gaming sinds 1997

.hack Mutation

De eerste Hack wist me best te bekoren. Dankzij een frisse invalshoek en een onderhoudend verhaal wist het spel zijn ontluikende saaiheid nog maar net te verdoezelen. Maar kan het tweede deel in deze trilogie voortbouwen op deze combinatie of valt alles deze keer echt in het water?

De .Hack-serie is het schoolvoorbeeld van een typische RPG voor liefhebbers. Terwijl casual gamers, die normaal nooit een RPG spelen, kunnen genieten van Final Fantasy zullen zij nooit beginnen aan een spel als .Hack. Waarschijnlijk is het daar net iets te saai voor en dat kan ik ook wel begrijpen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb genoten van de eerste .Hack, maar het werd zelfs mij soms een beetje teveel.

Als ik spreek over ontluikende saaiheid dan heb ik het over een saai leveldesign, met de saaiste dungeons die je ooit in een spel hebt mogen aanschouwen. Het maakt vrij weinig uit of je naar links, rechts, boven of onder gaat, alles ziet er identiek hetzelfde uit als in vorige kamers. Het viel me tijdens de tweede ontmoeting met deze serie op dat het gewoon een rasechte, antieke RPG is die ze tien jaar geleden ook al maakten. Misschien werd ik enkele maanden geleden gewoon verblind door het verhaal en de originele invalshoek. Het tweede deel speelt zich nog altijd af in “The World”. The World is een MMORPG en is razend populair in het land van de rijzende zon. Zoals we weten uit het eerste deel blijkt er echter iets goed fout te gaan in het spel. Vrienden verzeilen in een coma na het spelen, gedeelten van het spel worden overgenomen door hackers en het spelletje wordt zelfs levensgevaarlijk. Jij gaat wederom op zoek naar de diepere betekenis van deze gebeurtenissen en komt erachter dat het spel steeds gevaarlijker wordt.

Het spel neemt de draad terug op waar het eerste deel stopte. Het dus absoluut noodzakelijk dat je weet wat er in het eerste deel allemaal is gebeurd. Wil je alsnog genieten (alhoewel, genieten) van Mutation, dan raden we je aan om Infection te gaan huren, of nog beter, te kopen. Dit is namelijk een rasechte RPG, en die speel je echt niet uit in een week. Al snel geraak je weer verdwaald in de zoveelste dungeon en laat die dungeons nou net het vervelendste stuk uit het spel zijn. De eerste dungeon is saaier dan een preek van je vader en leidt daarenboven nog nergens naartoe. De gevechten zijn nog altijd hetzelfde als in het eerste deel, een kruising tussen Final Fantasy en Zelda dus. Dat werkt best goed, al denk je soms dat je partyleden het spel spelen in een tehuis voor gepensioneerden. Ze kunnen zichzelf niet genezen en lopen meestal met een tekort aan verstand en een overvloed aan domheid te vijand tegemoet. Als je bedenkt dat het spel je wilt laten geloven dat je met echte mensen speelt (het pretendeert een MMORPG in een singleplayerjasje te zijn) dan denk ik dat die mensen gewoon een mentale achterstand hebben.

Grafisch en qua vormgeving moet je wederom geen wonderen verwachten. Het spel ziet er gewoon hetzelfde uit als het eerste deel en dat was al niet veel soeps. De personages zien er dan weer wel speciaal uit. Die springen echt in het oog en zijn min of meer origineel weergegeven. Ze verdrinken echter in een zee van ongeïnspireerde settings, saaie en oneindige velden waar geregeld een vijand of een boom opduikt en waar zich dungeons bevinden die alleen geschikt zijn voor mensen die graag patience spelen. Waarom zou je dit deel dan wel nog spelen? Misschien omdat je het eerste deel wel leuk vond en wilt weten hoe het nou verder gaat?Of omdat je gewoon een heel grote fan van RPG’s bent en alles met experience points en dungeons gewoon gezien wilt hebben.

Jaja… .Hack… Je kunt er veel over zeggen en eigenlijk ook weer zo bitter weinig. Een doodgewone, saaie RPG, die gezegend is met een leuk verhaal en een originele invalshoek. Zonder deze twee aspecten zou dit spel van mij nog niet eens de gevreesde grens van de middelmaat betreden. Nu krijgt het spel een lagere score dan het eerste deel. Dat komt omdat je makkelijker door deze twee aspecten heen prikt en het nieuwe er wel vanaf is. Er zijn veel betere RPG’s op de markt en met een spel als Final Fantasy heeft .Hack helemaal niks te maken. Alleen voor de fans die graag saaie dingen doen in hun vrije tijd.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: .hack Mutation
geplaatst in: NamcoBandai, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply