gaming sinds 1997

Harry Potter and the Half-Blood Prince

De marketingtrein van Harry Potter begint weer aardig op gang te komen nu de verfilming van het zesde boek op het witte scherm te zien is. Uiteraard mogen we dankzij EA nu al voor de zesde keer ook zelf naar hartenlust met onze toverstok zwaaien. Een spel met ballen is het alvast niet geworden, maar de games gaan er elke keer een klein beetje op vooruit. Harry Potter en de halfbloed prins, spannend!

Over het verhaal zelf zullen we niks verklappen zodat mensen die het boek of de film nog niet hebben gezien niet overspoeld worden met spoilers. De game zelf bevat een zeer lichte variant van het originele verhaal dat voornamelijk wordt meegegeven via degelijke tussenfilmpjes. De game maakt, net als zijn voorganger, nog steeds gebruik van het open-world sandbox concept, waardoor je zonder enige beperking overal naartoe kunt lopen. Je GPS, Haast-Onthoofde Henk in zijn puurste vorm, komt tevoorschijn na het indrukken van de select-knop en wijst je doorheen Zweinstein.

De game bestaat eigenlijk uit drie grote mini-games: Zwerkbal, potion-mixing en duelleren. Bij elke mini-game kun je badges verzamelen die euh… eigenlijk tot niets dienen. Tijdens het duelleren kan je een stuk of vijf verschillende spreuken uitvoeren door met je joysticks te bewegen. Het is allemaal nogal simpel gehouden en daardoor verveelt het ook vrij snel. Helaas is de tweede mini-game, zwerkbal, niet veel beter. Wat in de film zo actievol en spannend is blijkt in de game herleid tot een simpele on-rails sequentie waarbij je eenvoudigweg doorheen ringen moet vliegen om je snelheid wat op te voeren en zodoende de snaai te pakken kan krijgen.

Gelukkig blijft er nog een derde mini-game over die wel iets meer te bieden heeft dan de vorige twee. Bij het mixen van toverdranken moet je rekening houden met de formules die je krijgt. Zo zal je de temperatuur van je kooksel op peil moeten houden, de juiste hoeveelheden van je ingrediënten bijeen zien te sprokkelen en maken dat alles op tijd klaar is. Naarmate je beter wordt zal je meer ingrediënten moeten gebruiken, bepaalde bewegingen uitvoeren met de drankjes zelf en dit allemaal in een kortere tijdspanne natuurlijk. Het zegt wellicht genoeg over de game als één van de mini-games beter is dan het spel zelf!

Grafisch gezien valt het allemaal goed mee, als je er tenminste rekening mee houdt dat het om een licentiegame gaat. De sfeer zit er goed in, de omgevingen en vooral de personages zijn best gedetailleerd en overal zie je leerlingen wandelen. Helaas is de besturing armzalig slecht. Harry Potter loopt houteriger dan zijn eigen toverstok en je zult dikwijls vastraken tussen onzichtbare muren. Daarnaast vind je overal wapenschilden die je kunt verzamelen, maar deze met een spreuk selecteren lukt allesbehalve goed. Ook de camera werkt meer tegen dan mee en geen magische spreuk die daar iets aan kan verhelpen.

Harry Potter en de Halfbloed Prins is kortom een tri-kit aan mini-games en bevat nauwelijks een verhaal. Als je ziet hoe goed de films en de boeken zijn, is het maar triestig om te zien hoe weinig moeite EA steekt in het maken van de Harry Potter games. Grafisch gaat het er wel op vooruit, maar qua diepgang blijft het steken in de infantiliteit. Je moet al een erg grote Harry Potter-fan zijn om de aanschaf van deze game te overwegen.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Harry Potter and the Half-Blood Prince
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply