gaming sinds 1997

Halo 3

Nog nooit werd een game omringd door een dergelijk oorverdovend aura van hoge verwachtingen, professioneel uitgekiende marketing, zelfverzekerde verklaringen en de claim dat het hier niet zou gaan om een spelletje, maar wel om de grootste entertainmentrelease van 2007, een cultureel fenomeen waar niemand zou aan ontsnappen. Dit, beste gamers, is hét spel der spellen.

Nu is het ook aan ons om ons mening te geven over deze bom testosteron, dit spelletje dat zich niet schaamt dat het een game is, maar daarentegen alles in het werk stelt om de ultieme shooter te verpersoonlijken, en nog veel meer de culminatie van wat de Halo-trilogie ons altijd heeft beloofd. Halo 3 is trots op zijn afkomst, zijn kracht, zijn drama en zijn nooit aflatende drang naar heroïek. En daar zijn wij meer dan blij om.

Halo 3 is groots. Zowel in de afwerking van zijn features als in de weidse en wereldveranderende gevechten en verhaallijn. Op geen enkel moment twijfelen Master Chief, en ook zijn scheppers, aan hun totale overwinning. Bungee weet dat het een game aflevert dat tegelijk een sci-fi-verhaal neerzet, dat in spelletjesland zo goed als ongeëvenaard is in zijn genre, en een multiplayerplatform dat niet enkel de beste en meest gepolijste gameplay ooit biedt, maar die ook aanvult met community features die jaren voor zijn op wat andere consolegames ons op dit moment kunnen bieden.

De negen levels die je voorgeschoteld krijgt, doen meer denken aan de opzwepende avonturen uit Halo dan de onzekere stukjes uit Halo 2. Je zal de controller met moeite kunnen neerleggen, niet enkel omdat het spelen zo vlot gaat, alsof je ervoor geboetseerd werd, maar ook omdat je gewoon wil weten wat er zich om de volgende hoek schuilhoudt en welke epische gebeurtenissen op jouw inbreng zitten te wachten. Verwacht je niet aan de subtiliteit en diepgang van een roman, maar wel aan het onbeschaamde en populaire machismo van een actiefilm of met andere woorden: net datgene waar elke fan van de reeks om schreeuwt en waar elke tiener en mens met aanhangsel tussen de benen stiekem van houdt.

De levels zijn stuk voor stuk pareltjes, met de nodige variatie, zowel wat betreft voertuigen, gunplay, tegenstanders en settings om nog jaren plezier te kunnen verschaffen, enkel versterkt door de geniale mogelijkheid om tot met vier personen samen op oorlogspad te trekken. De ‘skulls’, items die je dient te vinden om daarna elk level in co-op modus aan te kunnen passen en het meta-scoresysteem te activeren, brengen een toets competitie in wat normaal enkel een vriendschappelijke trektocht zou zijn.

Het vechten, en daar draait het uiteindelijk allemaal om, is nog een stuk sterker geworden. De Brutes zijn nu ook interessante tegenstanders, zeker als ze samen in de aanval gaan, geflankeerd door hun zielige helpertjes, bevelen rondstrooiend en jou uitlachend. Richten, schieten en de resulterende feedback en beloning, wapens wisselen, de controls, springen en dekking zoeken, de betrekkelijk hoge interactie met de omgeving… alles zorgt ervoor dat Halo 3 nog steeds de fakkel draagt van beste shooter op console. Aangevuld met nieuwe voer- en vliegtuigen, spectaculaire gevechten met massa’s tegenstanders, nieuwe en verbeterde wapens en balancering, nieuwe granaten en natuurlijk items zoals uitklapbare schilden, ‘energy drainers’ en ‘jump pads’, voelt de Halo-gameplay frisser en vrijer dan ooit tevoren.

Op multiplayervlak zijn er nog heel wat meer vernieuwingen te melden. Over de basisgameplay kunnen we kort zijn, gezien die heel gelijklopend blijkt met die uit de vorige afleveringen, maar dan getest, afgewerkt en gepolijst zoals niks anders op de markt. Daarbovenop krijgen we wel heel wat nieuw lekkers, zoals de replayfunctie die door de community als een godsgeschenk zal worden ontvangen en natuurlijk ook ‘forge’. Met die laatste kan je samen een level aanpassen, wat betreft settings, regels en natuurlijk wapens, objecten en dies meer. De mogelijkheden zijn enorm, en vooral het feit dat iedereen tegelijk aan het werk kan, maakt de aantrekkingskracht zo groot. Bovendien is alles weer zo gemakkelijk toegankelijk en verdeelbaar gemaakt onder Halo-spelers dat een bruisende community voor de volgende paar jaar is gegarandeerd, om nog niet te spreken over forums, filmpjes, nieuwe speelmodi, mappen en andere zotte zaken. Pagina’s kunnen we nog volschrijven over het online gedeelte, maar vertrouw ons als we zeggen dat dit de maatstaf is waaraan alle andere shooters en online games zich zullen spiegelen voor de komende tijd.

Waar we het nog niet over hebben gehad is hoe dit alles door je LCD of plasma en je surroundsysteem wordt geblazen. Ook hier niks dan lof. Grafisch zal je niet de meest technisch geavanceerde hoogstandjes terugvinden, ook al zijn de lichteffecten (en explosies) van de knapste die we al hebben gezien. Toch blijken de neergezette sfeer en omgevingen van een niveau dat je niet snel zal terugvinden in een ander game. De vormgeving is erg knap, met enkele prachtige settings in een unieke, eigen stijl, terwijl ook de animaties en afwerking van details stukken beter zijn dan wat we gewend zijn.

Muzikaal is Halo 3 gewoon hét beste wat we ooit hebben mogen ervaren. De soundtrack is episch, memorabel en dynamisch, de geluidseffecten zijn helemaal af, en het stemmenwerk is niet enkel compleet geloofwaardig en professioneel, maar het tapijt van omgevings-, gevechts- en babbelgeluiden dat wordt geweven is er eentje dat de wereld van Halo ontegensprekelijk tot leven brengt. Pure klasse!

Halo 3 is geworden wat Bungie beoogd had: de ultieme Halo-ervaring bieden en de beste en meest complete shooter ooit op console worden. Zowel het verhaal als de uitvoering van de gameplay zijn gedurfd, geperfectioneerd en krachtig. Halo 3 excuseert zichzelf nooit, maar neemt zichzelf ook niet overdreven serieus. Het is een werk van liefde en passie voor gamen dat hier werd afgeleverd, en eentje dat zowel dankzij de singleplayer, de co-op en de multiplayer met zijn nieuwe community-mogelijkheden nog jaren zal worden gekoesterd door gamers over de ganse wereld.

Onze Score:
10.0
gerelateerd spel: Halo 3
geplaatst in: Microsoft, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply