPG. Je speelt het spel echter helemaal alleen, in het hartje van Tokio, met computers en dus niet met levensechte personen. Je krijgt echter de indruk van wel, en dat maakt het spel nu zo speciaal.

Na een halfuurtje ronddolen in de wereld loopt het ongelofelijk fout. Je beste vriend, Orca, wordt getroffen door een mysterieus wezen en bezwijkt. Geen probleem zou je denken, morgen logt ie wel weer in. Niet dus, de volgende dag blijkt dat de jongen ook in het echte leven in coma is gesukkeld. Foute boel dus, en Kite (jouw personage) moet opzoek gaan naar de oplossing van dit mysterie. Onderweg maak je uiteraard nog meer nieuwe vrienden die je vergezellen tijdens je reis. Je kunt de reis ook alleen aangaan, maar dat valt af te raden aangezien je het zo geen vijf minuten volhoudt. En zo begint je trip in het magische wonderland dat “The World” heet.

Tot zover het originele gedeelte. Houdt u nu maar vast voor een grote portie clichés, dooddoeners, open deuren, kerkers, potions en HP…. You name it, het komt allemaal wel voor in .Hack. Want ondanks de originele verpakking blijkt de inhoud wel erg stereotiep te zijn. Dat heb je ook weer met die RPG’s. Denk je dat je een origineel spel test, blijkt een half uur later dat je het allemaal wel eens gezien hebt. Het vechtsysteem valt niet te vergelijken met Final Fantasy, maar eerder met Zelda en Dark Chronicle. Spijtig genoeg zit je maar te slaan tot de vijand terugslaat, waarna je weer een potion consumeert of een beetje magic gebruikt. Daarnaast moet je ook nog oppassen dat je partner zich niet de dood inloopt, want die kan je niet zelf besturen. Je kunt hem wel commando’s geven, maar dat is iets helemaal anders. Denk dan aan bevelen als “attack”, “defend”, “use magic”, die dingen.

Verder struikelde ik nog over de ondermaatse graphics. Het viel me vooral op dat de omgevingen detailloos zijn en vooral ongelofelijk duf. De vele kerkers die je aandoet lijken allemaal op elkaar en de weg vinden doorheen deze gangenstelsels is een missie op zich. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand plots weer uit de kerker stapt omdat hij zijn oriëntatie kwijt was. De steden of velden waardoor je moet hollen zijn al niet veel beter. Groene of grijze tinten die er gewoon veel te saai uitzien. De personages daarentegen zien er wel héél mooi uit. Sommige ontwerpen doen zelfs niet onder voor bepaalde Final Fantasy personages.

.Hack wordt meegeleverd met een dvd die verder gaat op de gebeurtenissen van het spel. Een mooi gebaar van de makers en zeker voor herhaling vatbaar. Er worden nu eenmaal veel te weinig extra’s bij spellen meegeleverd. Dvd’s of mooie handleidingen zetten alleen maar aan tot kopen, en het is daarenboven nog leuk voor de houdbaarheid. Spijtig genoeg is de dvd net niet interessant genoeg om nog een tweede keer te kijken. De tekenstijl is wel mooi maar het verloop van de film is gewoon tergend traag. Hopelijk wordt de volgende film iets spannender. Inderdaad, er komt nog een tweede deel, met een nieuwe dvd.

.Hack: Infection biedt een sterk verhaal en mooie personages voor de meerwaardezoeker, maar laat een paar steken vallen op het gebied van vernieuwende gameplay en graphics. De liefhebbers van ouderwetse RPG’s hebben met .Hack echter een nieuw spel om te koesteren. Net als Arc: Twilight of The Spirits focust dit spel zich op de harde kern. En die kern kan een spel als .Hack wel degelijk appreciëren. Het lijkt me echter sterk als de oubollige gameplay nog gaat veranderen in het tweede deel, waardoor het veel gamersna een paar uurtjes spelen niet meer kan interesseren.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: .hack Infection
geplaatst in: NamcoBandai, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply