gaming sinds 1997

Harry Potter: Quidditch World Cup

“Dames en heren, appels en peren, tovenaars in spe, beste leerlingen van Zweinstein en grote fans van het Zwerkbal. Welkom op deze wereldkampioenschappen zwerkbal! Vandaag wordt er gespeeld in het magnifieke Fragland stadion onder het alziende oog van onze scheidsrechter van dienst. Maar laat ons niet verder treuzelen, hier komen beide ploegen. Langs de ene kant bevindt zich de regerende Zwerkbal Wereldkampioen, en langs de andere kant de uitdager: het Fragland Zwerkbal team. Wie zal er het onderspit delven in deze ongetwijfeld spannende match? Laat de wedstrijd beginnen!”

Wie kent hem niet, Harry Potter, de leerling-tovenaar van Zweinstein die als enige de aanval van de zwarte heer Voldemort overleefde en daardoor voor de rest van zijn leven moeten rondlopen met een litteken op zijn gezicht. Toen de wereld der Dreuzels (mensen die niet magisch zijn) eenmaal zijn avonturen hadden ontdekt, ontstond er een echte Pottermania. In de boeken van Harry komt hij om de vijf voet zijn oude vijand weer tegen en na de boeken kwamen er de films en natuurlijk ook de games. Een aspect dat wel overal inzat, maar nooit echt naar voor trad, was het zwerkbal, de magische sport van de tovenaars. Daar is nu verandering in gekomen.

Zoals de titel al doet vermoeden draait het in HP:QWC (ook wel WK Zwerkbal genoemd) enkel en alleen rond zwerkbal en niets anders dan dat. Wat direct al opvalt wanneer je QWC opstart, is het zeer stemmige introfilmpje waarin je al een paar mooie staaltjes van zwerkbal ziet. Na dit leuke pixelgeweld kom je terecht in het hoofdmenu en een van de eerste dingen die opvalt is dat dit spel geen muis gebruikt. Alles wat je dus doet zul je met de pijltjestoetsen moeten doen. Maar omdat dit kindvriendelijk is, zijn alle toetsen die je kan gebruiken mooi aangegeven rechtsonder aan je scherm.

Voor je kunt beginnen met de echte wereldbeker moet je je natuurlijk kwalificeren. Om dat te doen, moet je eerst kampioen worden in de Zweinstein cup. En om daar in te mogen starten moet je natuurlijk de nodige wedstrijden spelen en trainingen volgen.

Elke training is zeer grondig uitgelegd en ook de standaard toetsinstellingen voelen zeer natuurlijk aan tijdens het spelen. De trainingen hebben elk ook een toenemende moeilijkheidsgraad. En na elke training volgt er een wedstrijd, die wanneer je die wint nieuwe dingen unlockt, zoals er zijn: nieuwe trainingen, nieuwe matchen, …

Een indruk weer ik me wel niet van kon ontdoen in het begin was dat de matchen nogal makkelijk waren. De eerste overwinningen boek je zonder zelfs maar een zweetdruppel te lossen. Dit maakt de spelduur van de Zweinstein cup wel erg kort. De grote herspeelbaarheid van het spel maakt dit wel goed, er is altijd wel iets wat je beter kan doen. Daarbovenop zijn er vier verschillende ploegen die je kan bespelen, en veel verschillende wedstrijden.

De makkelijkheid gaat er wel snel af wanneer je aan de wereldbeker begint. Zelfs in de laagste moeilijkheidsgraad is het spel opeens een stuk moeilijker en duren de matchen wel opeens een heel stuk langer. Ook hier is er weer een grote herspeelbaarheid door het feit dat er zeer veel verschillende ploegen zijn met wie je allemaal de wereldbeker kan spelen om zo het hoogste doel te bereiken.

Multiplayer is aanwezig, al kan je enkel tegen iemand anders op dezelfde computer spelen. Het wordt dus weer met 2 drummen aan het toetsenbord om te kunnen spelen. Spelen over het internet of over LAN is er niet bij.

De graphics zijn zeer degelijk en eigenlijk best wel goed, om niet te zeggen uitstekend. De camera volgt mooi de bal tijdens het spelen en de rest van het stadion en de spelers worden zeer mooi weergegeven. Ook het geluid is zeer mooi gedaan, en heel natuurlijk. De omroepers zijn goed verstaanbaar en ook de geluidseffecten zijn zeer mooi. Het scoren van een doelpunt na de special move van de noren blijft nog steeds uiterst spectaculair om te zien. ;)

Harry Potter:Quidditch World Cup is een oerdegelijk sportspel, zij het dan dat de sport ietwat raar is in vergelijking met wat wij spelen hier. :D Het spel is zeker een aanrader voor de fans omdat het een aspect laat zien van de Harry Potter wereld, dat een beetje verwaarloosd is in de vorige games. En dat dat aspect zeer mooi is uitgewerkt, is natuurlijk ook mooi meegenomen. Een spel dat een must is voor zowel de Harry Potter fan, maar ook voor de niet Harry Potter fan. Want geef toe, wie speelde vroeger niet graag dat hij een tovenaar was en op zijn bezem rondvloog om zotte toeren uit te halen?

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Harry Potter: Quidditch World Cup
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply