gaming sinds 1997

Harvest Moon: Magical Melody

Harvest Moon: Magical Melody lag twee jaar geleden al in de winkelrekken voor GameCube, behalve in Europa. Om dat goed te maken, krijgen wij een port van het spel op de Wii. De vraag is natuurlijk of het na al die tijd nog de moeite loont, vooral als je weet dat de nieuwe en officiële Wii-versie Harvest Moon: Tree of Tranquility al gepland is voor zomer 2008.

Voor wie het concept van Harvest Moon intussen nog niet zou kennen: je speelt een boertje aan het begin van zijn carrière. Wat gewassen kweken, socializen met de dorpsbewoners, wat gaan vissen of in de mijn zoeken naar schatten; het leven is zo erg nog niet. Wil je echter vee houden, dan wordt het werken geblazen, want niet alleen de dieren zelf, ook de stallen en schuren zijn dure aankopen en geld verdien je nu eenmaal met het verkopen van gewassen en dierlijke producten. Daarnaast moet je ook nog eens tijd investeren in het versieren van een plaatselijke schone om je nageslacht te verzekeren.

De ondertitel Magical Melody verwijst naar de nieuwigheid in dit spel: door je handen uit de mouwen te steken, kan je muzieknoten verzamelen. Vergelijk het gerust een beetje met Microsoft’s achievements. Je eerste verkoop? De ‘first shipping note’! Eerste potje gekookt? De ‘cooking note’! Tien uur non-stop gewerkt in de zon? Wat dacht je: de ‘sun note’! Zelfs voor heel stomme zaken kun je muzieknoten ontvangen. Gewoon een tijdje stilstaan zonder de controller te bewegen of een hele dag tegen niemand praten zijn voorbeelden. In totaal moet je vijftig van dergelijke muzieknoten verzamelen om de Harvest Goddess opnieuw tot leven te weken.

Een port van een spel is natuurlijk altijd een gevaarlijke onderneming, want slechts weinigen slagen erin alles perfect naar het nieuwe platform over te zetten. Jammer genoeg is het bij Harvest Moon: Magical Melody een meer dan gefaalde poging. Dat het spel grafisch niet verschilt van de GC-versie, dat kunnen we nog enigszins door de vingers zien. Dat de controls overgezet zijn zonder rekening te houden met de positie van de toetsen op de Wii-mote en de nunchuk, níet! Een voorbeeld om het duidelijk te maken: de twee zaken die je het meest doet in Harvest Moon zijn je menu tevoorschijn halen om een voorwerp te kiezen en dat item gebruiken. Hieraan zijn de knoppen Z en C toegewezen, niet meteen een logische keuze. Nog erger is het als een dorpsbewoner tegen jou begint over het indrukken van de R-knop. R? Wel te vinden op de GC-controller, maar al lang verdwenen op de Wii-mote/nunchuck, hoor!

Wat dan met de typische Wii-besturing? Je kan toch gewoon slaan met je Wii-mote om je akkers te bewerken, plantjes water te geven, hout te hakken, rotsblokken kapot te hameren,…? Ja, dat kan, maar waarom zou je dat in godsnaam willen doen als het meer tijd kost dan gewoon het bijhorende knopje in te drukken en je anders de hele tijd zit te schudden? Kortom, het typische bewegen met de Wii-mote kan wel, maar is volledig optioneel en voegt niets toe, zodat je het al snel volledig achterwege laat.

Door aanwezig te zijn op festivals, kan je minigames vrijspelen. Dat klinkt leuk, maar is het niet, als je ze plaatst in de GC-context en je intussen Wii-minigames gewoon bent. Met de keuze uit massa’s partygames als WarioWare en Raving Rabbids, ligt de lat nu eenmaal vrij hoog. Verder merken we nog op dat dit spel –zoals wel meer games uit de reeks– niet echt vriendelijk is voor nieuwkomers. Als je niet weet hoe alles in elkaar zit en waar je het best mee kan beginnen om wat geld te verdienen, dan ben je gezien. Er is namelijk geen enkele vorm van begeleiding, iets dat zeker geen overbodige luxe zou zijn.

Onze mening is kort en bondig: sla deze Harvest Moon over en wacht tot de officiële Wii-versie uitkomt, normaal gezien in juli dit jaar. Enkel echte fans van deze reeks met absoluut geen Wii-verwachtingen zullen hier plezier aan beleven.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Harvest Moon: Magical Melody
geplaatst in: Reviews, Wii
tags: , ,


Leave a Reply