gaming sinds 1997

Haywire

Mallory Kane is een freelance agente die werkt voor een firma die diensten levert aan de Amerikaanse overheid waar niemand iets over hoeft of wil weten. Nadat ze een job in Barcelona waarbij ze een getuige moest helpen beëindigd heeft wordt ze naar Dublin gestuurd voor een volgende missie. Echter, wanneer ze het dode lichaam van de getuige plots in de nabijheid van een villa in Dublin vindt realiseert ze zich dat het allemaal opgezet spel is om haar erin te luizen. Terwijl een internationale klopjacht opgezet wordt om haar te pakken te krijgen moet ze al haar kennis en kunnen inzetten om terug naar de VS te geraken, haar familie te beschermen, uit te vinden wie haar probeert op te laten draaien voor de missie en de mensen achter het complot te pakken te krijgen.

Haywire is opgezet door Steven Soderbergh rond MMA ster Gina Carano die voor deze film eigenlijk geen noemenswaardige acteerervaring had. Als dusdanig deed Soderbergh een slimme zet en hij focust op actie en gevechtsscenes waarbij hij inspeelt op Carano’s sterktes en weinig tijd over te laten aan dialogen. Om de film dan toch wat geloofwaardigheid te geven heeft hij rond haar een groep bekende acteurs geplaatst waaronder Ewan McGregor, Michael Douglas, Michael Fassbinder, Channing Tatum, Antonion Banderas en nog wel meer. En heeft dit gewerkt zoals gehoopt? Wel… tot op zekere hoogte.

Haywire heeft enkele zeer goede actiescenes die niet door flashy camerawerk onderbroken worden en het realisme in de gevechten is echt magnifiek om te zien. Spijtig genoeg is dat wel zowat alles dat er te zien is. Het verhaal zelf is een beetje verwarrend en lijkt weinig zin te maken, en je kan je afvragen waarom de sterrencast deze job aannamen behalve dan om Soderbergh te plezieren. Ware het niet voor de grote namen op de poster en Soderbergh aan het stuur zou deze film waarschijnlijk nooit tot in productie geraakt zijn.

Zoals hij er nu bijstaat is Haywire een redelijke actiethriller die wat ziel mist om je echt in te palmen en alhoewel je kan argumenteren dat de meeste films met bvb Jason Statham ook vooral op zijn vechtkunsten teren is er wel degelijk een groot verschil: Statham heeft meer persoonlijkheid dan Carano en kan het scherm zonder problemen vullen met zijn aanwezigheid.

Op technisch vlak krijgen we beelden te zien zoals Soderbergh ze bedoelde wat wil zeggen dat het allemaal heel natuurlijk maar ook een beetje soft toont met een gebrek aan detail in bepaalde scenes. De transfer op zich is deftig maar zal geen prijzen winnen noch ooit als demomateriaal bekeken worden. Hetzelfde kan gezegd worden over het geluid dat minder Hollywood-achtig is en meer de realistische toer opgaat. Goed op zich, maar niet echt impressionant.

Onze Score:
6.0

geplaatst in: A-Film, DVD, Reviews
tags: ,


Leave a Reply