gaming sinds 1997

Harvest Moon: Tree of Tranquility

Harvest Moon: Tree of Tranquility is al eeuwen uit in de U.S., maar kwam eventjes geleden eindelijk ook uit voor Europa, en dus ook België en Nederland. De reeks is ondertussen welbekend denk ik dan, maar deze aflevering is de eerste die specifiek voor de Wii werd ontwikkeld.

Dat laatste betekende voor de ontwikkelaars echter niet dat ze op zoek gingen naar een nieuwe formule. Wie één van de vorige games gespeeld heeft, of zich liever momenteel onledig houdt met FarmVille op Facebook, zal zich onmiddellijk thuis voelen. Je moet weliswaar de moederboom van het eiland terug herstellen, maar dat doe je door trouw je velden te bewerken, onkruid te verwijderen, allerlei boerderijdieren op te kweken en natuurlijk nu en dan je oogst binnen te halen. Dit is een game dat het nog steeds moet hebben van relaxed achterover leunen in de zetel en de uurtjes laten passeren zonder je zorgen te maken over of dit tijdverdrijf nu ook maar enigszins zinvol is.

Fans van de reeks zullen merken dat er heel wat nieuwe dieren hun opwachting maken, zoals een struisvogel, maar de manier waarop je ze eten en drinken geeft en zorgt dat ze gelukkig zijn, verschilt niet van wat je gewend bent. Hetzelfde geldt overigens met wat je kan aanvangen met de productie van deze dieren en wat je velden je elk seizoen opbrengen.

Laat het gebrek aan innovatie en opwinding je echter niet tegenhouden. Geduld is immers de enige skill die je moet hebben om dit spel te spelen. Deze game gaat echt, wel, … traag! Bovendien is het vooral in het begin saai – het hangt van jouw persoonlijke voorkeur af of het dat ook blijft – en krijg je maar met mondjesmaat meer dingen om te doen, en het is ook wachten op genoeg centen om het wat vooruit te laten gaan en je boerderij uit te breiden. Gelukkig kan je nu ook bijkomende jobs uitoefenen om voor wat extra inkomen te zorgen.

Wat ook een afknapper kan zijn, is de nieuwe Wii-besturing. Deze voegt weinig tot niks toe, maar maakt het lastiger om snel te navigeren. Gelukkig kan je teruggrijpen naar een klassieke controller waardoor alles als vanouds aanvoelt. Het enige nadeel is dat je dan niet de minigames kan spelen. Deze zijn best te pruimen, en je kan ook vragen aan je vriendjes naast je in de zetel om mee te doen. Niet dat dit erg zinvol is als je een ander partygame in je collectie hebt zitten, maar het biedt een zekere afwisseling van de anders best eentonige gameplay.

Voor de knappe graphics of splijtende animaties moet je dit game overigens ook niet in huis halen. De visuals zijn erg eenvoudig maar weten nooit voldoende te charmeren om de gebrekkige technische kunde te verbergen. Gelukkig voor een spel als dit zit het met de muziek wel snor. Jammer dat de makers minder tijd en geld hebben gestopt in het opnemen van de stemmen en de geluidseffecten, want die zijn van een duidelijk minder hoog niveau dan de soundtrack.

De conclusie is dan ook eenvoudig. Dit spel heeft weinig nieuws te bieden voor de fans, maar zal ze evenmin volledig teleurstellen. Bovendien kan ik me voorstellen dat een nieuwe generatie FarmVille addicts wel eens wil proberen of het genre ook op de Wii te pruimen is. Voor die spelers is Harvest Moon: Tree of Tranquility wellicht nog de moeite waard, maar het gebrek aan nieuwigheden, het erg trage tempo en de weinig aantrekkelijke presentatie maakt van deze titel voor de rest van de gamers eentje om te laten liggen.

Onze Score:
5.0
gerelateerd spel: Harvest Moon: Tree of Tranquility
geplaatst in: Reviews, Wii
tags: ,


Leave a Reply